Vihtori

Ulkomaat

IS vieraili kohudokumentin sharia-lakia saarnaavassa moskeijassa Tanskassa – voisiko asetelma toistua Suomessa?

Julkaistu:

Ylen esittämä kohudokumentti paljastaa, mitä tanskalaismoskeijoiden suljettujen ovien takana saarnataan. Dokumentin tekijä uskoo, että samaa tapahtuu myös Suomessa.
Viime vuonna Tanskassa heräsi kärjekäs keskustelu siitä, mitä maan muslimiväestö puuhaa moskeijoidensa suljettujen ovien takana. Kohu sai alkunsa TV2:n esittämästä dokumentista, jota Yle näyttää Suomessa nimellä Sharialakia Tanskassa.

Dokumentissa nuori muslimipariskunta Fatma ja Muhammed vierailevat kahdeksassa moskeijassa kolmen kuukauden ajan. Moskeijoissa saarnaavat imaamit eivät tiedä, että pariskunnan vaatteisiin on piilotettu kameroita ja mikrofoneja.

Julkisesti moskeijat kertovat tukevansa muslimien sopeutumista Tanskaan, mutta piilokameroille tallentunut totuus on toinen. Paljastuu, että tanskalaisen yhteiskunnan sisällä on toinen yhteiskunta, joka perustuu Koraanin ohjeisiin ja islamilaiseen sharia-lakiin.

Yllä olevalla videolla haastatellaan moskeijan puhemiestä Oussama El-Saadia ja dokumentin tehnyttä journalistia Martin Jenseniä Helsingin suurmoskeijahankkeesta.


Lain ohjeet ovat kovaa kuultavaa. Lyö lastasi, jos tämä ei rukoile. Poliisiin ei saa ottaa yhteyttä, vaikka aviomies löisi vaimoaan. Mies voi ottaa toisen vaimon, eikä nykyinen voi tälle mitään. Aviorikkojan rangaistus on kivitys. Jumala varoittaa meitä maallisesta laista, moskeijoissa saarnataan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aarhusissa sijaitsevan Gelleruppin lähiön laidalla, teollisuushallin naapurissa nököttää keltainen, remontin tarpeessa oleva tiilitalo. Siinä toimii Grimhøjvejn moskeija. Se on sama, jossa imaami Abu Bilal saarnasi dokumentissa naisten kivittämisestä. Kyseessä ei ole ensimmäinen kerta, kun moskeijasta kuullaan vastaavia lausuntoja.

Moskeijan puhemies Oussama El-Saadi ei sulata dokumentin sisältöä sellaisenaan. Pienikokoinen ja herkästi hymyilevä palestiinalaismies painottaa, että se keskittyy sensaatiohakuisuuteen ja tuo esille vain pienen osan islamista.

– Jos sanon asiat suoraan, muslimeilla on ongelmia länsimaissa. Jotkut meistä eivät ymmärrä sääntöjä ja tarvitsevat apua siinä. Tarvitsemme parempaa kontaktia yhteiskuntaan ja yhteiskunta tarvitsee parempaa kontaktia meihin. Iso ongelma on, että hallinto ei ota meitä tosissaan. Kulttuuri ja perinne josta tulemme ei muutu vain sormia napsauttamalla, hän sanoo.


El-Saadi kertoo kaikkien Grimhøjvejn moskeijassa kävijöiden ymmärtävän, että esimerkiksi naisten kivittäminen on Tanskassa laitonta. Hän vetoaa siihen, että imaamit opettavat moskeijassa uskontoa sen mukaan, mitä Koraani ja muut pyhät kirjoitukset käskevät. Aviorikkojan kivitys ja monet muut rangaistukset ovat osa islamia, mutta eivät hänen mukaansa koko totuus.

Ankarat rangaistukset vaativat tuekseen ankaria todisteita, jonka vuoksi niitä käytetään äärimmäisen harvoin. Esimerkiksi aviorikkojan kivittämiseksi tarvitaan neljän todistajan silminnäkijähavainto itse aktista. Pelkkä heiluvan peiton näkeminen ei riitä. Väärän todistuksen antajat joutuvat itse kohtaamaan vaatimansa rangaistuksen.

