WP: Pohjois-Korea saanut Kiinasta apua ohjuksiinsa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

WP: Pohjois-Korea saanut Kiinasta apua ohjuksiinsa

Viranomaisten ja asiantuntijoiden mukaan Pohjois-Koreaan on toimitettu YK:n turvallisuusneuvoston sanktiolistallaan kieltämiä asioita.

Pohjois-Korea on tehnyt viisi ydinkoetta.­

15.4.2017 2:33

Pohjois-Korea laukaisi viime vuoden helmikuussa avaruuteen Kwangmyongsong-satelliitin, jota kuvailtiin syntymäpäivälahjaksi maan kuolleelle johtajalle Kim Jong Ilille.

Washington Post kirjoittaa, että Pohjois-Korea tarjoili samalla lahjan myös vihollisilleen. Kantoraketista putosi kokonaisia osia Keltaiseenmereen, ja Etelä-Korean merivoimat poimi niitä talteen. Kansainväliset asiantuntijat tutkivat niitä ja huomasivat monien tärkeiden komponenttien olevan ulkomailla valmistettuja ja kiinalaisyhtiöiltä hankittuja.

Löytö osoittaa ulkomaisten komponenttien olevan jatkuvasti ratkaisevan merkityksellisiä Pohjois-Korean rakentaessa ohjuksiaan, YK:n asiantuntijoiden viime kuussa julkaisemassa raportissa kerrotaan. Raportin mukaan kiinalaisyritykset eivät vastanneet yhteydenottoihin, kun niiltä kysyttiin osuudestaan.

Kiina kiistänyt

Viranomaisten ja asiantuntijoiden mukaan Pohjois-Koreaan on toimitettu YK:n turvallisuusneuvoston sanktiolistallaan erityisesti kieltämiä asioita.

Kiinan ja Pohjois-Korean välinen monimutkainen suhde on ollut pinnalla viime aikoina, kun jännitteet Korean niemimaalla ovat kiristyneet.

Kiina on virallisesti kiistänyt, että Pohjois-Koreaan olisi tapahtunut laitonta maahantuontia Kiinasta. Asiantuntijoiden mukaan on epäselvää, onko Kiina vain hiljaisesti hyväksynyt asian, vai eikö se ole pystynyt tai halunnut valvoa tuhansia kiinalaisyrityksiä, jotka vastaavat yli 80 prosentista Pohjois-Koreaan tuotavista ulkomaisista tuotteista.

Pohjois-Korea on tehnyt viisi ydinkoetta. Maan on epäilty suunnittelevan kuudetta lauantaiksi, jolloin maassa juhlitaan edesmenneen johtajan Kim Il-Sungin 105-vuotispäivää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?