Maailman tappavimmat tulivuoret listattiin – miljoonien ihmisten kodit jatkuvassa vaarassa

Tutkijat ovat listanneet maailman historian eniten ihmishenkiä vaatineet tulivuoret.

14.4.2017 9:45

Tutkimusten mukaan 1600-luvulta asti laskettuna tulivuorten purkaukset ovat tappaneet 278 880 ihmistä.

Tiedemiesten mukaan on hyvä muistaa, että useimmat kuolemista eivät suoraan liity vuoren sylkemään laavaan, vaan muihin purkauksen aiheuttamiin katastrofeihin.

Esimerkiksi 9 200 ihmistä kuoli nälkään vuoden 1815 Tamboran purkauksen jälkeen Indonesiassa ja Krakataun purkauksen aiheuttama tsunami vuonna 1883 taas tappoi 36 000 ihmistä.

Viime vuosikymmenet tulivuorten purkauksiin liittyvät kuolemat ovat olleet vähäisiä kiitos paremman valmistautumisen ja ennakoinnin, mutta enemmän kyse on tuurista.

Tutkimuksen mukaan vulkaaninen aktiivisuus ei ole laantunut lainkaan vuosituhannen vaihduttua, vaan se on keskittynyt kauemmas ihmisten asuttamista paikoista.

Maailmassa on silti olemassa yhä useita tulivuoria, jotka luovat todellisen uhan ihmishengille ja infrastruktuurille niiden läheisyydessä. Listasimme muutaman historiamme vaarallisimmista tulivuorista.

Vesuvius, Italia

Vesuviuksen tunnetuin purkaus tapahtui vuonna 79, jolloin se tuhosi Pompejin ja Herculaneumin, Stabiaen, Optolontisin ja Boscorealen kaupungit.

Vesuvius on yhä 2000-luvulla suuri vaaratekijä, sillä sen juurella sijaitsee Napolin suuri kaupunki, jonka lähialueilla asuu yli kolme miljoonaa ihmistä.

Vesuvius siintää horisontissa Napolin kaupungista katsottuna.

Tulivuoren purkaukset ovat myös varsin intensiivisiä. Sen purkauksissa vuoresta nousee korkea ja suuri kaasu- ja tuhkapatsas, joka nousee korkeammalle ilmakehässä kuin lentokoneet edes lentävät.

Purkauksen yhteydessä maa alueella järisisi voimakkaasti ja taivaalta sataisi kiviä, joita kaasupilvi ei kykene kannattelemaan. Purkauksen laantuessa kaasu- ja tuhkapilvi laskeutuisivat maan pinnalle lähettäen vuoren rinteitä pitkin tukehduttavia kaasupilviä sekä laavaa.

Nyiragongo, Kongon demokraattinen tasavalta

Keski-Afrikassa sijaitseva tulivuoro on purkautunut useita kertoja viime vuosikymmenten aikana. Vaikka sen purkaukset eivät ole kovin räjähtäväisiä, lähettävät ne usein matkaan erityisen juoksevan muotoista laavaa.

Nyiragongon tulivuori sijaitsee Kongon itäosassa. Se on yksi maailman aktiivisimmista tulivuorista.

Purkauduttuaan vuorelta valuva laava voi nopeastikin peittää alleen suuria alueita vuoren ympärillä ilman ennakkovaroitusta.

Vuoden 2002 purkauksessa vuorelta valuva laava eteni kohti Goman kaupunkia jopa 60 kilometrin tuntinopeudella.

Popocatepetl, Meksiko

Paikallisten kielessä vuorta kutsutaan nimellä ”Popo”. Tulivuori sijaitsee vain 70 kilometrin päässä yhdestä maailman suurimmasta kaupungista, Mexico Citystä. Kaupungin alueella asuu 20 miljoonaa ihmistä.

Popocatepetl kuvattiin savuavana vuoden 2013 syyskuussa.

Popocatepetl on hyvin aktiivinen ja sen viimeisin herääminen lähetti taivaalle suuren tuhkapilven jopa viiden kilometrin korkeuteen vuonna 2016.

Historiansa aikana vuoren purkaukset ovat usein olleet samankaltaisia, jonka takia sen rinteet ovat paksun tuhkapeitteen alla.

Kun tähän sekoittuu vettä, syntyy siitä erittäin vaarallinen mutainen sekoitus, joka voi valua kilomerikaupalla kovalla nopeudella.

Vuori oli hyvin aktiivinen myös vuonna 2015, jolloin useat Etelä-Amerikassa sijaitsevat vuoret osoittivat elonmerkkejä.

