IS SEURAA: 4 kuollut Tukholmassa tapahtuneessa terrori-iskussa – poliisi tiedotti uudesta rikosepäilystä

Tukholman iskun jälkeen kiinniotettu mies on pidätetty todennäköisin syin terroristisista murhista epäiltynä. 39-vuotias mies on Uzbekistanin kansalainen, ja hänen epäillään ajaneen kuorma-autoa tuhoisassa iskussa.

7.4.2017 16:02 | Päivitetty 9.4.2017 14:26
  • Poliisi vahvistaa, että teosta epäilty on 39-vuotias ja kotoisin Uzbekistanista. Suojelupoliisi Säpolla oli vihje miehestä, mutta häntä pidettiin pikkutekijänä.

  • Iskussa on kuollut neljä ihmistä. 15 loukkaantui. Viranomaisten mukaan sairaalassa on hoidettavana yhä 10 loukkaantunutta. Uhrien sukupuolta tai ikää ei ole paljastettu.

  • Pääministeri Stefan Löfvenin mukaan hyökkäys oli terrori-isku. Löfven vieraili iskupaikalla lauantaina laskien sinne kukkia.

  • Kuorma-auto ajoi ihmisjoukkoon Tukholman keskustassa Drottninggatanilla perjantaina iltapäivällä kello 14.53 paikallista aikaa. Auto ajoi päin Åhlensin tavarataloa.

  • Ruotsissa pidetään hiljainen hetki uhrien muistoksi maanantaina kello 12.

  • Oletko paikalla Tukholmassa? Ota yhteyttä Ilta-Sanomien toimitukseen +358 9 122 3420 tai lähetä kuva osoitteeseen uutiset@iltasanomat.fi tai tästä linkistä.

Kello 14:17: Tukholman epäilty iskijä oli hakenut oleskelulupaa Ruotsista, mutta hänen hakemuksensa oli hylätty, kertoo Ruotsin poliisi. Poliisi oli etsintäkuuluttanut hänet helmikuun lopussa. Poliisin mukaan mies oli kiinnostunut ääriliikkeistä. Poliisi kertoo, että sillä on tällä hetkellä kiinni otettuina ”noin viisi ihmistä” iskun tiimoilta.

Kello 14.06: Ruotsin poliisi on vahvistanut, että kaksi iskussa kuolleista on ruotsalaisia, yksi belgialainen ja yksi englantilainen. Neljän kuolonuhrin joukossa ei ole suomalaisia. Poliisi tiedotti myös uudesta rikosepäilystä.

Kello 13.18: Expressenin ja Aftonbladetin haastattelemat ihmiset kuvailevat epäiltyä uzbekistanilaismiestä henkilöksi, jolla ei vaikuttanut olevan ääri-islamistiseen ajatteluun viittaavia ajatuksia. Miehen kirjoitetaan olleen omissa oloissaan viihtyvä hiljainen mies, joka keskittyi työntekoon elättääkseen Uzbekistanissa asuvan vaimonsa ja lapsensa, muttei vältellyt myöskään juhlimista. Expressenin haastatteleman, epäillyn työllistäneen rakennusalan yrittäjän mukaan miehen erityisosaamista olivat räjähteet. Yrittäjän mukaan miehellä oli asbestitöihin vaadittava perehdytys.

Epäilty vaikutti lehden mukaan haaveilevan ylellisemmästä elämäntyylistä ja omaavan pakkomielteen rahaan. Mies oli muun muassa julkaissut nyt suljetulla Facebook-tilillään kuvia, joissa poseerataan seteleiden kanssa.

Klo 13.15: Tukholman terrori-iskussa kuolleiden joukossa on belgialainen nainen, kertoo Le Soir -lehti viitaten viranomaistietoihin. Belgialaisuhrista kertoi maan ulkoministeri Didier Reynders Twitterissä.

Kello 10.51: Kolme iskun neljästä uhrista on tunnistettu, kertoo poliisi. Iskussa haavoittuneista kymmenen on edelleen sairaalassa. Heistä neljän vammat ovat vakavia. Seitsemän ihmistä on otettu kiinni kuulusteluja varten poisluettuna epäilty tekijä.

Kello 9.47: Poliisin erikoisjoukot ovat Aftonbladetin tietojen mukaan ottaneet kiinni kaksi henkilöä sunnuntaiaamuna. Operaatio suoritettiin Tukholman lähettyvillä olevassa Sollentunan kunnassa. Lehti kertoo, että henkilöt liittyvät pidätettyyn 39-vuotiaaseen mieheen.

