Kova kolaus Venäjän arvovallalle – IS listaa 7 seurausta USA:n ohjusiskusta

Asiantuntijat kertovat Ilta-Sanomille, että Yhdysvaltain ohjusiskulla on monenlaisia vaikutuksia muun muassa suurvaltasuhteissa.

Yhdysvaltain merivoimien jakamassa kuvassa Tomahawk-ohjus lähtee USS Porter -sota-alukselta.

10.4.2017 5:43

Syyrian verinen sotateatteri sai perjantaina jälleen uuden käänteen. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump toteutti maan ensimmäisen suoran iskun Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallintoa vastaan tuhoamalla Shayratin ilmatukikohdan 59 Tomahawk-risteilyohjuksella.

Yhdysvallat perustelee iskua sillä, että liittovaltion hallinnon mukaan al-Assad syyllistyi omien kansalaistensa kaasuttamiseen tiistaina. Aseet olivat peräisin tukikohdasta, joka tuhottiin.

Iskussa ei kuitenkaan ole kyse pelkästään sitä, että Trump osoittaa al-Assadille, että omien kansalaisten kaasutus ei käy Yhdysvalloille päinsä. Kuvioon liittyvät myös muun muassa Syyrian tärkein liittolainen Venäjä, kansainvälinen yhteisö sekä äärijärjestö Isis.

IS haastatteli viittä asiantuntijaa, jotka kertovat, millaisia seurauksia ohjusiskulla on.

1. Venäjä koki kolauksen

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo, että isku oli kolaus Venäjän arvovallalle. Hän arvelee, että presidentti Vladimir Putin haluaa palauttaa sen tavalla tai toisella.

– Venäjä saattaa esimerkiksi kiristää tilannetta Ukrainassa tai jossain muualla.

Venäjän puolustusministeriö julkaisi kuvia Yhdysvaltain ohjusiskussa vaurioituneesta lentokentästä.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Katri Pynnöniemi sanoo, että Venäjä tulee hyödyntämään tapausta myös omassa sisäpolitiikassaan. Venäjä on vierittänyt kaiken syyn Yhdysvaltain niskaan ja kiistänyt, että tiistain kaasuisku olisi ollut al-Assadin hallinnon syytä.

– Tämä oikeuttaa hallinnon ylläpitämään omaa tarinaansa. Se myös kaventaa keskustelua Venäjällä heidän keskuudessaan, jotka ovat hallinnon kanssa eri mieltä.

2. Yhteistyö kuihtuu alkuunsa

Sekä Trump että Putin ovat puhuneet maiden yhteisestä terrorismin vastaisesta koalitiosta. Ohjusisku saattoi jättää yhteistyön puheiden tasolle.

– Venäjä ilmoitti heti aamulla, että se katkaisee keskusteluyhteyden Yhdysvaltain armeijaan Syyrian suhteen, Pynnöniemi sanoo.

Mika Aaltola sanoo, että Venäjä juhli Trumpin vaalivoittoa samppanjalasit kädessä. Nyt se joutuu toteamaan, että Trumpin kanssa voi olla jopa vielä vaikeampi tulla toimeen kuin hänen edeltäjänsä Barack Obaman.

– Liennytystä Venäjän ja Yhdysvaltain suhteissa ei ole välttämättä tulossa. Sen sijaan Yhdysvallat saattaa parantaa suhteitaan Kiinaan.

3. Syyrian hallinto sai varoituksen

Maanpuolustuskorkeakoulun everstiluutnantti Saku Joukas sanoo, että isku oli suora viesti al-Assadin hallinnolle. Yhdysvallat kykenee käyttämään sotilaallista voimaa ja tulee myös käyttämään, jos tilanne ei muutu.

– Yhdysvallat osoitti, että sillä on kyky estää Syyrian ilmavoimien käyttö. Pidän todennäköisenä, että tämän tyyppisiä iskuja nähdään lisää, jos Syyrian hallinto ei taivu. Uskon, että Yhdysvalloilla on olemassa sotilaallinen jatkosuunnitelma.

Syyrian presidentti Bashar al-Assad.

Konfliktinratkaisujärjestö CMI:n tutkija Mikko Patokallio sanoo, että isku oli varoitus Syyrian hallinnolle. Patokallio uskoo, ettei Syyria uskalla syyllistyä ainakaan heti kemiallisten aseiden käyttöön, sillä Yhdysvallat reagoisi samalla tavalla tai voimakkaammin.

– Syyrian on mietittävä tarkkaan, mitä se tekee. Voi olla, että Syyria hakee rajojaan Yhdysvaltain kanssa käyttämällä jotain, mihin ei ole yhtä helppo reagoida niin vahvasti. Esimerkiksi käyttämällä kloori- tai tynnyripommeja.

