YK:n järjestö: Siirtolaiset joutuvat orjakaupan uhreiksi Libyassa – kotiin palaavat kertoivat karmeista kokemuksista - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

YK:n järjestö: Siirtolaiset joutuvat orjakaupan uhreiksi Libyassa – kotiin palaavat kertoivat karmeista kokemuksista

Pakkotyö, seksuaalinen hyväksikäyttö, pahoinpitelyt ja jopa murhat odottavat yhä useampaa Libyan kautta Eurooppaan pyrkivää.

Libyasta vapaaehtoisesti kotiin palanneet siirtolaiset jonottivat rekisteröitäviksi Banjulin lentokentällä Gambiassa viime viikon tiistaina.­

11.4.2017 20:15

YK:n kansainvälisen siirtolaisjärjestön IOM:n mukaan yhä useammat Libyan läpi kulkevat afrikkalaiset siirtolaiset joutuvat maassa orjakauppiaiden uhreiksi. Reutersin mukaan järjestö kertoi asiasta tiistaina.

Järjestön haastattelemat länsiafrikkalaiset siirtolaiset ovat kertoneet joutuneensa ihmiskaupan kohteiksi autotalleissa ja parkkialueilla Libyan eteläosissa sijaitsevassa Sabhan kaupungissa. Sabhan kerrotaan olevan yksi Libyassa tapahtuvan salakuljetuksen keskuksista.

– Siirtolaisia myydään markkinoilla kulutustavarana. Ihmisten myymisestä on tullut salakuljettajien ja salakuljetusverkostojen keskuudessa trendi, joka voimistuu jatkuvasti, kertoi IOM:n Libyan johtaja Othman Belbeisi tiedotusvälineille Genevessä tiistaina.

YK:n siirtolaisuusjärjestö IOM on auttanut tänä vuonna 1500 länsiafrikkalaista siirtolaista palaamaan kotiinsa Libyasta. Kuva Banjulin lentokentältä Gambiasta.­

Belbeisin mukaan siirtolaisia on kaupattu 200–500 dollarin (noin 190–470 euroa) hintaan ja kaupan kohteeksi päätyneet ovat joutuneet olemaan kauppiaiden hallussa keskimäärin 2–3 kuukautta.

Järjestön tietojen mukaan erityisesti Nigeriasta, Senegalista ja Gambiasta lähtöisin olevia siirtolaisia vangitaan, kun he ovat matkalla kohti Välimeren rannikkoa, jossa osa heistä yrittää päästä Italiaan matkalla olevien laivojen kyytiin.

Järjestö saanut tietoja autiomaahan kaivetuista joukkohaudoista

Aseistautuneiden ryhmien ja salakuljetusverkostojen kerrotaan ottavan siirtolaisia kohteikseen, ja heiltä yritetään nyhtää rahaa sitä vastaan, että he pääsevät jatkamaan matkaansa. Useimmat ihmiskaupan kohteeksi joutuneet ovat olleet pakotettuja työskentelemään rakennustyömailla ja maatiloilla.

Joillekin on maksettu työstä palkkaa, mutta ei kaikille. Erityisen haavoittuvassa asemassa ovat olleet naiset, joita on esimerkiksi raiskattu ja pakotettu prostituutioon.

IOM:n haastattelema senegalilaismies on kertonut, että häntä pidettiin 100 muun siirtolaisen kanssa Sabhassa sijaitsevassa talossa. Talossa pidettyjä pahoinpideltiin ja heitä painostettiin pyytämään perheiltään rahaa annettavaksi ihmiskauppiaille.

Gambiaan Libyasta vapaaehtoisesti palanneet siirtolaiset odottivat kyydin lähtöä Banjulissa viime viikolla.­

Miehen osti hänen itsensä mukaan libyalainen, joka asetti hänelle uuden hinnan vapaaksi pääsemistä vastaan. Vapauteen hän pääsi vasta, kun hänen hätääntyneet sukulaisensa olivat onnistuneet keräämään vaaditun rahasumman kasaan.

Järjestön saamien tietojen mukaan maksukyvyttömiä siirtolaisia on myös surmattu tai jätetty kuolemaan nälkään. Ja kun ihmisiä vapautetaan, heidän tilalleen ostetaan uusia.

– Tietojemme mukaan salakuljettajien käsiin päätyneet siirtolaiset joutuvat kohtaamaan systemaattista nälkiinnyttämistä, seksuaalista hyväksikäyttöä ja jopa murhia. Olemme kuulleet autiomaahan kaivetuista joukkohaudoista, kertoi IOM:n hätäoperaatioiden johtaja Mohammed Abdiker.

Tietoa matkan vaaroista levitetään Afrikassa

Guardianin mukaan IOM:n Nigerissä sijaitseva toimisto on järjestänyt vuoden ensimmäisen kolmen kuukauden aikana noin 1 500 siirtolaisen paluun kotimaihinsa. Toimistoa vetävä Livia Manante pelkää, että siirtolaisten järkyttävistä kokemuksista tullaan kuulemaan yhä enemmän.

– Yhä enemmän siirtolaisia palaa Libyasta, minkä vuoksi näitä tarinoita on alkanut nousta esiin. Ja tilanne käy Libyassa yhä pahemmaksi, joten uskon, että voimme odottaa niitä lisää tulevina kuukausina.

IOM kertoo saaneensa myös luotettavia raportteja rikollisista, jotka esiintyvät siirtolaisia auttavina avustustyöntekijöinä. Näiden rikollisten kerrotaan houkuttelevan salakuljettajien kynsistä paenneita tai itsensä vapaaksi ostaneita siirtolaisia, jotka haluavat palata kotimaihinsa.

Elämä Välimeren takana siintävässä Euroopassa on unelma Libyan kautta kulkeville siirtolaisille. Moni joutuu kuitenkin maksamaan matkastaan kovan hinnan paitsi rahassa, myös muulla tavoin.­

Libya on nykyään Eurooppaan pyrkivien siirtolaisten pääreitti. Tänä vuonna noin 27 000 siirtolaisen arvioidaan ylittäneen meren Italiaan, mikä on yli 7 000 henkeä enemmän kuin viime vuonna samaan aikaan.

Yli 600 ihmisen kerrotaan hukkuneen matkalla, ja lisäksi tuntematon määrä ihmisiä on kohdannut loppunsa autiomaassa ollessaan matkalla Libyan pohjoisrannikolle.

IOM pyrkii levittämään Afrikassa tietoa Libyan kautta ja Välimeren yli kulkevan matkan vaaroista. Useimpien siirtolaisten kerrotaan tiedostavan merimatkan riskit, mutta harvempi on ollut tietoinen jopa pahemmista vaaroista, jotka heitä saattavat odottaa jo ennen laivoihin pääsyä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?