Poliisi: Oslon pommimies on 17-vuotias venäläinen turvapaikanhakija

Norjan turvallisuuspoliisin mukaan on epäselvää, oliko mies aikeissa yrittää terrori-iskua omatekoisella räjähteellään.

9.4.2017 18:53

Norjassa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä pidätetyllä miehellä oli mukanaan toimintakelpoinen, omatekoinen räjähde, kertoi Norjan turvallisuuspoliisi PST tiedotustilaisuudessa sunnuntaina.

Epäilty pommimies on 17-vuotias Venäjän kansalainen, joka oli saapunut maahan vuonna 2010 turvapaikanhakijana perheensä kanssa. Nuorukaisen status on norjalaisen VG-lehden mukaan edelleen turvapaikanhakija.

Poliisin mukaan miehen jäljiltä löytynyt laite oli alkeellinen, omatekoinen räjähdyslataus, joka olisi ollut teholtaan rajallinen. Poliisi tuhosi laitteen räjäyttämällä Oslon keskustassa yöllä. Kova pamaus kuultiin laajalla alueella.

– Epäselvää on, oliko 17-vuotiaan aikeissa tehdä terrori-isku, kommentoi PST:n päällikkö Benedicte Björnland tiedotustilaisuudessa.

Valmiutta nostettiin

Norjan terrorivalmiutta on kohotettu tapauksen vuoksi, ja osasyynä tähän ovat myös Tukholman tapahtumat, viranomaiset kertoivat.

Poliisipartio havaitsi oudosti käyttäytyneen miehen Oslon keskustassa yöllä ja pysäytti tämän. Mies pudotti mukanaan olleen laukun sillan alle. Hänet saatiin kiinni pian tämän jälkeen.

Laukusta löytyi epäilyttävä laite, joka tuhottiin hallitusti noin kahden aikaan yöllä.

Norjalaislehtien mukaan nuorukaista olisi aiemmin tutkittu epäiltynä ”islamistisista sympatioista”, mutta poliisi ei vahvista tätä. Sen sijaan poliisi myöntää, että mies on ollut aiemminkin tekemisissä poliisin kanssa.

Poliisit sulkivat alueen Oslon keskustassa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?