Ulkoministeri Soini järkyttyi Tukholman terrori-iskusta: ”Meiltä vaaditaan nyt vastustuskykyä”

Vakava Timo Soini kertoi, että suomalaisia koululaisryhmiä on parhaillaan Tukholmassa.

8.4.2017 10:02

Järkyttyneennäköinen ulkoministeri Timo Soini (ps.) kuvaili Tukholmassa tapahtunutta iskua raukkamaiseksi ja varoitti suomalaisia antamasta terrorille valtaa. Ruotsia hän kuitenkin pitää turvallisena maana matkustaa.

– Kyllä Ruotsiin uskaltaa matkustaa. Ei ole syytä pelkoon eikä paniikkiin. Tämä on raukkamainen terroriteko, ja sellaisena se otetaan. Emme me voi avoimessa yhteiskunnassa antaa terrorille, ja terroriteoille valtaa, Soini sanoi.

– Toivottavasti syylliset saadaan kiinni. Ikävä kyllä elämme sellaisessa maailmassa, missä näitä tekoja ei pystytä täysin välttämään, hän totesi.

Minkälaisia toimia Tukholman tapahtumat Suomessa aiheuttaa?

– Ulkoministeriössä yritämme mahdollisimman nopeasti ja kattavasti saada oikea tilannekuva, mitä Tukholmassa on tapahtunut, ja miten se koskee suomalaisia, Soini vastasi Ilta-Sanomille.

– Suomessa ei ole syytä paniikkiin. Otetaan rauhallisesti myös nämä hyvin ikävät ja traagiset tapahtumat, hän totesi.

Soinin mielestä isku kertoo ”täydellisestä piittaamattomuudesta ihmisarvoa kohtaan”.

– Meiltä vaaditaan nyt vastustuskykyä käsitellä tämä karmea asia ja siinä varmaan on kansakunnalla Ruotsissa tehtävää, ja koko Euroopan tasolla.

Soini kertoi, että suomalaisia on ollut iskun tapahtumapaikalla, ja suomalaisilla on ollut ”läheltä piti” -tilanteita.

– Ei tässä ole syytä paniikkiin, mutta nyt tämä tulee meitä hyvin lähelle, koska nämä alueet ovat hyvin tuttuja suomalaisille. Siellä on paljon suomalaisia. Jotkut suomalaiset ovat läheltä väistäneet autoa, Soini sanoi.

– Kyllä siellä on aika läheltä piti tilanteita ollut, hän lisäsi.

Suomen suurlähetystön virkamies oli silminnäkijänä tapahtumassa.

Ulkoministeriö selvittää, onko Tukholman iskussa loukkaantuneiden joukossa Suomalaisia.

– Emme voi sulkea pois mahdollisuutta, että suomalaisia olisi loukkaantunut iskussa, Soini kertoi.

Tukholmassa on hänen mukaansa kymmeniä tuhansia suomalaisia pysyvästi ja matkailijoina.

– Siellä on myös useita suomalaisia koululaisryhmiä, hän kertoi.

– Tiedämme myös että useita suomalaisia on poliisin eristämällä alueella eikä heihin välttämättä saa yhteyttä. Tukholman puhelinverkko on ylikuormittunut. Siksi ei kannata hätääntyä, jos Tukholmassa oleviin läheisiin ei heti saa yhteyttä.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk), valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok), sisäministeri Paula Risikko (kok) ja ulkoministeri Soini kokoontuivat perjantaina alkuillasta keskustelemaan Tukholman tapahtumista.

Ulkoministeriöllä on tilannehuone, joka on jatkuvassa videoyhteydessä Ruotsiin. Soini kertoo olleensa yhteydessä Ruotsin ulkoministeri Marcot Wahlströmiin.

Soinin erityisavustaja Riikka Taivassalo kertoi Ilta-Sanomille, että ulkoministeriö on yhteydessä Ruotsiin tilannehuoneestaan tarvittaessa vaikka läpi yön, ja asioista tiedotetaan tilanteen mukaan.

Poliisi on eristänyt ydinkeskustan Drottningsgatanin ympärillä. Kaikki sairaalat Tukholman alueella on asetettu katastrofivalmiuteen, ja ihmisiä on pyydetty välöttämään asiointia keskustan alueella.

Kolme ihmistä kuoli ja kahdeksan loukkaantui onnettomuudessa, jossa kuorma-auto ajoi tavaratalon seinään Tukholmassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?