Tuhannet vastustivat Turkin uutta perustuslakia – poikkeustila jatkuu - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tuhannet vastustivat Turkin uutta perustuslakia – poikkeustila jatkuu

Turkissa tuhansia ihmisiä kokoontui illalla osoittamaan mieltä uutta perustuslakia vastaan Istanbulin kaduille.

18.4.2017 4:56

Kaupungin Euroopan puoleisessa osassa mielenosoittajia oli ainakin tuhat ja Aasian puoleisessa osassa parituhatta, arvioi uutistoimisto AFP:n toimittaja.

Oppositio on vaatinut kansanäänestyksen tulosten mitätöimistä. Se on moittinut vaalilautakunnan linjausta hyväksyä laskentaan myös ne äänestysliput, joissa ei ole virallista leimaa.

– Emme halua tehdä sinusta presidenttiä. Olemme kylki kyljessä fasismia vastaan, mielenosoittajat huusivat marssiessaan kohti vaalilautakunnan rakennusta kaupungin Aasian puoleisessa osassa.

Mielenosoittajia Istanbulin kaduilla maanantaina.­

Euroopan puoleisessa osassa marssia säesti kattiloiden pauke, kun asunnoissa olevat ihmiset osoittivat solidaarisuuttaan mielenosoittajille.

Pienempiä mielenosoituksia on ollut myös muissa kaupungeissa.

Turkin kansallisen turvallisuuden neuvosto on asettunut tukemaan poikkeustilan jatkamista kolmella kuukaudella, kertoi turkkilainen uutiskanava NTV. Nykyinen poikkeustila päättyy keskiviikkona.

Poikkeustilaa jatkettiin

Turkissa hallitus on päättänyt maan poikkeustilan jatkamisesta kolmella kuukaudella. Presidentti Recep Tayyip Erdoganin johtama Turkin kansallisen turvallisuuden neuvosto asettui jo aiemmin tukemaan poikkeustilan jatkamista.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan.­

Hallitus teki päätöksensä vain päivä sen jälkeen, kun Turkissa järjestetty kansanäänestys presidentin valtaoikeuksien laajentamisesta perustuslakiuudistuksella päättyi uudistuksen puoltajien niukkaan voittoon.

Poikkeustila asetettiin viime heinäkuussa epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen ja sen oli alun perin määrä päättyä keskiviikkona. Aikaisemmin poikkeustilaa on jatkettu jo kahdesti, lokakuussa ja tammikuussa.

Hallituksen päätös pitää vielä vahvistaa Turkin parlamentissa.

Turkin varapääministeri Numan Kurtulmusin mukaan poikkeustilan jatkolla ei haluta antaa Turkin hallitukselle vapaita käsiä vaan poikkeustilan tarkoitus on terroriryhmien vastainen taistelu.

Poikkeustilan aikana yli 47 000 ihmistä on pidätetty epäiltynä osallisuudesta vallankaappausyritykseen ja kymmenettuhannet julkisen sektorin työntekijät on lomautettu tai erotettu viroistaan. Heidän joukossaan on muun muassa akateemikkoja, poliiseja, journalisteja, tuomareita, opettajia ja syyttäjiä.

Pidätykset ja erottamiset ovat herättäneet kovaa kritiikkiä länsimaissa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?