Arkansasin joukkoteloituksessa lykkäys: kaksi kuolemaantuomittua säästyi eilen myrkkyruiskeelta - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Arkansasin joukkoteloituksessa lykkäys: kaksi kuolemaantuomittua säästyi eilen myrkkyruiskeelta

Kahdeksan vangin joukkoteloitus yritetään estää Arkansasissa.

18.4.2017 10:43

Toisena pääsiäispäivänä, maanantaina illalla vartijoiden oli määrä sitoa Bruce Ward, 60, ristinmuotoiseen sänkyyn kädet sivuille levitettyinä. Suunnitelmien mukaan hänen käsiensä suoniin olisi työnnetty piikit, joiden päästä lähtevien letkujen kautta hänen elimistöönsä virtaa kolmea erilaista myrkkyä. Noiden aineiden olisi ollut määrä tappaa kuolemaantuomittu Ward.

Samana päivänä oli määrä teloittaa myös Don Davis, 55.

Yhdysvaltojen Arkansasin osavaltiossa sijaitsevassa Cumminsin vankilassa oli tarkoitus saattaa loppuun peräti kahdeksan kuolemantuomiota 11 päivän sisällä. Syy on karmaisevan käytännöllinen: varastoissa vielä olevan, myrkkyruiskeissa käytettävän lamaannuttavan midatsolaami-lääkkeen viimeinen käyttöpäivä umpeutuu huhtikuun lopulla.

Vangit oli määrä teloittaa pareittain neljässä erässä. Jo aiemmin kuitenkin Jason McGeheen teloitusta lykättiin. Hänen tuomionsa on uudelleen harkinnassa ja saattaa muuttua elinkautiseksi.

Toisena pääsiäispäivänä ei kuitenkaan teloitettu ketään. Sekä Ward että Davis säästyivät ruiskeilta, toistaiseksi. Arkansasin korkein oikeus päätti äänin 4–3 lykätä tuomiota.

Puolustuksen mukaan sekä Wardin että Davisin mielenterveys on selvitettävä ulkopuolisten asiantuntijoiden toimesta ennen tuomion täytäntöönpanoa.

60-vuotias Ward on esimerkiksi täysin varma, että hän selviää elossa kolmesta myrkkyruiskeesta, kävelee ulos vankilasta loistavassa kunnossa kansan ylistäessä. Sen jälkeen hän alkaa saarnaajaksi, joka julistaa kaikille ihmisille Jumalan rakkautta.

Osa vangeista odottanut kuolemantuomiota yli 20 vuotta

Lukuisat tahot, mukaan lukien Euroopan unioni, ovat vedonneet, että Arkansas peruisi teloitukset.

– Ei ole epäilystäkään syyllisyydestä. He (uhrien omaiset) ansaitsevat tuomion toteutumisen, mitä he eivät mielestään vielä ole saaneet, Arkansasin republikaanikuvernööri Asa Hutchinson on perustellut osavaltion ensimmäisiä teloituksia 12 vuoteen.

 Ei ole epäilystäkään syyllisyydestä.

Ensimmäisinä teloitusvuorossa ovat Bruce Ward (ylh. vas.) ja Don Davis. Kolme päivää myöhemmin Ledell Lee (3. ylh. vas.) ja Stacy Johnson. Jack Jones (alh. vas.) ja Marcel Williams teloitetaan 24.4. sekä Kenneth Williams 27.4. Jason McGeheen (alh. oik.) teloitusta lykättiin ja tuomio harkitaan muutettavaksi elinkautiseksi.­

Kuolemaantuomittujen miesten asianajajien mukaan kahdeksan teloituksen näin nopea täytäntöönpano sotii perustuslain kieltämää julmaa ja epätavallista rangaistusta vastaan.

Eniten kohua on herättynyt Bruce Wardin tapaus. Asunnoton Ward oli 1989 kuristanut kuoliaaksi 18-vuotiaan kassaneidin. Pidätyksensä jälkeen oli Ward ollut mielisairaalassa, ja hänellä diagnosoitiin myöhemmin paranoidinen skitsofrenia.

Psykiatrin mukaan Ward uskoo tuomionsa tulleen ”demoneilta, jotka jumala on väliaikaisesti sallinut”, mutta uskoo itse heräävänsä eloon ”julistamaan sanaa”.

Hänen asianajajansa ovat vedonneet siihen, että teloitus rikkoisi korkeimman oikeuden päätöstä kieltää ”mielisairaiden” teloittaminen.

Osa teloitettavista murhaajista on ollut kuolemansellissä yli 20 vuoden ajan. Arkansas on pidättäytynyt teloituksista yli vuosikymmenen ajan, kun oikeudessa on kiistelty teloitustavoista.

Kuvernööri Hutchinson on kertonut, että teloitukset toimeenpanevan vankilan henkilöstö on kokenutta ja ammattitaitoista.

Silti yli kaksikymmentä entistä vanginvartijaa ja -virkailijaa oli vedonnut kuvernööriin maaliskuun lopulla ja vaatineet joukkoteloituksista luopumista, koska ne asettavat vankiloiden henkilökunnalle ”kohtuutonta painetta”.

Myös kaikki tuomitut ovat vedonneet liittovaltion oikeuteen teloitusten lykkäämiseksi epäillen niiden suuren määrän aiheuttavan vaaran epäasiallisesta toteutuksesta.

Viimeksi kun kahta yhtäaikaista teloitusta yritettiin, meni se kammottavasti pieleen 2014 Oklahomassa. Teloitettavan Clayton Lockettin käsivarressa ollut ruiskun letku irtosi, ja myrkkyneste roiskui pitkin teloituskammion seiniä. Lockettin kuolema kesti 43 minuuttia vangin kiemurrellessa ja koristessa sänkyyn sidottuna. Toinen teloitus peruttiin.

Tapauksen tutkinnan mukaan virhe tapahtui, koska teloitusryhmällä oli liikaa paineita kahden tuomitun toimittamiseen hengiltä samana iltana. Siksi määrättiin uusi sääntö, jonka mukaan teloituksissa täytyy olla vähintään seitsemän päivän väli.

Lisäksi on vedottu ongelmiin midatsolaamin kanssa. Ainakin kolmessa tapauksessa vuodesta 2014 Lockettin lisäksi on todettu teloitettavien haukkoneen henkeä ja yskineen jopa 13 minuutin ajan myrkkyruiskeen antamisesta.Lähteet: Reuters, Guardian, The Marshall Project, CNN

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?