Kello 7.40: Aftonbladetin tutkintalähteiden mukaan iskusta epäillyn miehen uskotaan oleskelleen Tukholman eteläosassa Vårbergissa sijaitsevassa asunnossa vain tunteja ennen iskua. Lehden haastatteleman naapurin mukaan asunnossa on asunut useita aikuisia ihmisiä, sekä naisia että miehiä.

– He ovat aina todella ystävällisiä, ja auttavat minua kantamaan painavia tavaroita. Heistä ei ole ollut mitään häiriötä, naapuri jatkaa.

Kello 4.16: Poliisin pommiryhmän Malmössä tutkima esine osoittautui vaarattomaksi.

Kello 3.34: Ruotsin poliisin mukaan iskun uhrien tunnistaminen on edelleen kesken. Neljästä kuolonuhrista vasta yksi on saatu tunnistettua. Poliisi ei toistaiseksi kerro mitään jo tunnistetusta uhrista. Aiemmin perjantaina ruotsalaislehti Expressen kertoi, että omaisten mukaan kadonneeksi ilmoitettu 11-vuotias tyttö kuoli iskussa.

Kello 2.51: Paikan päällä Tukholmassa oleva Ilta-Sanomien toimittaja todisti kaupunkilaisten poliiseille osoittamaa, koskettavaa kiitollisuuden elettä. Lue lisää täältä.

Kello 2.35: Ruotsin Malmössä ostoskeskus on tyhjennetty ja kaupat suljettu ostoskeskuksen parkkialueelta löytyneen epäilyttävän esineen vuoksi. Poliisin mukaan paikalle lähetetty pommiryhmä tutkii asiaa. Tiedossa ei ole, että löytö olisi aiheuttanut vaaraa.

Kello 23.42: Ruotsalaislehti Expressen kertoo, että aiemmin kadonneeksi ilmoitettu 11-vuotias tyttö on kuollut iskussa. Asiasta kertovat tytön omaiset. Lue lisää täältä.

Kello 22.14: Tukholman poliisin tiedottaja Towe Hägg kertoo, että yksi neljästä kuolonuhrista on tunnistettu ja hänen perheenjäseniinsä on oltu yhteydessä. Kolmen muun tunnistaminen on vielä kesken. Asiasta kertoo Dagens Nyheter.

Kello 21.55: Drottninggatan on jälleen avattu yleisölle, kertoo SVT.

Just nu. Drottninggatan åter öppen. pic.twitter.com/t1RuQLGbQl— Knut Kainz Rognerud (@kainzrognerud) 8. huhtikuuta 2017

Jos tviitti ei näy yllä, sen voi katsoa täällä.

Kello 21.49: Aftonbladetin mukaan poliisi ei toistaiseksi aio kommentoida ratsioita.

Kello 21.20: Expressenin tietojen mukaan poliisi on hakenut kuulusteltaviksi lauantaina eri puolilla kaupunkia tehdyissä ratsioissa kaikkiaan kuusi uzbekkitaustaista henkilöä. Heillä kaikilla kerrotaan olevan kytkös Vårbergissa sijaitsevaan asuntoon, joka oli yksi ratsioiden kohteista. Poliisi ei ole vahvistanut tietoa.

Kello 20.31: Uzbekistanin presidentti Sjavkat Mirzijajev on lähettänyt surunvalittelunsa kuningas Kaarle Kustaalle. Terrori-iskun tekijän on aiemmin vahvistettu olevan Uzbekistanin kansalainen.

Kello 19.51: Aftonbladet kertoo, että noin kello 19:n poliisi aloitti toisen operaation Tukholman eteläosassa Vårbergissa.

Silminnäkijöiden mukaan poliisin erikoisjoukot rynnäköivät kerrostaloon.

Lue lisää tästä.

Kello 19.41: Poliisi on ottanut kiinni kolme henkilöä, jotka matkustivat autolla, jolla on ”yhteys epäiltyyn terroristiin” Tukholmassa. Aftonbladetin mukaan kiinniotto tehtiin Kungsholmenissa.

Kello 19.18: Iskusta epäiltyä on tänään kuulusteltu, vahvistaa läsnä ollut 39-vuotiaan epäillyn puolustusasianajaja Johan Eriksson Aftonbladetille. Hän ei voi salassapitovelvollisuuteen vedoten kommentoida enempää asiaa.

