Kommentti: Macron voittaa, ehkä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Macron voittaa, ehkä

Ranskan presidentinvaalikisa on todennäköisesti ratkennut. Kaikkia kortteja ei ole kuitenkaan vielä katsottu, kirjoittaa Ilta-Sanomien ulkomaanuutisten tuottaja Jari Alenius.

24.4.2017 0:00

Ranskan presidentinvaalien ensimmäisestä kierroksesta voi tehdä kolme selvää johtopäätöstä.

Ensinnäkin, maan poliittinen eliitti otti pahasti köniin.

Marine Le Pen on pitkän linjan poliitikko, mutta valtalinjan herkeämätön arvostelija. Emmanuel Macron puolestaan on untuvikko, jota ei ole koskaan aiemmin valittu mihinkään poliittiseen virkaan. Ministerikokemusta hänellä toki on, mutta hänet mielletään silti perinteisen politiikan ulkopuoliseksi.

Vanhojen valtapuolueiden, nykyisen tasavaltalaispuolueen ja sosialistien, tukijat jakoivat lievästi sanottuna järkyttyneitä kommentteja. Sanat ”pettymys”, ”maanjäristys” ja ”selkäsauna” toistuivat tiheään.

Mittaajat puntarissa

Aivan viimeiseen asti spekuloitiin myös sillä, ottavatko mielipidemittaajatkin selkäsaunan Ranskassa. Eivät ottaneet, vaan ne palauttivat maineensa, joka oli kärsinyt Brexitistä ja Yhdysvaltain vaaleista.

Ensimmäisen kierroksen ääniluvut seurailivat varsin tarkasti sitä mitä oli ennustettu. Yllätys ei materialisoitunut.

Mielipidemittaajien onnistumisesta voi periaatteessa helposti vetää kolmannen johtopäätöksen. Koko kisa on nyt todennäköisesti ratkennut, ja kahden viikon päästä pidettävä vaalien toinen kierros on taputtelua vaille valmis. Macron voittaa Le Penin aiemmin tehtyjen mielipidemittausten valossa helposti.

Macronin voiton povailuihin on helppo yhtyä. Toisesta kierroksesta tulee kansanäänestys Le Penistä, ja hänet on alkuasetelmien perusteella tuomittu häviämään. On epätodennäköistä, että joko tai -valintatilanteessa ranskalaisten enemmistö kääntyisi monien vaaralliseksi kiihkoilijaksi mieltämän Le Penin puoleen. Turvallinen Macron taas kerää ääniä poliittisen kartan kummaltakin laidalta.

Macron mankeliin

Vedetäänpä silti hieman suitsista. Vaikka tilanne näyttää selvältä, kaikkia kortteja ei ole vielä katsottu.

Ensinnäkin Le Pen tekee raivoisan kampanjan leimatakseen myös Macronin vanhan vallan ja eliitin edustajaksi, joka ei tuo muutosta Ranskan politiikkaan vaan uhraa maan globalismille.

Le Penillä on lyömäaseenaan Macronin taannoinen talousministeriys epäsuositussa sosialistihallinnossa. Vaalien toiselta kierrokselta pudonneiden tuki Macronille voi myös olla hänelle haitaksi, jos äänestäjät tulkitsevat sen kaveeraamiseksi valtaeliitin tai jonkun halveksumansa persoonan kanssa. Macronin kannattaa erityisesti ottaa etäisyyttä Filloniin.

Altavastaajana Le Penin on helpompi tehdä irtiottoja ja etsiä Macronin heikkoja kohtia. Macronin puolestaan on varottava virheitä. Tästä asetelmasta tulee väistämättä jossain määrin mieleen Donald Trumpin ja Hillary Clintonin taistelu, jossa jälkimmäinen sortui ylimielisyyteen. Macronin on pidettävä huoli, että Le Penin vastustajat ilmestyvät äänestämään häntä 7. toukokuuta eivätkä jää kotiin.

Lentääkö loka?

Viimeinen kortti tulevassa taistossa on toistaiseksi sumun seassa. Voiko Macronin kiusaksi ilmestyä jotain odottamatonta?

Macron on päässyt varsin vähällä Ranskan vaalien loanheitossa. Yrityksiä on ollut, kuten venäläisomisteisella Sputnik-kanavalla esitetyt vihjailut Macronin piilohomoudesta. Se yritys oli tuomittu epäonnistumaan surkeasti, mutta se oli silti osoitus siitä, mitä Macronilla voi olla vastassaan.

Venäjän vaikutusyrityksiä vaaleihin raportoitiin jonkin verran jo ennen ensimmäistä kierrosta. Ei ole mitään syytä uskoa, että uusia yrityksiä ei tulisi. Koko vaalitulosta ei sellaisella käännetä ympäri, mutta Macronin on silti syytä olla varuillaan.

Euroopankaan ei vielä kannata huokaista helpotuksesta, vaan katsoa rauhassa, mitä seuraavien kahden viikon aikana tapahtuu.

Seuraa kirjoittajaa Twitterissä @AleniusJari

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?