Yhdysvallat kutsui koko senaattinsa Valkoiseen taloon Pohjois-Korean tilanteen vuoksi

rac

Julkaistu:

Presidentti Donald Trumpin hallinnon korkein johto pitää senaatille harvinaisen tiedonjakotilaisuuden Pohjois-Korean tilanteesta keskiviikkona.
Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean surkeat suhteet ovat tulehtuneet jo siihen pisteeseen, että Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto on kutsunut koko senaatin Valkoiseen taloon kuulemaan tarkemmin tilanteesta.

Harvinainen tilaisuus järjestetään huomenna keskiviikkona kello kolme paikallista aikaa. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Valkoisen talon tiedottaja Sean Spicer ilmoitti maanantaina, että tilaisuuteen osallistuvat Trumpin hallinnon puolelta muun muassa ulkoministeri Rex Tillerson, puolustusministeri James Mattis, tiedustelujohtaja Dan Coats sekä asevoimien komentaja kenraali Joseph Dunford.

Yllä olevalla videolla kerrotaan, kuinka sota Pohjois-Koreaa vastaan etenisi.

Harvinainen kokoontuminen

Siinä ei varsinaisesti ole mitään uutta, että presidentin hallinnon korkeat edustajat kertovat senaatille ulkopoliittisesta tilanteesta, mutta koko senaatin kutsuminen kerralla Valkoiseen taloon on harvinaista.

Yleensä hallinnon edustajat informoivat senaattia kongressin rakennuksessa Capitolissa. Tilaisuus siirrettiin Valkoiseen taloon presidentti Trumpin ehdotuksesta.


– Toivon, että kuulemme heidän politiikastaan sen, mitkä heidän tavoitteensa ovat, ja kuinka voimme päästä niihin toivottavasti ilman, että meidän täytyy pudottaa pommeja, ulkopoliittisen valiokunnan demokraattisenaattori Ben Cardin sanoo Reutersille.

– Jos mikään ei muutu Pohjois-Koreassa, vuonna 2020 heillä on teknologia kehittää mannertenvälinen ballistinen ohjus, joka yltää Amerikkaan. Toivon, että presidentti sanoo, että niin ei voi tapahtua, republikaanisenaattori Lindsey Graham sanoo Reutersille.

Valkoisen talon mukaan Yhdysvaltain edustajainhuoneelle, eli kongressin alahuoneelle, on suunnitteilla vastaavanlainen tiedonjakotilaisuus.


Ohjus- ja ydinkokeet hiertävät

Yhdysvallat on tiukentanut huomattavasti politiikkaansa Pohjois-Korean suhteen Donald Trumpin aikana. Siinä missä Trumpin edeltäjä Barack Obama oli ”strategistesti kärsivällinen” Pohjois-Korean ydin- ja ohjuskokeiden suhteen, Trumpin hallinto on tehnyt selväksi, että se ei moisia kokeita hyväksy.

Yhdysvallat on uhannut rangaistusiskuilla, jos Pohjois-Korea jatkaa kokeitaan. Pohjois-Korea taas on vastannut Yhdysvaltain uhkailuun uhittelemalla entisestään. Se on muun muassa uhannut iskea Yhdysvaltain joukkojen ja Yhdysvaltain Aasian-liittolaisten kimppuun.


Reuters kertoo, että Trump soitti viikonloppuna sekä Kiinan että Japanin johtajille. Erityisesti Kiina on kehottanut sekä Yhdysvaltoja että Pohjois-Koreaa malttiin ja hillitsemään kovasanaisia uhkauksiaan.

Trump ilmoitti Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston edustajille maanantaina, että ”status quo” eli vallitseva tilanne on mahdoton hyväksyä. Trump myös vaati neuvostolta valmiutta lisätä pakotteita Pohjois-Koreaa vastaan.

Pohjois-Korean pelätään suunnittelevan ydinkoetta tänään tiistaina, sillä kyseessä on maan armeijan 85-vuotispäivä. Tiettävästi maa on järjestänyt valtavan tykistöharjoituksen, mutta ydinkokeesta ei ollut vielä tiistaiaamuna Suomen aikaa tietoa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt