Pohjois-Korea ylläpitää vahvaa henkilökulttia – tällaisia ominaisuuksia itsevaltaisilla johtajilla väitetään olevan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pohjois-Korea ylläpitää vahvaa henkilökulttia – tällaisia ominaisuuksia itsevaltaisilla johtajilla väitetään olevan

Julkaistu: 17.4.2017 7:32

Pohjois-Korean henkilökultti antaa johtajilleen myyttisiä ominaisuuksia. Kim Jong-il keksi hampurilaisen, Kim Jong-un oppi ajamaan autoa kolmivuotiaana.

Pohjois-Korea on ollut kuluvalla viikolla näkyvästi esillä uutisissa, kun suljettu valtio on ajautunut diplomaattiseen nokitteluun sen pahimpana uhkana pidetyn Yhdysvaltojen kanssa. Esimerkiksi sunnuntaina Pohjois-Korea teki epäonnistuneen ohjuskokeen varoituksista huolimatta. Sotilaallisen uhittelun on pelätty johtavan avoimeen sotilaalliseen kriisiin Korean niemimaalla, jonka eristäytynyt pohjoisosa on ollut Kimin dynastian hallinnassa jo seitsemän vuosikymmenen ajan.

Dynastian pitkäikäisyys perustuu muun muassa kansalaisten vahvaan sortoon ja Pohjois-Korean johtajien ympärille luotuun henkilökulttiin.

Maan 25 miljoonalle kansalaiselle jaetaan propagandaa, jossa johtajat saavat erilaisia myyttisiä ominaisuuksia. Jatkuvan propagandan avulla itsevaltaisista johtajista on tehty lähes jumalolentoja.

Tietojen todenperäisyyttä on vaikea selvittää maassa, jossa Internet ei ole kaikkien ulottuvilla. IS listasi joitain ominaisuuksia, joita Pohjois-Korean johtajilla kerrotaan olleen.

1. Legenda jo syntyessään

Kansalaisille opetetaan, että maan edellinen johtaja Kim Jong-il syntyi pyhällä Paektu-vuorella. Kimin synnyttyä taivaalle ilmestyi uusi tähti.

Todellisuudessa Kim Jong-il syntyi Siperiassa.

Kimin dynastia on hallinnut eristäytynyttä Pohjois-Koreaa 70 vuotta.

2. Ihmelapsi

Johtaja oli nero jo lapsena.

Virallisten elämäkertojen mukaan Kim Jong-il oppi kävelemään kolmiviikkoisena. Hän puhui kahden kuukauden iässä.

3. Keksi hampurilaisen

Kansalaisille kerrotaan, että Kim Jong-il keksi hampurilaisen. Uudenlaista leipää kutsutaan ”kaksoisleiväksi lihalla”.

Keksinnöstä syntyi kansainvälinen trendi.

4. Säveltäjänero

Kim kirjoitti kuusi oopperateosta kahden vuoden aikana. Elämäkerran mukaan niistä jokainen on ”parempi kuin mikään muu musiikki historiassa”.

Kimin virallisen elämäkerran mukaan hän kirjoitti 1 500 kirjaa yliopisto-opintojensa aikana.

5. Golf-taituri

Kim Jong-il on maailman paras golfin pelaaja.

Pelatessaan golfia ensimmäisen kerran vuonna 1994, hän löi tuloksen 38 alle parin. Kierrokseen sisältyi 11 hole-ine-onea.

6. Keksi näkymättömän kännykän

Vuoden 2010 jalkapallon MM-kisoissa Kim Jong-il valmensi Pohjois-Korean joukkuetta näkymättömän kännykän avulla. Hän oli itse kehittänyt teknologian näkymättömiin kännyköihin.

Valmentajan mukaan Kim antoi ohjeita pelien aikana.

Pohjoiskorealaisille on kerrottu, etteivät normaalit ruumiintoiminnot koske nykyistä hallitsijaa Kim Jong-unia, eikä hän näin ollen käy ollenkaan vessassa.

7. Mestarikuski

Kim Jong-ilin poika, maan nykyinen hallitsija Kim Jong-un on myös siunattu poikkeuksellisilla kyvyillä.

Kim Jong-un oppi ajamaan autoa kolmivuotiaana.

8 Ajotekniikan kuningas

Pohjois-Korean oppikirjoissa on tarina nuoren Kimin ja kuuluisan ulkomaalaisen veneinsinöörin kilpailusta. Veneinsinööri ehdotti kiihdytyskilpailua, jossa huippunopeus on 200 kilometriä tunnissa.

Kim kieltäytyi ja ehdotti kahden merkin kiertämistä kauempana rannasta.

Kim luonnollisesti voitti insinöörin. Insinööri ihasteli, miten pieni lapsi kykeni ajamaan pikavenettä ”kauniisti kuin taitoluistelija”.

9 Musiikin ihmelapsi

Kim Jong-un on isänsä tavoin musiikin ihmelapsi. Hänen taiteelliset työnsä ovat kuuluisia eri puolilla maailmaa.

10 Ei käy vessassa

Virallisessa elämäkerrassa pohjoiskorealaiset saavat tietää, että tavalliset ruumiin toiminnot eivät koske Kim Jong-unia.

Hänen kehonsa on niin huippuun viritetty, ettei suuren johtajan tarvitse käydä vessassa.

Lähteet: Sunday Express, ABC News, New Focus International

Pohjois-Korean 25 miljoonalle kansalaiselle jaetaan propagandaa, jossa johtajat saavat erilaisia myyttisiä ominaisuuksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?