Pertti

Ulkomaat

Trump jännitteistä Korean niemimaalla: ”Kahden-kolmen tunnin aikana on tehty erittäin epätavallisia liikkeitä”

Julkaistu:

Korea
Pohjois-Korean viikonlopulle suunnittelemat juhlallisuudet ovat saaneet sen naapurimaat varpailleen.
Pohjois-Korean suunnittelema maan kuudes ydinkoe on tulehduttanut pahasti maan suhteita länsi- ja naapurimaihin. Viikonloppuna Pohjois-Koreassa vietettiin maan perustajan Kim Il-sungin 105-vuotispäiviä ja maailma odotti pelonsekaisin tuntein diktatuurin mahdollista sotilaallista voimannäyttöä.

Ensi tiistaina Pohjois-Koreassa juhlistetaan kansanarmeijan perustamisen 85-vuotispäivää ja viikonlopulle onkin suunnitteilla suuria juhlallisuuksia koko maahan.

Uutistoimisto Reutersin ja CNN:n mukaan naapurimaat ovat varautuneet mahdollisiin voimannäyttöihin Pohjois-Korean taholta.

Etelä-Korea ilmoitti perjantaina nostaneensa hälytystilaa koko maassa juhlallisuuksia edeltävinä päivinä. Molemmin puolin Koreoiden rajaa on sijoitettu valtavat määrät sotilaita sekä armeijan yksiköitä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pjongjangin suunnittelema ydinkoe on jo lisännyt joukkojen määrää raja-alueilla entisestään.

 • Katso yllä olevalta videolta selvitys Pohjois-Korean sotilaallisesta voimasta.
Myös Kiinassa on otettu lähestyvä juhlapäivä huomioon. Kiina on asettanut pommikoneensa korotettuun hälytysvalmiuteen, kertovat Yhdysvaltain viranomaiset. Kiina on yhä ainoa Pohjois-Korean virallinen liittolainen, vaikka Peking ei roolista suuresti nauti.

Yhdysvallat ja Etelä-Korea ovat jo viikkoja varoitelleet maailmaa Pohjois-Korean mahdollisesta seuraavasta ohjuskokeesta, joka rikkoisi YK:n säännöksiä. Sekä Kiina että Yhdysvallat ovat antaneet Pohjois-Korealle varoituksen YK:n sääntöjen rikkomisesta.

Samalla kun Pohjois-Korea valmistautuu armeijansa syntymäpäiväjuhliin ovat Etelä-Korea ja Yhdysvallat suorittaneet yhteisiä sotilaallisia harjoituksia maan raja-alueiden lähistöllä. Pohjois-Korea on toistuvasti kritisoinut maiden yhteisiä sotaharjoituksia.

Pohjois-Korea on sanonut testaavansa ohjuksia silloin, kun se itse näkee tarpeelliseksi. Eteläkorealainen asiantuntija uskoo maan olevan tosissaan.

– Ylittämättä punaista viivaa, kuten ydinasetestiä tai mannertenvälistä ohjusta, uskomme Pohjois-Korean jatkavan keskikantaman ohjusten testauksia, Cheong Seong-chang Soulin yliopiston tutkimuslaitokselta sanoo.

Epätavallisia liikkeitä

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on ylistänyt Kiinan toimia Pohjois-Korean toiminnan hillitsemisessä. Trump piti lehdistötilaisuuden torstaina sen jälkeen, kun Pohjois-Korea oli varoittanut Yhdysvaltoja ”supervoimakkaasta” ennakoivasta iskusta.


– Viimeisen kahden-kolmen tunnin aikana on tehty erittäin epätavallisia liikkeitä. Olen kuitenkin luottavainen, että presidentti (Kiinan) tulee yrittämään erittäin lujaa. Itse asiassa sanoin hänelle, että teet kauppasuhteiden kannalta paljon paremman sopimuksen, jos hankkiudut eroon tästä Pohjois-Korean kiusankappaleesta, Trump sanoi.

Trump jatkoi puhettaan sanomalla, että uskoo presidentti Xi Jinpingin jatkavan Pohjois-Korean painostamista sen ydin- ja ohjusohjelmiin liittyen.

Hän ei kuitenkaan paljastanut mitä kuvaillut epätavalliset liikkeet ovat.

Viranomaisten uutistoimisto Reutersille kertoman tiedon mukaan Kiinan pommikoneiden asettaminen valmiuteen oli selvä merkki siitä, että maa tietää tarkalleen mitä Pohjois-Koreassa suunnitellaan.

