Pohjois-Korea teki epäonnistuneen ohjuskokeen – Etelä-Korea: ”Uhkaa koko maailmaa”

Etelä-Korean puolustusministeriön mukaan Pohjois-Korean ohjuskoe epäonnistui.

Pohjois-Korea esitteli lauantaina ensimmäistä kertaa sukellusveneestä laukaistavia ballistisia ohjuksiaan.

16.4.2017 2:14 | Päivitetty 16.4.2017 8:14

Pohjois-Korea on tehnyt epäonnistuneen ohjuskokeen, kertoo Etelä-Korean puolustusministeriö.

Ministeriön mukaan Pohjois-Korea yritti tehdä ohjuskokeen Sinpon alueella maan itärannikolla sunnuntaiaamuna. Ohjuksen laukaisu kuitenkin epäonnistui, ministeriö kertoo.

– Pohjois-Korean eilinen ohjusten esittely sotilasparaatissa ja uskallus laukaista ballistinen ohjus tänään ovat osoitus voimasta, joka uhkaa koko maailmaa, Etelä-Korean ulkoministeriöstä lausuttiin.

Myös Pentagon vahvistaa ohjuskokeen. Yhdysvaltain puolustusministeriö kertoo koeohjuksen räjähtäneen miltei heti laukaisun jälkeen.

Havainnon epäonnistuneesta ohjuskokeesta teki Yhdysvaltain asevoimien Tyynenmeren alueella toimiva päämaja. Myös se vahvistaa iskun tapahtuneen Sinpon alueella Pohjois-Korean itärannikolla.

Yhdysvaltain puolustusministeri Jim Mattis kertoi, että presidentti Donald Trump on tietoinen Pohjois-Korean ohjuslaukaisusta, mutta Trumpilla ei ole kommentoitavaa aiheeseen.

Yhdysvaltalaisviranomainen: Koeohjus ei ollut mannertenvälinen

CBS News -uutiskanavan tavoittaman yhdysvaltalaisviranomaisen mukaan Pohjois-Korean testaama ohjus ei ollut mannertenvälinen ballistinen ohjus. On epäselvää, millainen ohjus oli kyseessä ja miksi ohjuskoe epäonnistui.

Pohjois-Korean sotilaita lauantain paraatissa.

Ohjuskoe tapahtui vain päivä sen jälkeen, kun Pohjois-Koreassa järjestettiin suuri sotilasparaati maan entisen johtajan Kim Il-sungin vuosipäivän kunniaksi. Pohjois-Korea esitteli paraatissa liki kuuttakymmentä ohjusta, joista osan epäillään olevan uusia mannertenvälisiä ballistisia ohjuksia.

Pence vierailee Soulissa tänään

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence aloittaa tänään Aasian-vierailunsa Etelä-Koreasta. Aasian-matkallaan Pence vierailee myös Japanissa, Indonesiassa ja Australiassa.

Pence tapaa Etelä-Korean pääministerin Hwang Kyo-ahnin maanantaina maan pääkaupungissa Soulissa. Valtiomiesten välisten keskustelujen pääaiheena on Korean niemimaan turvallisuustilanne. Japani ja Etelä-Korea ovat molemmat Pohjois-Korean tulilinjalla, joten maiden päämiesten odotetaan vetoavan Yhdysvaltoihin maltillisen ratkaisun aikaansaamiseksi.

Moni Pohjois-Korean ohjuskoe on epäonnistunut

2016

– Pohjois-Korea tekee tekee tammikuussa neljännen ydinkokeensa, jonka se väittää olleen vetypommi.

–Pitkän kantomatkan ohjus laukaistaan helmikuussa. Pohjois-Korea väittää sen olevan tarkkailusatelliitti.

– Huhtikuussa Pohjois-Korea testaa sukellusveneestä laukaistavaa ballistista ohjusta. Ohjus räjähtää lennettyään 30 kilometriä. Lisäksi Pohjois-Korea testaa neljää keskipitkän kantaman Musudan-ohjusta. Kokeet epäonnistuvat.

– Kesäkuussa Pohjois-Korean laukaisee kaksi Musudan-ohjusta. Ohjuskokeen sanotaan onnistuneen osittain.

–Pohjois-Korea laukaisee keskipitkän kantaman Nodong-ohjuksen elokuussa. Ohjus syöksyy Japaninmereen noin 200 kilometrin päähän Japanin rannikosta. Maa laukaisee onnistuneesti myös keskipitkän kantaman ohjuksen sukellusveneestä.

–Syyskuussa laukaistaan kolme keskipitkän kantaman ohjusta laukaistaan, ja ne matkaavat noin 1000 kilometriä. Pohjois-Korea tekee viidennen ydinkokeensa.

– Kaksi Musudan-ohjuksen laukaisua epäonnistuu lokakuussa.

2017

– Pohjois-Korea testaa uutta ballistista Pukguksong-2 -ohjusta helmikuussa. Paikallinen media kertoo testin onnistuneen.

– Pohjois-Korea laukaisee neljä ballistista ohjusta maaliskuun 6. päivänä. Ne lentävän noin 1000 kilometriä ja putoavat Japaninmereen noin 300 kilometrin päähän Japanin mantereesta.

Lähde: STT

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?