Tämän kaltaisessa tuhka- tai mutavyöryturmassa menehtyi 26 000 ihmistä Kolumbian Armerossa vuonna 1985.

Krakatau, Indonesia

Krakataun tulivuori on yksi maailman tunnetuimmista ja se muistetaan erityisesti vuoden 1886 purkauksesta.

Vuoren purkaus vapautti yli 13 000 kertaisen määrän energiaa Hiroshiman ydinpommeihin verrattuna aiheuttaen valtavan tsunamin, joka tappoi 36 000 ihmistä.

Anak Krakatau sylki tuhkaa ja savua taivaalle lokakuussa 2007.

Purkaus tuhosi koko tulivuorisaaren, mutta 50 vuoden kuluttua uusi saari ilmestyi sen tilalle.

Nykyisen saaren nimi on Anak Krakatau, eli Krakataun lapsi, ja se on kasvanut kokoa vaiheittain aina 1920-luvulta lähtien. Tällä hetkellä se on lähes 300 metriä korkea.

Viimeisin ja huomattavin vulkaaninen aktiivisuus saarella mitattiin vuonna 2007. Vuoden 2017 maaliskuussa vuorelta on jälleen havaittu merkkejä aktiivisuudesta. Tutkijat eivät vielä osaa arvioida sitä, tuleeko nykyinen vuori toistamaan edeltäjänsä tapaisen tuhon.

130 vuotta edeltäjänsä purkauksen jälkeen Anak Krakatau sylki jälleen taivaalle savua ja tuhkaa elokuussa 2013.

Saari sijaitsee Sumatran ja Javan välissä, joissa asuu eniten ihmisiä Indonesian saarista. Purkautuessaan se uhkaisi kaikkia näiden saarten asukkaita.

Changbaishan, Kiina

Muista listatuista vuorista hieman tuntemattomampi Kiinassa sijaitseva Changbaishanin tulivuori purkautui viimeksi vuonna 1903. Sen historia on kuitenkin huomattavasti viime vuosisataa tuhoisampi.

Vuonna 969 tulivuori purkautui voimakkaammin kuin mikään muu vuori viimeisen 10 000 vuoden aikana. Vuoresta purkautui tavaraa kolme kertaa enemmän kuin Krakataun valtavassa purkauksesesa vuonna 1886.

Yhden vuoren suurimmista vaaroista aiheuttaa massiivinen kraatterijärvi sen huipulla. Se on kooltaan noin 9 neliökilometriä. Vesimassojen päästessä vapaaksi se aiheuttaisi suurta vaaraa ja tuhoa lähialueen 100 000 asukkaalle.

Changbaishanin tulivuoren purkaus oli yksi rajuimmista viimeisen 10 000 vuoden aikana.

Vuonna 2000 tiedemiehet alkoivat seurata vuoren toimintaa ja huomasivat, että sen aktiivisuus oli kasvussa. Tutkijoiden selvityksessä kävi ilmi, että vuoren magmasäiliön lepoaika olisi päättymässä.

Purkauksen kannalta lisää ongelmia aiheuttaisi se, että vuori sijaitsee Kiinan ja Pohjois-Korean rajalla.

Etna, Italia

Sisiliassa sijaitseva Etna on Euroopan korkein aktiivinen tulivuori. Vaaralliseksi Etnan tekee se, että se on purkautumistilassa lähes koko ajan.

Nykyhistorian aikana vuoren tiedetään purkautuneen yli 60 kertaa.

Etnaa ei kuitenkaan voi nimetä tappajaksi, sillä tallennetun historian mukaan vuoren purkauksissa on aikojen saatossa kuollut vain 77 ihmistä.

Merkittäviä purkauksia on ollut 1669, 1928, 1949, 1971, 1979, 1991, 2000, 2001 ja 2002.

Kirjallisissa dokumenteissa vuoren kerrotaan purkautuneen jo vuonna 475 ennen ajan laskun alkua. Esimerkiksi vuonna 1979 purkauksessa menehtyi 9 vuorella ollutta turistia, jotka seisoivat sen reunalla.

Etna on vaarallinen, sillä se on jatkuvasti aktiivinen tulivuori.

BBC:n julkaisemalla videolla turisti- ja kameraryhmä onnistuvat juuri ja juuri karkaamaan Etnan purkautuessa viime maaliskuussa.

Vuorelta valuva laava osui paksuun lumipeitteeseen aiheuttaen yllättävän räjähdyksen. Ainakin 10 ihmistä loukkaantui kiehuvan kuumien kivien sataessa alas taivaalta.

Etnan viimeisin purkaus helmikuussa tallentui upeisiin kuviin vuoren lähettyviltä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?