Lisäksi on olennaista ymmärtää, minkälaisessa maassa muslimi kulloinkin elää.

– Kun kerromme kivittämisestä, niin kyllä, se on kirjoituksissa. Jos kysyt minulta, onko se islamissa, minun täytyy sanoa, että on. Kysymys kuuluu, että voiko niin tehdä täällä lain mukaan.


El-Saadin mukaan vastaavat rangaistukset kuuluvat ainoastaan islamilaisiin valtioihin, jotka noudattavat täysin sharia-lakia. Ne eivät ole, eikä niiden tulisi olla laillisia Tanskassa.

– Emme sano, että näin pitäisi olla Tanskassa tai Suomessa. Ollaksemme hyviä ihmisiä tässä maassa, meidän täytyy olla avoimia ja läpinäkyviä. Kerron sinulle suoraan, mihin uskon. Kun tulin tänne, ymmärsin asuvani maassa, jossa on uskonnon- ja sananvapaus. Mutta kun yritän käyttää niitä, se on yhtäkkiä iso ongelma, hän toteaa.


Samalla El-Saadi toivoo, että Tanskasta, Suomesta ja kaikista muistakin maailman maista tulisi yhtenä päivänä islamilaisia.

– Olisin iloinen. Sanomani on kutsua koko maailma islamiin. Minun tehtäväni ei kuitenkaan ole muuttaa tätä asiaa. En työskentele aktiivisesti sen eteen, mutta ainahan se on mahdollista. Olen palestiinalainen, ja kerran oli valtio nimeltä Palestiina. Yhtenä päivänä siitä tuli Israel. Kaikki on mahdollista.

Entä Helsinkiin suunniteltu suurmoskeija? Ymmärtääkö Kuwaitista moskeijalleen rahoitusta saava El-Saadi, että osa suomalaisista on huolissaan asiasta?

Hän toteaa, että muslimit haluavat olla osa yhteiskuntaa ja tarvitsevat siksi moskeijan. Se lisäisi kantaväestön ja muslimien vuorovaikutusta.

– Me olemme osa näitä yhteiskuntia. Jos haluat, että minusta tuntuu siltä, pyydä kirkkoministeriä antamaan rahaa moskeijaan. Me tarvitsemme sellaisen ja olisimme hyvin kiitollisia, jos hallitus tekisi niin, hän sanoo.

– Minulle ei ole väliä rahoittaako moskeijan Saudi-Arabia tai Honolulu. Älkää sanoko, että rahoitus sieltä on pahasta, jos ette itse anna rahaa. Tässä taloustilanteessa sanoisin, että on hyvä jos tuomme maahan rahaa. Emme käyttäneet verorahoja.


Sharialakia Tanskassa -dokumentin tehnyt journalisti Martin Jensen puolestaan on epäileväinen suurmoskeijaprojektin suhteen. Hän huomauttaa, etteivät Persianlahden maat rahoittaisi projektia, mikäli eivät voisi vaikuttaa lopputulokseen.

– En ole koskaan ollut Suomessa, joten voin vain arvailla. Olisin kuitenkin hyvin yllättynyt, jos Tanskassa tapahtuneet asiat eivät tapahtuisi Suomessa. Sitä tapahtuu kaikkialla maailmassa. Dokumentissa näytimme mikä on poliittisen islamin pohja. Poliittinen islam hallitsee suurempaa osaa moskeijoista kuin Euroopassa ymmärretään. En tiedä missä määrin sitä tapahtuu Suomessa, mutta sitä tapahtuu varmasti.

– Tanskassakin on moskeijoita, joissa saarnataan enemmän hengellisiin asioihin keskittyvää islamia, eikä ajatella, että islamin tulisi hallita elämän jokaista osa-aluetta. Ne ovat kuitenkin pieniä ja suurin osa muslimeista ei ota niitä tosissaan.


Poliittisen islamin mukanaan tuoman radikalisoitumisen estämiseksi ei ole helppoja konsteja, ei ainakaan Jensenin mukaan.

