Mosulin ylle nousi sankka savu – YK:n mukaan siviiliväestö altistuu kauhistuttaville vaaroille - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mosulin ylle nousi sankka savu – YK:n mukaan siviiliväestö altistuu kauhistuttaville vaaroille

Taistelu Irakin toiseksi suurimman kaupungin hallinnasta jatkuu kiivaana.

17.4.2017 21:01

Seitsemän kuukautta jatkunut sotilaallinen operaatio Mosulin valtaamiseksi äärijärjestö Isisiltä on jatkunut Irakin pohjoisosassa.

Irakin armeija on liittolaistensa avulla pystynyt kuukausia kestäneissä taisteluissa valtaamaan suuren osan kaupungista, mutta Isisin taistelijoita on edelleen runsaasti linnoittautuneena Mosulin länsiosiin sekä vanhaan kaupunkiin.

Irakilaisjoukkojen työntyessä yhä syvemmälle kohti Isisin viimeisiä asemia Mosulin kaupunginosien kapeilla kujilla sodankäynti on muuttunut luonteeltaan lähitaisteluksi. Armeijan tiedottajan mukaan irakilaiset etenevät nyt vanhassa kaupungissa ovelta ovelle etsiessään jihadistien pesäkkeitä tiiviisti asutuilta alueilta.

Maanantaina uutistoimisto Reutersin kirjeenvaihtaja raportoi, että Al-Nurin moskeijan yläpuolelle nousi sankkaa mustaa savua ja alueelta kuului runsaasti laukauksia sekä kranaattitulen ääniä. Kysymyksessä on sama paikka, jossa Isisin irakilainen johtaja Abu Bakr al-Baghdadi julisti ”islamilaisen valtion” perustetuksi Irakin ja Syyrian pohjoisosiin kesäkuussa 2014.

Vajaan kolmen vuoden aikana äärijärjestö on kylvänyt hallitsemillaan alueilla Irakissa ja Syyriassa runsaasti tuhoa ja kauhua. Vaikka Isis on menettänyt suuria alueita Mosulista, sen viimeisestä merkittävästi tukikohdastaan Irakissa, kaupungissa arvioidaan edelleen olevan jumissa satojatuhansia siviilejä.

Al-Nurin moskeijan ylle nousi maanantaina sankka savu.­

Taistelu Mosulista on kestänyt jo seitsemän kuukautta.­

Irakin armeijan valtaamien alueiden sairaaloihin on virrannut pahasti aliravittuja ihmisiä, joista monet ovat vasta vauvoja. Alkuviikosta Ilta-Sanomat uutisoi Qayyaraan toimitetusta noin puolivuotiaasta vauvasta, joka painaa vain 2,4 kiloa.

Terroristien saartaminen kaupunkiin on samalla aiheuttanut akuutin elintarvikepulan Mosulin kaupungissa. YK otti taisteluiden kohteena olevan kaupungin tilanteeseen kantaa maanantaina. Järjestö arvioi Isisin hallitsemilla alueilla olevan edelleen jopa lähes puoli miljoonaa ihmistä. Heidän tilannettaan on kuvailtu karmeaksi.

– Mosulissa oleva siviiliväestö joutuu alttiiksi uskomattomille, kauhistuttaville vaaroille, YK:n humanitäärinen koordinaattori Lise Grande sanoi maanantaina.

– Heitä ammutaan, kaupungissa on ristitulta, perheet ovat jäämässä vaille tarvikkeita, kaupungissa on pulaa lääkkeistä ja vesi on katkaistu.

Kuukausia kestäneet taistelut ovat jättäneet jälkensä kaupunkiin.­

Siviilejä Tigris-joen ylittävällä sillalla Hammam al-Alilissa Mosulista etelään.­

Uutistoimisto Reutersin mukaan noin 327 000 siviiliä on paennut Mosulista taisteluiden alettua lokakuun puolivälissä. Jäljelle jääneillä on kovat oltavat. Isisin kerrotaan turvautuneen lähes epätoivoisiksi luokiteltaviin toimenpiteisiin taistelutappioiden jälkeen. Jihadistit ovat ansoittaneet rakennuksia ja käyttävät säälimättä kranaattitulta sekä tarkka-ampujia hyökkääjiä vastaan.

Verisissä taisteluissa myös siviilit ovat joutuneet tulilinjalle.

Sunnuntaina irakilaislähteet raportoivat poliisien joutuneen myrkkykaasuiskun kohteeksi. Reutersin mukaan isku ei vaatinut kuolonuhreja. Samassa yhteydessä irakilaislähteet kertoivat Isisin turvautuvan yhä enenevissä määrin itsemurhaiskuihin, jotka toteutetaan moottoripyörien avulla. Kaupungin kapeilla kaduilla liikkuminen on helpompaa moottoripyörillä kuin autoilla.

Pääkuvan paikalla olevalla videolla Irakin hävittäjät iskevät Isisiä vastaan ilmasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?