Pohjois-Korean epäillään valmistelevan uutta ydintestiä – lauantailaukaisu mahdollinen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pohjois-Korean epäillään valmistelevan uutta ydintestiä – lauantailaukaisu mahdollinen

Pohjois-Korea on valmis uuteen ydintestiin, sanoo maata analysoiva seurantaryhmä.

13.4.2017 5:01 | Päivitetty 13.4.2017 18:04

North 38 -ryhmä sanoo raportissaan, että Pohjois-Korean testivalmistelut ovat valmiit Punggye-rin alueella.

Japanin pääministeri Shinzo Abe puolestaan varoitti keskiviikkona, että Pohjois-Korea saattaa pystyä ampumaan hermokaasu sariinilla ladatun ohjuksen. Abe kertoi epäilyistä parlamentin ulko- ja puolustuspoliittiselle valiokunnalle. Hallituksen tiedottajan mukaan Japani uskoo, että Pohjois-Korealla on useita kemiallisia aseita tuottavia laitoksia ja merkittävät varastot aseita.

Viime aikoina Pohjois-Korea on tehnyt useita ohjuskokeita, mikä on herättänyt huolta siitä, että maa voi pian kehittää Yhdysvaltoihin yltävän pitkänmatkan ohjuksen.

Pohjois-Korea saattaa valmistella ohjus- tai ydinkoetta lauantaille, jolloin tulee kuluneeksi 105 vuotta maan perustajan Kim Il-Sungin syntymästä. Yhdysvaltalaismedialle puhuneet Yhdysvaltain hallintolähteet ovat sanoneet, että Pohjois-Korea on ilmeisesti asettanut ydinlaitteen laukaisuvalmiiksi.

Jännitteet jo valmiiksi korkealla

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kehotti jälleen torstaina Twitterissä Kiinaa puuttumaan Pohjois-Korean tekemisiin.

– Minulla on kova luottamus siihen, että Kiina hoitaa Pohjois-Korean kunnolla. Jos se ei tätä tee, niin Yhdysvallat liittolaisineen tekee, Trump uhkasi.

Yhdysvallat on päättänyt lähettää lentotukialuksen johtaman laivasto-osaston Korean niemimaan lähistölle. Tällä hetkellä 6 500 sotilaan vahvuinen joukko pitää sotaharjoitusta Australian kanssa.

Pohjois-Korea on puolestaan uhonnut Yhdysvalloille olevansa valmis sotaan. Torstaina maan hallinnon viestejä välittävä KCNA-toimisto kertoi Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-Unin seuranneen erikoisjoukkojen sotaharjoitusta.

Sapelinkalistelu huolestuttaa Pohjois-Korean tukena pysynyttä Kiinaa, joka ei halua lähikulmilleen sotilaallisia toimia ja niiden tuomaa epävakautta. Maa on jo osoittanut kärsimättömyyttä Pohjois-Korean jatkuvia asekokeita kohtaan.

"Suuri uutinen" olikin uusi asuinalue

Pohjois-Koreassa työskentelevät ulkomaiset kirjeenvaihtajat varautuivat ydintestiin jo aikaisemmin, kun viranomaiset torstaiaamuna kutsuivat heidät seuraamaan "merkittävää tapahtumaa". Tilaisuus osoittautui pelättyä vähemmän sotaisaksi, sillä Kim saapui paikalle avaamaan Pjongjangiin uutta asuinaluetta kansanjoukon riemuitessa.

Asuinalue on Kimin lempihanke, sillä siellä on lähes viisi tuhatta uutta asuntoa ja lukuisia pilvenpiirtäjiä. Uutistoimisto AFP:n mukaan uusissa esittelyasunnoissa on komeat maisemat yli pääkaupungin, jäänvihreät tapetit ja violetit sohvat, mutta ei lämmintä vettä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?