– Tärkeintä on avoimuus ja läpinäkyvyys. Jos tiedät, minkälaisia ajatuksia siellä levitetään, asioista voidaan keskustella. Se on mahdotonta, jos kaikki tapahtuu suljettujen ovien takana. Niin on ollut Tanskassa. Heillä on oikeus esittää ajatuksiansa, mutta se täytyy tehdä avoimesti, jotta niistä voidaan keskustella julkisesti.

Jensen ei usko, etteivätkö länsimaihin muuttaneet muslimit haluaisi muuttaa uusia kotimaitaan mieleisikseen. Siihen heillä on dokumentaristin mukaan täysi oikeus, sillä haluavathan poliittiset puolueetkin muuttaa asioita. Heidän näkemyksensä oikeasta ja väärästä on kuitenkin hyvin erilainen kuin keskivertotanskalaisella.

– Heidän näkökulmastaan oikea tie on Jumalan tie. Jumala on kuvaillut parhaan mahdollisen yhteiskunnan Koraanissa. En usko, että muslimit hautovat vallankumousta, mutta sydämissään he haluaisivat asian olevan toisin, Jensen sanoo.

– Dokumentin esittämisen jälkeen Tanskassa säädettiin niin sanotut imaamilait, joiden mukaan kukaan uskonnollinen johtaja ei saa opettaa Tanskan lakien vastaisia asioita. Kriitikoiden mukaan demokratiaa yritetään suojella rajoittamalla sanan- ja uskonnonvapautta. Uskon, että tällainen keskustelu herää myös Suomessa.


”Dokumentti liioittelee”

Vaikka piilokameroilla tanskalaismoskeijoissa kuvattu dokumentti on voittanut useita merkittäviä palkintoja muun muassa tutkivan journalismin saralla, se on herättänyt myös kritiikkiä.

Yksi kärjekkäimmistä kriitikoista on Aarhusin yliopiston antropologian apulaisprofessori, elokuvantekijä Christian Suhr. Hän on itse tehnyt kolmen vuoden työn tutkiessaan, kuinka muslimiyhteisöissä suhtaudutaan vakaviin mielisairaustapauksiin.

Suhrin mukaan dokumentti yksinkertaistaa ja tulkitsee imaamien puheita väärin. Se myös esittää kontekstistaan irrotettuja väitteitä tanskalaismuslimien sopeutumisesta yhteiskuntaan. Suhr toteaa myös, että dokumentti sivuuttaa integraation onnistumiset, muun muassa maahanmuuttajanaisten korkean koulutus- ja työllisyysasteen, sekä keskittyy jo valmiiksi konservatiivisiksi tiedettyihin moskeijoihin.

– TV2 editoi materiaalia huomattavasti ja teki siitä dramatisoidun kauhuelokuvan, jonka mukaan tanskalaisimaamit sallivat sosiaalietuuksien väärinkäytön, moniavioisuuden, tahdonvastaisen seksin, naisten ja lasten pahoinpitelyn ja lisäksi kehottavat muslimeita välttelemään tanskalaisia, Suhr kertoo Ilta-Sanomille.

– Kyllä, osalla näistä imaameista on on hyvin konservatiivisia mielipiteitä ja he sanovat ongelmallisia asioita. Dokumentti kuitenkin liioittelee, mitä he sanovat ja miksi niin sanovat, hän lisää.

Suhr huomauttaa myös, että vaikka dokumentti aiheutti Tanskassa huomattavaa julkista keskustelua vaikuttaen jopa lainsäädäntöön, ei sen perusteella kannata käydä Suomen suurmoskeijakeskustelua.

– Työskentelen tällä hetkellä radikalisoitumiseen liittyvien asioiden parissa. Jos keskustelee päivittäin näiden asioiden kanssa tekemisissä olevien ihmisten kanssa, he kertovat, että moskeijoiden sulkeminen tai niiden toiminnan estäminen vain pahentaa ongelmia. Oikea ratkaisu on viranomaisten keskusteluyhteys ja yhteistyö moskeijoiden kanssa.

