Tutkija arvioi Pohjois-Korean tilanteen uutta piirrettä: ”Pitäisi seurata Ivanka Trumpin linjaa” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Tutkija arvioi Pohjois-Korean tilanteen uutta piirrettä: ”Pitäisi seurata Ivanka Trumpin linjaa”

Pohjois-Korean kireässä tilanteessa suurin epävarmuus on arvuuttelu Yhdysvaltain toimista.

14.4.2017 21:34

– Etelä-Korean tulkinta puolustussopimuksesta on, ettei Yhdysvalloilla ole lupaa aloittaa sotilaallisia toimia Pohjois-Koreaa vastaan ilman etelän lupaa, summaa Turun yliopiston Korean tutkimuksen yliopistonlehtori Antti Leppänen perjantaina illalla Korean niemimaan tilannetta.

Eniten hämmennystä kansainvälisesti on nyt luonut uusi tilanne, jossa suurin epävarmuustekijä ei olekaan perinteisesti Pohjois-Korean vaan Yhdysvaltain toiminta. Presidentti Donald Trump osoitti viimeistään Syyrian ohjusiskun myötä, että hän voi tehdä pikaisiakin suunnanmuutoksia maansa ulkopolitiikassa.

Ivanka Trump on isänsä Donald Trumpin neuvonantaja.­

Jos Yhdysvallat esimerkiksi iskisi ydinohjelman laitoksia vastaan, olisi Leppäsen mukaan kyseessä selkeä hyökkäystoimi, johon Pohjois-Korea vastaisi puolustautumalla.

Tällöin tosin pohjoisen kohteina olisivat myös Yhdysvaltain kymmenet tuhannet Etelä-Koreaan sijoitetut sotilaat ja heidän tukikohtansa.

– Kyllä Yhdysvallat huomioisi omien kansalaistensa aseman etelässä esimerkiksi evakuoinneilla.

Leppäsen Etelä-Koreasta saamien viestien mukaan siellä ei kuitenkaan pidetä Yhdysvaltain yksipuolisia toimia todennäköisinä. Hän huomauttaa, että Korean sodan (1950–53) jälkeen Yhdysvallat ja Pohjois-Korea ovat pidättäytyneet isommista sotilaallisista yhteenotoista.

– Eteläkorealaisten mielestä sellaiset toimet vaatisivat muodollisesti yhteisen päätöksenteon puolin ja toisin.

– Pohjois-Korean toiminta on tähän saakka omalla traagisella tavallaan ollut rationaalista ja loogista. Nyt Yhdysvallat on se arvaamattomuus. Pitäisi olla ns. washingtologi tulkitakseen Trumpin twiittien tarkoitusta. Tai seurata presidentin tyttären linjaa, Leppänen huokaa viitaten Trumpin tyttäreen ja neuvonantajaan Ivanka Trumpiin, jonka väitetään taivutelleen isänsä iskuun Syyriaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?