Ulkomaat

USA käytti ”superpommia” ensimmäistä kertaa taistelukentällä

Julkaistu: , Päivitetty:

AFGANISTAN
Yhdysvaltain ilmavoimat on pudottanut Isisin niskaan Afganistanissa ”Kaikkien pommien äidin”.
Yhdysvallat pudotti ensimmäistä kertaa taistelutehtävissä GBU-43/B -pommin, joka on voimakkain räjähde ydinpommeja lukuun ottamatta. Massive Ordnance Air Blast (MOAB) tai ”Kaikkien pommien äidiksi” (Mother of All Bombs) kutsuttu jättipommi pudotettiin torstaina illalla Afganistanissa Isisin asemiin.
  • Yllä olevalla videolla kuvaa pommin testilaukaisusta vuonna 2003.
Pommin räjähdevaikutusta verrataan pieneen ydinaseeseen. Räjähde vastaa 11 tonnia TNT:tä. Se vastaa noin 21:tä Tomahawk-ohjusta, jollaisia Yhdysvallat laukaisi viime viikolla Syyriaan.

Kohteena olivat Isisin tunnelit ja taistelijat Achin alueella Nangarhanin maakunnassa. Yhdysvallat arvioi parhaillaan pommin aiheuttamia tuhoja.

– Potkaisimme niiden takaoven sisään, kommentoi hallintolähde Fox Newsille.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

MOAB kehitettiin Irakin sodan aikana 2003, mutta sitä ei tähän mennessä oltu aiemmin käytetty taistelukentällä.


Yhdysvaltain Afganistanin joukkojen komentajan, kenraali John Nicholsonin mukaan Isis on tappioidensa vuoksi kaivautunut puolustusasemiin bunkkereihin ja tunneleihin.

– Siksi tämä oli oikea ammus ohittaa nuo esteet ja pitää yllä otetta hyökkäyksessämme.

GBU-43 on noin 10 metriä pitkä, 9 800 kilon painoinen, GPS-ohjautuva aerosolipommi, jota käytetään bunkkereiden, avomaalien ja rakennusten tuhoamiseen. Sen ison koon vuoksi pommi pudotetaan laskuvarjon avustuksella. Afganistanissa käytettiin MC-130-kuljetuskonetta.

Pommin räjähdysvaikutus on 137 metriä, mutta sen sokkiaalto voi tuhota jopa yhdeksän korttelin alueen, kertoo Wikipedia.

Pommin arvioidaan pystyvän tunkeutuvan jopa 30 metriä maan sisään ennen räjähtämistään.

Ilmavoimien mukaan kun MOABia edellisen kerran testattiin 2003, pystyi sen aiheuttaman sienenmuotoisen räjähdyspilven näkemään yli 30 kilometrin päähän.