Shariaa tulkitaan eri tavoin

 • Sharia eli islamilainen laki on islaminuskossa Jumalan säätämä muuttumaton oikeusjärjestys. Laki on ihmisen tulkittavissa ja eri lainoppineiden koulukunnat tulkitsevat sitä eri tavoilla.
 • Perinteinen islamilaisen laintulkinnan teoria jakaa sharian lähteet neljään eri osaan: Koraaniin, suullisesti välitettyyn perimätietoon profeetan sanoista, opeista ja teoista, oppineiden päättelyyn ja heidän konsensukseensa.
 • Länsimaissa laki tunnetaan useimmiten ankarista rangaistuksistaan, mutta suurin osa siitä säätelee tavallista elämää, muun muassa perinnönjakoa, avioliittoa ja ruokailusäädöksiä. Lain kriitikot huomauttavat, että naisen asema on sharian mukaan selvästi alisteinen miehiin nähden.
 • Sharia on osa 46 valtion lainsäädäntöä, mutta suurimmassa osassa sitä sovelletaan vain perhelainsäädännön osalta. Tiukimmissa tapauksissa, esimerkiksi Saudi-Arabiassa, lakia sovelletaan jokaisella elämänalueella ja myös ulkomaalaisiin.
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Korkea hotellirakennus palaa Dublinissa – ”Ihmiset juoksivat ulos ja huusivat apua”

 2. 2

  Ylioppilaskoe on vienyt Iidan, 18, jo kaksi kertaa sairaalaan – lautakunta ei suostu erikoisjärjestelyihin

 3. 3

  Malagassa kadonnut suomalaisnainen ja äiti löysivät toisensa – ”Tänään puretaan pahat olot pois ja rentoudutaan”

 4. 4

  Nuorta naista pidettiin seksivankina Salossa

 5. 5

  Rivitalohuoneisto liekehti ”täyden palon vaiheessa” Espoossa – asukkaita evakuoitiin

 6. 6

  Saara Aalto suunnittelee kesähäitä Meri-rakkaansa kanssa – vieraslistalla kovia nimiä

 7. 7

  Suomessa on käynnissä kaikkien aikojen paperisota – koskee lähes varmasti myös sinua

 8. 8

  Britney Spearsin muuttunut ulkonäkö herättää ihmetystä Instagramissa – ”Järkyttävää, en edes tunnistanut häntä”

 9. 9

  ”On aika” – WhatsAppin perustaja kehottaa deletoimaan Facebookin

 10. 10

  Veikkaus paljastaa uutta tietoa 90 miljoonan euron hyperpotin voitosta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Veikkaus paljastaa uutta tietoa 90 miljoonan euron hyperpotin voitosta

 2. 2

  Hengenvaarallinen kasvi aiheuttaa vaaraa Suomessa – voi tappaa 15 minuutissa, helppo sekoittaa tavalliseen rikkakasviin

 3. 3

  Tunna Milonoff kantoi loisinfektiota 13 vuotta tietämättään – bilhartsiatartunta selvisi vahingossa: ”Pikku vipeltäjä penetroitui sisääni ihon läpi”

 4. 4

  Suomessa on käynnissä kaikkien aikojen paperisota – koskee lähes varmasti myös sinua

 5. 5

  Britney Spearsin muuttunut ulkonäkö herättää ihmetystä Instagramissa – ”Järkyttävää, en edes tunnistanut häntä”

 6. 6

  Nuorta naista pidettiin seksivankina Salossa

 7. 7

  Tuntematon hirviö nousi merestä – onko Alty syvänmeren hai?

 8. 8

  Jyrki Sukula lyttää täysin Ysitien legendaarisen taukopaikan ruuan – ”Huonompaa kuin ABC:llä”

 9. 9

  ”On aika” – WhatsAppin perustaja kehottaa deletoimaan Facebookin

 10. 10

  Saatko tehtyä niin monta punnerrusta kuin ikäisesi pitäisi? Selvitä 30 sekunnin testillä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tässä ovat 19 Suomen väkivaltaisinta kaupunginosaa – katso, paljonko sinun asuinalueellasi on pahoinpitelyitä

