Mihail Gorbatshov listaa Putinin Venäjän ongelmia Time-lehdessä – ratkaisuna uusi perestroika? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mihail Gorbatshov listaa Putinin Venäjän ongelmia Time-lehdessä – ratkaisuna uusi perestroika?

Julkaistu: 23.4.2017 9:43

Mihail Gorbatshov halajaa uutta perestroikaa Time-lehden sivuilla.

Arvostettu yhdysvaltalainen aikakauslehti Time on luokitellut Venäjän presidentti Vladimir Putinin maailman sadan vaikutusvaltaisimman henkilön joukkoon.

Lehden kategoriassa ”Johtajat” ovat Putinin lisäksi muun muassa USA:n presidentti Donald Trump ja Wikileaksin perustaja Julian Assange.

Imartelevalta vaikuttava sija maailman johtajien parissa ei kuitenkaan tarkoita hyväksyntää tai ihailua. Sen todistaa Mihail Gorbatshovin, 86, Timelle kirjoittama lyhyt essee, jossa Neuvostoliiton historian ainoaksi ja samalla viimeiseksi presidentiksi jäänyt Gorbatshov arvioi presidentti Putinin toimikautta kriittisesti.

Kirjoituksensa alussa Gorbatshov kuitenkin myöntää Putinin onnistuneen Venäjän tilanteen vakauttamisessa toimikautensa alkuvaiheessa ja jopa oikeuttaa tietynlaiset auktoritaariset keinot, joilla vakauttaminen ja taloudellinen kasvu aikoinaan taattiin. Samaan hengenvetoon Gorbatshov kiinnittää silti huomiota siihen, että talouskasvu alkoi notkua jo ennen nykyisen, lännen ja Venäjän välisen poliittisen kriisin puhkeamista.

– Nykyään akuutit kotimaiset ongelmat – jumittuva talous, laskeva elintaso, köyhyyden yleistyminen ja harvojen laiton rikastuminen, koulutuksen, terveydenhuollon ja tieteen rapistuminen – nousevat tärkeän kansainvälisen agendan rinnalle. Joka vuosi eduskunnalle puhuessaan presidentti tuo nämä ongelmat esiin, mutta niiden ratkaiseminen on mahdotonta ilman koko hallintojärjestelmän muutosta, Gorbatshov kirjoittaa Putiniin viitaten.

Gorbatshovin mielestä Venäjä voi menestyä ainoastaan demokraattisen järjestelmän avulla.

– Venäjä on valmis poliittiseen kilpailuun, oikeaan monipuoluejärjestelmään, rehellisiin vaaleihin sekä säännölliseen hallituksen virkamiesten rotaatioon. Tämä tilanne määrittelee presidentin erityisroolin sekä hänen vastuunalueensa nyky-Venäjällä, Gorbatshov toteaa kirjoituksensa loppusanoissa.

Time-lehden toimitus oli pyytänyt Gorbatshovilta esseetä Venäjän tilanteesta.

Ex-talousministeri jopa kriittisempi

Samoilla linjoilla ex-presidentin kanssa on vuosina 2000-2011 Venäjän talousministerinä toiminut ekonomisti Aleksei Kudrin. Strategisen kehityskeskuksen johtajana toimiva Kudrin on muun muassa kuvannut Venäjän nykyistä hallintojärjestelmää ”vanhaksi ja hitaaksi narisevaksi koneeksi, joka ajaa koko ajan väärään suuntaan”, Ekonomika segodnia -nettilehti kirjoittaa.

Kudrinin mielestä hallintojärjestelmä on kyvytön maan talousongelmien ratkaisemisessa: vain 38% virkamiehistöä on kiinni tehtäviensä suorittamisessa, muu työaika menee akuuttien ongelmien ratkaisemiseen sekä toissijaisiin tehtäviin, RBK-uutispalvelu kertoo.

Kudrin myös arvioi Venäjän historian viime vuosikymmenen ”menetetyksi”:

– Olemme siirtymässä kriisistä kriisiin pienine taukoineen, eikä meillä ole mitään kehuttavaa, Kudrin totesi Krasnojarskin talousfoorumissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?