Turkissa tarkkailijana toiminut Kalmari: ”Ei voida puhua vapaista vaaleista”

rac

Julkaistu: , Päivitetty:

Turkki
Kansainvälisiä tarkkailijoita kohtaan käyttäydyttiin vihamielisesti.
Turkissa kansanäänestystä tarkkailemassa ollut keskustan kansanedustaja Anne Kalmari kertoo itse äänestyksen menneen hyvin, eikä painostusyrityksiä havaittu. Hän kuitenkin toteaa suurimpien ongelmien tapahtuneen jo ennen vaaleja. Hän viittaa muun muassa riippumattoman tahon selvitykseen, jonka mukaan presidentin valtaoikeuksien lisäämistä puoltava taho olisi saanut 85 000 minuuttia tv-aikaa, kun taas vastustava puoli 2 000 minuuttia.

Pääkuvan paikalla olevalla videolla näkyy, kuinka Turkin kansanäänestystuloksen selviäminen sai mielenosoittajat kaduille.

Euroopan neuvoston tarkkailijana toimineen Kalmarin mukaan äänestystä ei olisi pitänyt järjestää ollenkaan maan nykyisessä tilanteessa.

– Ei voida puhua vapaista ja riippumattomista vaaleista, kun äänestys pidetään poikkeustilan aikana. Sananvapautta ja kokoontumisvapautta on rajoitettu ja journalisteja sekä oppositiopoliitikkoja pidätetty, Kalmari sanoo.

Kalmarin mukaan kansalaisjärjestöt eivät uskaltaneet tulla tarkkailemaan vaaleja perinteiseen tapaan, koska pelkäsivät pidättämistä.

– Heillä on vahvoja pelkoja, jotka tietysti pahenevat nyt, kun Turkki siirtyy demokratiasta presidenttijohtoiseen järjestelmään, Kalmari sanoo.

Puhtaat paperit väärin perustein?

Vaikka äänestys sujui päällisin puolin hyvin, kohtasivat kansainväliset vaalitarkkailijat Kalmarin mukaan vihamielistä käyttäytymistä joillain äänestyspaikoilla. Hän kertoo AKP-puolueen vaalitarkkailijan huutaneen kansainvälisille tarkkailijoille ja tämän aikoneen kutsua poliisit häätämään heidät.

– Paikalle kertyi ihmisiä ja koimme, ettemme olleet kovin tervetulleita. Paikalle saapuneet poliisit rauhoittelivat ihmisiä, mutta meistä sinne ei ollut järkevää jäädä. Tätä oli tapahtunut myös muille. Kaikki eivät pitäneet siitä, että paikalla oli kansainvälisiä tarkkailijoita.


Kalmari myös kyseenalaistaa tarkkailun hyödyllisyyden, sillä tarkkailijoita oli paikalla tavallista vähemmän, eivätkä he nähneet äänestyspaikoista kuin pienen osan. Hän miettiikin, annetaanko koko äänestykselle puhtaat paperit liian vähin tiedoin ja ainoastaan hyvin sujuneen äänestyspäivän varjolla.

– Meilläkin on tässä edessä eettinen pohdiskelu, että miksi olemme tarkkailemassa vaaleja, jotka eivät edistä demokratiaa, eivätkä olleet demokraattisesti hoidettu.

Tulos säilyy

Kalmari uskoo Euroopan Unionin ja Turkin välien heikentyvän kansanäänestyksen jälkeen. Hän arvioi luvassa olevan myös Turkin sisäisiä levottomuuksia.

– Jo eilen illalla Taksim-aukiolle kokoontui melkoinen väkijoukko, jonka mellakkapoliisit hajottivat. Mielenosoituksia on varmaankin odotettavissa. Poliisivoimia tosin komennettiin hyvin paljon jo äänestykseen, Istanbulissakin oli 33 000 poliisia valvomassa järjestystä. Rauhaan varmaan panostetaan nyt paljon, Kalmari sanoo.


Alla olevalla videolla näytetään, kuinka ääntenlaskenta käynnistyi Turkissa sunnuntai-iltana.


Oppositio on jo ehtinyt vaatia sekä tuloksen uusintalaskua että sen mitätöintiä. Kalmari uskoo tuloksen pitävän, vaikka uudelleenlaskenta suoritettaisiin.

– Uskon, että tämän äänestyksen tulos sinetöidään. Ulkopuolisena koin myös hieman positiivisena, että Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kiitti eilisessä puheessaan molempien osapuolten äänestäjiä. Se oli kuin jonkinlainen vastaantulo, koska täällä ihmisillä on valtavia pelkoja. Jospa enempää väkeä ei laitettaisi vankilaan ja tilanne normalisoituisi.

Tästä uudessa perustuslakiesityksessä on kyse

Uusi perustuslaki kasvattaa presidentin valtaoikeuksia merkittävästi.


Pääministerin virka lakkautetaan, ja presidentti saa oikeuden nimittää ministerit.


Presidentin- ja parlamenttivaalit pidetään jatkossa yhtä aikaa viiden vuoden välein. Presidentti Erdogan voi myös teoriassa jatkaa presidenttinä vielä kaksi uutta kautta vuoteen 2029 saakka.


Erdogan on myös ilmoittanut, että mikäli esitys hyväksytään, hän olisi valmis vahvistamaan parlamentin mahdollisen päätöksen kuolemanrangaistuksen palauttamisesta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt