Trumpin ”armadalla” isot muskelit – tutkija: ”Tämä on suurvallan tapa puhua” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trumpin ”armadalla” isot muskelit – tutkija: ”Tämä on suurvallan tapa puhua”

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lähetti omien sanojensa mukaan ”armadan, erittäin voimakkaan” Kaakkois-Aasian merille. Tämä on suora viesti Pohjois-Korealle.

25.4.2017 19:35

Ydinkäyttöinen lentotukialus USS Carl Vinson taisteluosastoineen sekä kaksi japanilaishävittäjää ovat protokollan mukaan merisotaharjoituksissa Filippiinienmerellä. Sieltä niiden pitäisi purjehtia vapuksi Japaninmerelle aivan Korean niemimaan tuntumaan.

– Tämä on suurvaltojen tyypillinen tapa puhua ja kommentoida muille maille. Yhdysvallat tekee sitä usein ollessaan tyytymätön jonkin maan toimintaan, Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija Tommi Koivula sanoo ISTV:n studiossa.

– Näen tämän Yhdysvaltojen voimannäyttönä. Halutaan osoittaa Pohjois-Korealle, että ollaan tosissaan ja että tarvittaessa ollaan valmiita reagoimaan, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Elina Sinkkonen tulkitsee.

  • Yllä olevalla videolla Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Elina Sinkkonen ja Maanpuolustuskorkeakoulun erikoistutkija Tommi Koivula kommentoivat Pohjois-Korean tilannetta ISTV:n studiossa.

”Aikamoisia muskeleita tässä siirrellään”

USA on reagoinut Pohjois-Korean ohjuskokeisiin sotaharjoituksella Koreoiden lähivesillä yhdessä Japanin kanssa. Pohjois-Korean ulkoministeriö ja virallinen media on uhannut tuhota laivasto-osaston, tehdä ennalta ehkäiseviä ydinaseiskuja USA:n Japanissa oleviin tukikohtiin sekä ulottaa ydinaseiskut Pohjois-Amerikan mantereelle asti.

Tilanne on siis hyvin tulehtunut, vaikka tutkijat korostavat pohjoiskorealaisen retoriikan poikkeavan tavanomaisesta.

Dosentti Koivula muistuttaa Yhdysvalloilla olevan alueella jo entuudestaan runsaasti sotilaallista suorituskykyä, mutta hän sano tukialusosaston tuovan siihen vahvan lisän.

– Se tuo mukanaan satakunta hävittäjäkonetta ja lisäksi merkittävää risteilyohjusten ampumiskykyä, niiden torjuntakykyä ja elektronisen sodankäynnin kykyä.

– Aikamoisia muskeleita tässä siirrellään.

Tärkeä järjestelmä ohjustentorjuntaan

Ydinkäyttöinen lentotukialus saattueineen on perinteisesti Yhdysvaltain laivaston tehokkain sotanyrkki, mutta tässä tapauksessa vielä isompaan rooliin nousevat sen saattaja-alukset.

Ohjushävittäjä USS Wayne E. Meyer on varustettu edistyksellisellä Aegis-asejärjestelmällä, joka on Yhdysvaltain ohjuspuolustuksen kulmakivi. Sen tutkat kykenevät havaitsemaan lähestyvät ohjukset ja ohjaamaan omat torjuntaohjukset tuhoamaan sen, eli järjestelmää voisi periaatteessa käyttää jopa Pohjois-Korean ohjuskoetta vastaan.

Tällainen olisi perusteltua esimerkiksi siinä tapauksessa, että Pohjois-Korea yrittäisi ampua ohjuksen lähelle Japania.

Tomahawk-risteilyohjuksia

Kaikkiaan saattueella on ohjusputkissaan laukaisuvalmiina yhteensä yli 300 ohjusta, joilla se paitsi puolustaa taisteluosastoa myös kykenee hyökkäämään maissa oleviin kohteisiin.

Aseistuksena on esimerkiksi BMG 109 Tomahawk -risteilyohjuksia, joilla tuhottiin äskettäin Syyrian armeijan lentotukikohta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?