 2. 2

  Äiti sai yhteyden Aurinkorannikolla hävinneeseen 22- vuotiaaseen tyttäreensä – Costan Enkelit löysivät naisen pahamaineisesta kaupunginosasta

 3. 3

  Hengenvaarallinen kasvi aiheuttaa vaaraa Suomessa – voi tappaa 15 minuutissa, helppo sekoittaa tavalliseen rikkakasviin

 4. 4

  Kerrostalon parvekelasit oli asennettu väärinpäin – naapureille todellinen yllätys, kun asukas tuli saunasta vilvoittelemaan

 5. 5

  Karmeat kuvat: 45-vuotias mies tuhosi vuokra-asunnon täydellisesti – viemäristä paljastui inhottava yllätys

 6. 6

  Huomasitko? Maria Veitolan ja Laura Huhtasaaren käytös tv:ssä puhuttaa – jännite välittyi kotisohvalle

 7. 7

  Idols-tragedia oli shokki 10 vuotta sitten: Mia Permanto löydettiin kuolleena kotoaan vain 19-vuotiaana – ”Se oli isku vatsaan”

 8. 8

  Top Gear -tähti Jeremy Clarkson haukkuu Suomen pystyyn – pöyristyi ihmisten käytöksestä: ”Ohikulkijat kehottavat painumaan v*****n”

 9. 9

  Amanda Harkimo teki DNA-testin – täältä tulevat hänen tummat piirteensä

 10. 10

  Kuvat voivat järkyttää: Hiustenvärjäys syövytti teinitytön päänahan kuolioon – tutun kampaajan virhe jätti pysyvän kaljun

 11. Näytä lisää
Näitä luetaan!
 • Juuri nyt
 • Päivä
 • Viikko
 1. 1

  Korkea hotellirakennus palaa Dublinissa – ”Ihmiset juoksivat ulos ja huusivat apua”

 2. 2

  Ylioppilaskoe on vienyt Iidan, 18, jo kaksi kertaa sairaalaan – lautakunta ei suostu erikoisjärjestelyihin

 3. 3

  Malagassa kadonnut suomalaisnainen ja äiti löysivät toisensa – ”Tänään puretaan pahat olot pois ja rentoudutaan”

 4. 4

  Nuorta naista pidettiin seksivankina Salossa

 5. 5

  Rivitalohuoneisto liekehti ”täyden palon vaiheessa” Espoossa – asukkaita evakuoitiin

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Veikkaus paljastaa uutta tietoa 90 miljoonan euron hyperpotin voitosta

 2. 2

  Hengenvaarallinen kasvi aiheuttaa vaaraa Suomessa – voi tappaa 15 minuutissa, helppo sekoittaa tavalliseen rikkakasviin

 3. 3

  Tunna Milonoff kantoi loisinfektiota 13 vuotta tietämättään – bilhartsiatartunta selvisi vahingossa: ”Pikku vipeltäjä penetroitui sisääni ihon läpi”

 4. 4

  Suomessa on käynnissä kaikkien aikojen paperisota – koskee lähes varmasti myös sinua

 5. 5

  Britney Spearsin muuttunut ulkonäkö herättää ihmetystä Instagramissa – ”Järkyttävää, en edes tunnistanut häntä”

 6. Näytä lisää
 1. 1

  Tässä ovat 19 Suomen väkivaltaisinta kaupunginosaa – katso, paljonko sinun asuinalueellasi on pahoinpitelyitä

 2. 2

  Äiti sai yhteyden Aurinkorannikolla hävinneeseen 22- vuotiaaseen tyttäreensä – Costan Enkelit löysivät naisen pahamaineisesta kaupunginosasta

 3. 3

  Hengenvaarallinen kasvi aiheuttaa vaaraa Suomessa – voi tappaa 15 minuutissa, helppo sekoittaa tavalliseen rikkakasviin

 4. 4

  Kerrostalon parvekelasit oli asennettu väärinpäin – naapureille todellinen yllätys, kun asukas tuli saunasta vilvoittelemaan

 5. 5

  Karmeat kuvat: 45-vuotias mies tuhosi vuokra-asunnon täydellisesti – viemäristä paljastui inhottava yllätys

 6. Näytä lisää