4. Yhdysvaltain ulkopolitiikka muuttui

Mika Aaltola sanoo, että Yhdysvallat osoitti iskullaan, että sotilaallinen voima on palannut ulkopoliittiseen työkalupakkiin.

– Trump näytti, että Obaman strateginen kärsivällisyys on muuttunut strategiseksi päättäväisyydeksi. Tämä tehtiin, kun Kiinan presidentti Xi Jinping oli Yhdysvalloissa vierailulla ja isku kohdistui lentokentälle, jota myös Venäjä on käyttänyt.

Mikko Patokallio sanoo, että Yhdysvallat. Linjamuutos asettaa Trumpin vaikeaan asemaan, sillä häneltä tullaan jatkossa vaatimaan isompia linjoja Syyrian sodan suhteen.

– Hän on ollut aiemmin haluton antamaan niitä. Se on ollut ristiriidassa hänen omien linjaustensa kanssa, että hän ei halua sekaantua Syyrian kaltaisiin konflikteihin.

  5. Valta jakautuu uudelleen

Mika Aaltola sanoo, että Trumpin lähipiirin radikaalit äärioikeistolaiset eriytyvät ja perinteisempi republikaanipolitiikka nostaa päätään.

Trumpin päästrategi Steve Bannon siirrettiin huhtikuun alussa syrjään kansallisen turvallisuuden neuvostosta ja Trumpin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Michael Flynn sai kenkää jo aiemmin.

– He olisivat suhtautuneet kielteisesti Venäjän intressejä loukkaaviin iskuihin. Ne tahot, joilla on parhaat Venäjä-suhteet, menettävät nyt valtaansa.

Aaltolan mukaan iskut ovat saaneet Yhdysvalloissa laajaa kannatusta jopa demokraateilta. Hän uskoo Trumpin kannatuksen nousevan tapauksen vuoksi.

– Trumpia on epäilty melkeinpä Venäjän agentiksi. Nyt hän osoitti päättäväisyyttä tavalla, joka sotii Venäjän intressejä vastaan.

6. Neuvottelut hankaloituvat

Maan lukuisat kapinallisryhmittymät riemuitsivat iskusta. Mikko Patokallion mukaan isku ei kuitenkaan juuri auta maan oppositiota, jonka asema on heikompi.

– Opposition ryhmittymille isku on toki mieluisa, mutta heidän on vaikea hyödyntää tätä kehitystä.

Yhdysvaltain ja Venäjän suhteisiin syntynyt kupru voi hankaloittaa rauhanneuvotteluja. Patokallion mukaan maiden olisi pakko tehdä yhteistyötä, jotta Syyrian tilanteeseen löytyisi ratkaisu. Mika Aaltolan mukaan koko neuvottelujen tulos on tällä hetkellä toissijainen.

– Neuvottelujen asemasta Syyrian tilanteeseen haetaan ratkaisua sotimalla. Vaikka tämä oli näyttävä isku, ei se isoa tarinaa muuta. Sotimisen tarmoa on sen verran, että ihan lähiaikoina neuvotteluratkaisua ei voi kuvitella.

7. Isisille hetkellinen helpotus

Syyrian hallinto syytti Yhdysvaltoja siitä, että hallinnon heikentäminen vahvistaa äärijärjestö Isisiä. Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Olli Ruohomäki sanoo, että kyseessä on korkeintaan hetkellinen helpotus Isisille.

Presidentti Donald Trump kuvattuna Floridan Mar-a-Lago-huvilallaan kuulemassa tilannepäivitystä Syyriaan tehdystä ohjusiskusta.

– Ainakin hetkellisesti huomio siirtyy Isisitä pois al-Assadin hallintoon. Mutta täytyy alleviivata sanaa hetkellisesti. Tämä on enemmän al-Assadin propagandaa.

Syyrian hallinnon mukaan Isisiä vastaan tehtiin iskuja siitä tukikohdasta käsin, minkä Yhdysvallat tuhosi. Ruohomäen mukaan se pitkittää hallinnon taistelua Isisiä vastaan, mutta ei merkittävästi.

– Tämä isku ei ollut käänteentekevä Syyrian kuusi vuotta kestäneessä sodassa. Syyrian todellisuus on sekasotku, missä kaikki sotivat kaikkia vastaan. Tämä ei ole edes lopun alku, vaan tämä tulee jatkumaan vielä pitkään. Valitettavasti, Ruohomäki toteaa.

Kemiallisilla aseilla tehdyn iskun uhreiksi joutuneita lapsia Idlibin provinssissa Syyriassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?