Investointipankkiiri ja ”taustaansa häpeävä” juristi – tällaiset ovat Ranskan presidenttiehdokkaat

rac

Julkaistu:

Politiikka
Ranskan presidentinvaalin toiselle kierrokselle ovat edenneet Emmanuel Macron ja Marine Le Pen.
Ranskan presidentinvaalien ensimmäisen kierroksen voittajaksi on varmistunut sitoutumaton keskustalaisehdokas Emmanuel Macron. Macron ylsi France 24 -kanavan mukaan voittoon 23,86 prosentin kannatuksella. Ensimmäisen kierroksen kakkoseksi nousi äärioikeiston Marine Le Pen 21,43 prosentin kannatuksella.

Investointipankkiiri onnistui heti vaaleissa

Toiselle kierrokselle noussut Macron, 39, on investointipankkiiri, joka ei ollut koskaan aiemmin ollut ehdolla vaaleissa.

Politiikka ei silti ole hänelle vierasta. Macron nousi vuonna 2014 sosialistipresidentti Francois Hollanden neuvonantajasta talousministeriksi, mutta erosi hallituksesta vuonna 2016 perustettuaan oman En Marche (Liikkeelle) -liikkeensä. Aiemmin Macron kuului sosialistipuolueeseen.

Poliittista keskilinjaa edustava Macron nauttii suurta kansansuosiota. Hän kannattaa tiiviimpää eurooppalaista yhteistyötä ja avoimia rajoja. Kampanjansa aikana hän on ilmoittanut haluavansa myös siirtymistä hiilestä uusiutuvaan energiaan ja yritysverotuksen alentamista.


Kahden lääkärin poika varttui Amiensin kaupungissa Pariisin pohjoispuolella. Nuorena hän oli lupaava pianisti ja pelasi jalkapalloa.

Macron on naimisissa entisen opettajansa Brigitte Trogneux’n kanssa, jonka hän tapasi ensimmäisen kerran ollessaan vain 15-vuotias. Miestään 24 vuotta vanhempi kolmen lapsen äiti ja nykyisin myös seitsemän lapsen isoäiti opetti Macronille ranskaa lukiossa.

Macronin vanhemmat vastustivat aluksi suhdetta ja käskivät Trogneuxia pitämään näppinsä erossa pojastaan, kunnes tämä on 18-vuotias. He eivät onnistuneet erottamaan kaksikkoa, vaikka lähettivät lukiosta valmistuneen poikansa opiskelemaan Pariisiin. Virallisesti pari alkoi olla yhdessä, kun Macron oli 18-vuotias. He avioituivat vuonna 2007.

Brigitten nuorin lapsi Tiphaine Auziere, 30, on työskennellyt Macronin kampanjajoukoissa. Hän on kuvaillut isäpuoltaan poikkeukselliseksi persoonaksi ja älykkääksi mieheksi.

Tiphainen isoveli Sebastien on kaksi vuotta Macronia vanhempi ja isosisko Laurence samanikäinen kuin Macron. Vaimon suku on Pohjois-Ranskassa tunnettu tuottoisasta suklaabisneksestään.

Jos Macron valitaan, hän on Ranskan kaikkien aikojen nuorin presidentti.

Isän jäljessä puolueen johtoon

Oikeistopopulisti Marine Le Pen, 48, nousi kansallisen rintaman johtoon vuonna 2011 seuraten hänen isänsä Jean-Marie Le Penin jalanjälkiä. Isä oli toiminut vuodesta 1972 lähtien perustamansa puolueen johdossa, jonka ideologia oli pähkinänkuoressa ”Ranska ranskalaisille”.

Juristin koulutuksen sittemmin saanut Le Pen varttui kartanossa Pariisin esikaupunkialueella. Hänen on sanottu häpeävän taustaansa, koska puolueen puheenjohtajana hän pyrkii toimivan pienen ihmisen äänenä.


Kolmesta sisaruksesta nuorin Marine oli vain 8-vuotias, kun hänen isänsä yritettiin surmata perheen kotiin kohdistetussa pommi-iskussa. Isä on hyvin kiistelty hahmo muun muassa siksi, että hän on vähätellyt holokaustia. Hänet on myös tuomittu syylliseksi ihmisyyden vastaisten rikosten kiistämisestä.

Alkuvuodesta julkaistussa elämänkertakirjassa isän ja tyttären välejä on kuvailtu hyvin läheisiksi, vaikka isä odotti manttelinperijäkseen isosisko Marie-Carolinea.

Isän seuraajaksi päätyi Marine, kun äärioikeisto jakautui kahtia ja isän välit vanhimman tyttärensä kanssa menivät poikki. Myöhemmin isä riitaantui myös nuorimman tyttärensä kanssa, sillä molemmat ovat itsepäisiä ja vallanhaluisia. Tilanne eskaloitui vuonna 2015, kun tytär erotti isänsä puolueesta.

Kaksikko ei ole sittemmin ollut puheväleissä.

Le Pen on ollut europarlamentaarikko hän on ollut vuodesta 2004. Presidentinvaalikampanjassaan hän on kertonut haluavansa kansanäänestyksen Ranskan EU-jäsenyydestä ja karkottaa laittomasti maassa olevat. Lisäksi hän on puhunut Ranskan islamilaistumista sekä EU:n Venäjä-pakotteita vastaan.

Le Pen on eronnut kahdesti ja hänellä on kolme lasta ex-miehensä Franck Chauffroyn kanssa: tytär Jehanne, 17, sekä 15-vuotiaat kaksoset Mathilde ja Louis. Lapsuudestaan asti julkisuudessa ollut Le Pen on pyrkinyt suojelemaan omia lapsiaan julkisuudelta.

Hänen nykyinen kumppaninsa on poliitikko ja juristi Louis Aliot, joka on niin ikään keskeinen vaikuttaja kansallisessa rintamassa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt