Tällainen on Trumpin ”armada” Pohjois-Koreaa vastaan: lentotukialus, yli 300 ohjusta ja Aegis-asejärjestelmä

Yhdysvaltain lentotukialus saattueineen höyryää kohti Korean niemimaata, kun pelko Pohjois-Korean uudesta ohjus- tai ydinkokeesta kasvaa.

13.4.2017 13:35

Pohjois-Korean pelätään tekevän uuden ydin- tai ohjuskokeen ensi lauantaina, kun maa juhlii perustajansa Kim Il-sungin syntymän 105-vuotispäivää näyttävin menoin. Provokaatio voisi kiristää entisestään Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean välejä, kun maat ovat jo muutenkin nokkapokkasilla keskenään.

Lentotukialus USS Carl Vinsonin johtama taisteluosasto Yhdysvaltain laivaston julkaisemassa kuvassa.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on käyttänyt kovaa kieltä Pohjois-Koreaa vastaan sen äskettäisten ohjuskokeiden jälkeen. Trump on vaatinut Kiinalta toimia liittolaisensa kuriin panemiseksi, mutta diktaattori Kim Jong-unin uhittelu ei näytä laantuneen, päinvastoin.

Tarkkailijoiden mukaan Pohjois-Korean Punggye-rin testilaitos on valmistautumassa uuteen ydinkokeeseen, joka veisi maata jälleen pitemmälle ydinpelotteen kehittämisessä.

USS Carl Vinson osallistui sotaharjoituksiin Etelä-Korean kanssa maaliskuussa ja teki satamavierailun Busaniin.

Trumpin viime viikolla määräämä ohjusisku Syyrian puolestaan osoitti, että presidentti ei kaihda voimankäyttöäkään rankaisutoimena. Tämä on lisännyt spekulaatioita, kuinka pitkälle Trump olisi valmis menemään Pohjois-Koreaa vastaan.

Pohjois-Koreaa vastaan lisäpelotteeksi on lähetetty lentotukialus USS Carl Vinsonin johtama taisteluosasto. Sen oli määrä purjehtia Australiaan, mutta viime viikolla se määrättiinkin äkisti muuttamaan kurssia pohjoiseen kohti Korean niemimaata.

Yllä olevalla videolla kuvaa USS Carl Vinsonista.

Donald Trump lehdistötilaisuudessa Valkoisessa talossa keskiviikkona.

Kun Trumpilta kysyttiin Fox-kanavan haastattelussa hänen strategiaansa Pohjois-Koreaa vastaan, hän esiintyi tyypillisen pidättyvästi, mutta antoi sotalaivastosta käyttämällään sanavalinnalla myös selvän uhkauksen.

– En halua keskustella siitä, Trump sanoi.

– Lähetämme sinne armadan. Erittäin voimakkaan.

Aegis-ohjustorjunta mukana

Trumpin ”armadan” ydin on taisteluosaston lentotukialus USS Carl Vinson, joka kuljettaa mukanaan noin 90:ää hävittäjäkonetta ja helikopteria. Ydinkäyttöinen lentotukialus saattueineen on perinteisesti Yhdysvaltain laivaston tehokkain sotanyrkki, mutta Pohjois-Korean tapauksessa isompaan rooliin nousevat sen saattaja-alukset.

USS Carl Vinsonin kalustoon kuuluu Suomellekin kaupiteltavia F/A-18E Super Hornet -hävittäjäkoneita.

Ohjushävittäjä USS Wayne E. Meyer on varustettu edistyksellisellä Aegis-asejärjestelmällä, joka on Yhdysvaltain ohjuspuolustuksen kulmakivi. Sen tutkat kykenevät havaitsemaan lähestyvät ohjukset ja ohjaamaan omat torjuntaohjukset tuhoamaan sen, eli järjestelmää voisi periaatteessa käyttää jopa Pohjois-Korean ohjuskoetta vastaan. Tällainen olisi perusteltua esimerkiksi siinä tapauksessa että Pohjois-Korea yrittäisi ampua ohjuksen lähelle Japania.

Carl Vinsonin taisteluosaston muista hävittäjälaivoista on mainittu ohjushävittäjä USS Michael Murphy sekä ohjusristeilijäksi luokiteltu USS Lake Champlain.

USS Wayne E. Meyer on vastustettu Aegis-ohjustorjuntajärjestelmällä.

Kaikkiaan saattueella on ohjusputkissaan laukaisuvalmiina yhteensä yli 300 ohjusta, joilla se paitsi puolustaa taisteluosastoa myös kykenee hyökkäämään maissa oleviin kohteisiin. Aseistuksena on esimerkiksi BMG 109 Tomahawk -risteilyohjuksia, jollaisia ammuttiin viime viikolla Syyrian armeijan lentotukikohtaan.

Taisteluosastoon kuuluvilla aluksilla palvelee pikkukaupungin verran sotilaita, yhteensä noin 6 500.

Kansihenkilöstö saatteli hävittäjää matkaan USS Carl Vinsonin kannelta.

Valtavat riskit

Kiina on Pohjois-Korean uhittelun ja Yhdysvaltain pullistelun vuoksi kehottanut osapuolia malttiin ja sanonut, ettei tilannetta voi ratkaista väkivalloin. Kiinan valtion ylläpitämä lehti arveli tilanteen olevan nyt lähempänä sotilaallista yhteenottoa kuin kertaakaan sitten Pohjois-Korean ensimmäisen ydinkokeen vuonna 2006.

Kim Jong-un seurasi suihkumoottoritestiä Pohjois-Korean uutistoimiston julkaisemassa kuvassa maaliskuussa.

Yhdysvaltoja huolestuttaa Pohjois-Koreassa erityisesti sen mahdollinen kyky kehittää ydinohjus, jolla se voisi uhata jopa Yhdysvaltain mannermaata.

– Pohjois-Korea kerjää vaikeuksia. Jos Kiina suostuu auttamaan, se olisi hienoa. Jos ei, ratkaisemme ongelman ilman heitä, Trump twiittasi toissa päivänä.

North Korea is looking for trouble. If China decides to help, that would be great. If not, we will solve the problem without them! U.S.A.— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) 11. huhtikuuta 2017

Mikäli twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Toisin kuin Syyriassa, Yhdysvalloilla olisi Pohjois-Koreassa vastassa äärimmäisen arvaamaton suljettu diktatuuri, joka voisi yltyä ampumaan suorituskykyisiä ohjuksiaan esimerkiksi Etelä-Koreaan. Sellainen käynnistäisi pahimmillaan avoimen konfliktin yhä sotatilassa olevien maiden kesken. Pohjois-Korean lausunnossa Yhdysvaltoja varoitettiin ”katastrofaalisilla seurauksilla”, kun tieto USS Carl Vinsonin lähettämisestä tuli.

Toisaalta Trump on hankalan paikan edessä, sillä jos Pohjois-Korea tekee uuden provokaation, eikä Yhdysvallat vastaakaan siihen, Trump voi näyttää heikolta kaiken aseidenkalistelun jälkeen.

USS Carl Vinson on noin 330-metrinen ydinkäyttöinen lentotukialus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?