Kiinalaismediassa kerrottiin perjantaina, että maan johto on optimistinen sen suhteen, että Pohjois-Korea saataisiin neuvottelujen myötä ilman väkivaltaa lopettamaan ydinohjelmansa.


Tilanne on kärjistynyt vauhdilla viime kuukausina sen jälkeen kun Pohjois-Korea suoritti kaksi ydinkoetta viime vuonna ja jatkoi mannertenvälisten ohjusten testausta. Presidentti Trump on vannonut estävänsä Pohjois-Koreaa iskemästä Yhdysvaltoihin ydinohjuksella.

Kiinalla läheiset välit Pohjoiseen

Pohjois-Korean ja Kiinan läheisistä kaupallisista suhteista johtuen Yhdysvaltain asevoimien viranomaiset ovat arvioineet, että Pekingissä suhtaudutaan kriittisesti tilanteen ratkaisemiseen.

Presidentti Trumpin tuoreiden lausuntojen myötä useat Yhdysvaltain hallituksessa työskentelevät lähteet kertoivat CNN:lle, että Kiina on tällä hetkellä strategisessa asemassa Pohjois-Korean tilanteen hoitamisessa.

– Kukaan ei luule, että Kiina painostaisi Pohjois-Koreaa aseellisesti tai alistaisi sen hallituksen, mutta strategian myötä tarkoituksena on hakea poliittinen ratkaisu kriisiin Kiinan avustuksella.

Arvioiden mukaan noin 85 prosenttia Pohjois-Korean kaupasta tapahtuu Kiinan kanssa.

Yhdysvaltain, Etelä-Korean, Japanin ja Pohjois-Korean on tarkoitus tavata tiistaina maiden välisessä korkea-arvoisten lähettiläiden kokouksessa, Etelä-Korean pääministeri kertoi perjantaina.

Kokouksessa on tarkoitus keskustella tilanteen selvittämisestä sekä provokaatioiden ja voimannäyttöjen tarpeellisuudesta. Myös Kiinan roolia tilanteen keskiössä Pohjois-Korean ydinohjelman kanssa halutaan vakiinnuttaa.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Tällainen on Aviciita piinannut vakava sairaus – voi iskeä jo rankasta kertajuomisesta

 2. 2

  Pakettiauto ajoi ihmisten päälle jalkakäytävällä Torontossa – yhdeksän kuollut

 3. 3

  Hätäkeskustyöntekijä löi soittajille luurin korvaan tuhansia kertoja – ”Kellään ei ole aikaa tällaiseen, oikeasti”

 4. 4

  Stand up -koomikko vitsaili Sara Siepin työstä tv:ssä – Roope Salminen raivostui: ”Mitä v****a sä tiedät?”

 5. 5

  NHL:n suomalaistähti Mikko Rantanen oikoo virheellistä uutisointia: ”Se ei pidä paikkansa”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Stand up -koomikko vitsaili Sara Siepin työstä tv:ssä – Roope Salminen raivostui: ”Mitä v****a sä tiedät?”

 2. 2

  Tällainen on Aviciita piinannut vakava sairaus – voi iskeä jo rankasta kertajuomisesta

 3. 3

  Ennuste muuttui taas – Ilmatieteen laitos: Tällainen on vapun sää

 4. 4

  Työtoiminnassa olevan Mintun, 29, oli pakko mennä oikeuteen todistamaan – Kela rankaisi tuen menetyksellä

 5. 5

  Temptation Island -Eveliinan Instagram-video sytytti someraivon – rasistinen sana oli liikaa: ”En edes halua kuulla mitään anteeksipyyntöä”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Ruotsalainen huippu-DJ Avicii on kuollut 28-vuotiaana

 2. 2

  Monen kammoksuma muotivillitys saapui myös uikkarityyliin – tätä ei ole totuttu rannalla näkemään

 3. 3

  Asunnottomaksi jäänyt Björn, 54, ”muutti” Ruotsin-laivaan – näin paljon hän maksaa asumisestaan

 4. 4

  Sini Ariellin päässä pimahti kesken hääpäivän – pilasi koko juhlan käytöksellään: vasta sulhasen hiljainen itku hääyönä havahdutti

 5. 5

  Harkimo on perustamassa uutta yhdistystä: Liike Nyt ry:n tiedoista paljastuu kiinnostava nimi

 6. Näytä lisää