Arkansasin sarjateloituksia lykättiin tuomarin yllätyspäätöksellä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Arkansasin sarjateloituksia lykättiin tuomarin yllätyspäätöksellä

Arkansasin osavaltio Yhdysvalloissa joutunee lykkäämään seitsemän miehen teloituksia oikeuden puututtua asian.

Arkansasissa oli tarkoitus teloittaa kahdeksan miestä 11 päivän sisällä. Nyt kahden heistä, Bruce Wardin (vas. ylh.) ja Jason McGeheen (alk. oik.) teloitusmääräysten toimeenpano on toistaiseksi keskeytetty.­

15.4.2017 14:50 | Päivitetty 15.4.2017 20:07

Pulaskin piirikunnan tuomari Wendell Griffen määräsi lauantaina yöllä Suomen aikaa, ettei osavaltio saa toistaiseksi käyttää yhtä kolmesta teloituksiin tarkoitetuista lääkeaineista.

Arkansasissa oli määrä teloittaa seitsemän murhista tuomittua miestä 11 päivän sisällä. Ensimmäiset kaksi teloitusta oli tarkoitus suorittaa maanantaina.

Arkansasin korkein oikeus päätti myös toistaiseksi määrätä keskeytettäväksi toimet toisen maanantaina teloitettavaksi aiotun miehen, 60-vuotiaan Bruce Wardin kohdalla. Wardin on diagnosoitu sairastavan skitsofreniaa ja hänen asianajajansa mukaan mies ei ymmärrä tilannettaan.

Griffenin päätöksen syynä on se, että teloituksessa käytettävän, lihakset lamauttavan lääkkeen välittäjä oli myynyt ne vankeinhoitolaitoksella ymmärryksellä, että sitä käytetään vain lääketieteelliseen hoitoon.

Lauantaina liittovaltion tuomari Kristine Baker myös määräsi lykkäämään teloituksia. Hänen mukaansa kuolemaantuomituilla vangeilla on oikeus vedota peruslain kieltoon ”julmasta ja tarpeettomasta rangaistuksesta”, koska teloitukset on tarkoitus suorittaa kyseenalaiseksi asetetuilla myrkkyruiskeilla.

Arkansas oli kiirehtinyt teloituksia, koska yhden teloitusmyrkyn viimeinen käyttöpäivä oli menossa umpeen huhtikuun lopussa.

Osavaltion oikeusministeriö aikookin valittaa Griffenin päätöksestä Arkansasin korkeimpaan oikeuteen mahdollisimman pian.

Lukuisat tahot ympäri maailmaa, muun muassa Euroopan unioni, olivat vedonneet osavaltioon perumaan sarjateloitukset.

Myös kaksi lääkevalmistajafirmaa olivat vedonneet oikeuteen kieltää osavaltiota käyttämästä niiden tuottamia lääkeaineita teloituksessa.

John Grisham: ”Sulaa hulluutta!”

Arkansasissa asuva maailmankuulu trillerikirjailija John Grisham on yksi, joka on vedonnut osavaltiota lopettamaan ”hulluus”.

– Teloitus on vakavin toimi, mihin hallitus kykenee. Miksi ottaa nyt niin monia riskejä vain laskelmoinnin vuoksi? kirjoittaa Grisham USA Today -lehdessä.

Arkansasin republikaanikuvernööri Asa Hutchinson puolusteli teloituspäätöstään torstaina tiedotustilaisuudessa.

– Olisin voinut päättää jakaa teloitukset neljän tai kuuden kuukauden aikajaksolle. Mutta olisiko se muuttanut sitä, että kuolemantuomion vastustajat tulevat tänne protestoimaan niitä? Tuskinpa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?