Kello 18.39: Espanjassa jalkapallojättien Real Madridin ja Atlético de Madridin paikalliskohtaamisessa pidettiin illalla ottelun aluksi minuutin hiljainen hetki Tukholman uhrien muistoksi.

⚫️ El Bernabéu guardó un minuto de silencio antes del saque inicial en el #RMDerbi. #RealMadrid 👇https://t.co/8xRaVYO9gC— Real Madrid C. F. (@realmadrid) April 8, 2017

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen myös tästä.

Kello 18.09: Ruotsin kuningas Kaarle Kustaa piti lyhyehkön puheen kuninkaanlinnan edustalla. Hän kiitti poliisia ja pelastushenkilökuntaa hyvästä työstä terrori-iskun hoidossa.

– Olemme valitettavasti kokeneet väkivallan tekoja aiemminkin, mutta selvinneet niistä. Niin tulee tapahtumaan nytkin. Ruotsi on, on pitkään ollut ja tulee olemaan turvallinen ja rauhallinen maa, kuningas totesi puheensa lopuksi.

Lue lisää tästä.

Kello 17.28: Poliisi ei vielä ole täysin varmuudella pystynyt tunnistamaan kaikkia neljää kuolonuhria.

– Siksi emme myöskään ole voineet vahvistaa asiaa omaisille, selittää Lars Byström Tukholman poliisista Expressenille.

Kello 16.49: Tukholman iskun tapahtumapaikkana olleen tavaratalo Åhlensin työntekijöille tarjotaan kriisiapua. Kukaan tavaratalon työntekijöistä ei loukkaantunut, mutta useat ovat oireilleet iskun jälkeen. Åhlens pidetään suljettuna lauantain. Vielä ei ole tiedossa, milloin tavaratalo avataan uudelleen.

 

Kello 16.29: Katastrofitilanteiden lääketieteellisestä hoidosta vastaava päällikkö Patrik Söderberg Tukholman lääninhallituksesta kertoo, että kolmessa Tukholman sairaalassa on yhä hoidossa kymmenen perjantain iskussa loukkaantunutta henkilöä.

Suurinta osaa hoidetaan Karoliinisen instituutin sairaalassa Solnassa.

Vakavimmin loukkaantuneita on neljä, kaikki aikuisia. Kaksi heistä on tehohoidossa. Kuudella on lievempiä vammoja. Heistä yksi on lapsi. Söderbergin mukaan ei ole tietoa, milloin loukkaantuneet pääsevät sairaalasta.

Tukholman läänin johtava lääkäri Johan Bratt kertoi jo aiemmin, että sairaalassa olleista kahdesta lapsesta toinen on voitu kotiuttaa.

Uhrien kansallisuuksista ei toistaiseksi ole tietoa. Suomen ulkoministeriöllä ei myöskään ole tietoa siitä, että Tukholman uhrien joukossa olisi suomalaisia. Ulkoministeriön viestintäpäivystyksestä on kuitenkin sanottu STT:lle, että suomalaisuhrien mahdollisuutta ei voi vielä sulkea pois.

Kaikkien sairaaloiden perjantaina asetettu katastrofivalmius on purettu lauantaina.

Kello 16.11: Kuningas Kaarle XVI Kustaa antaa kuninkaanlinnassa kello 18 Suomen aikaan lyhyen lausunnon koskien Drottninggatanin terrori-iskua. Kuningas ja kuningatar Silvia keskeyttivät eilen vierailunsa Brasiliassa ja palasivat kotimaahan.

Kello 15.01: – Emme tiedä, liittyykö iskuun muitakin henkilöitä. Emme kuitenkaan ole poislaskeneet mahdollisuutta. Asiaa selvitellään, kertoo Eliasson.

Kello 15.00: Poliisin mukaan kuorma-auton ohjaamosta löytyi esine, ”joka ei kuulunut sinne”. Poliisi ei vahvista, oliko kyse pommista. Esinettä tutkitaan.

Kello 14.58: Ruotsin turvallisuuspalvelu Säpo oli saanut vihjeen Tukholman epäillystä iskijästä. Vihje ei kuitenkaan liittynyt ääriaineksiin, ja miestä pidettiin pikkutekijänä.

Kello 14.55: Poliisiylijohtaja Eliasson vahvistaa, että pidätetty on kotoisin Uzbekistanista ja 39-vuotias. Poliisi selvittää, miten mies on saapunut maahan ja millaisia yhteyksiä hänellä on Ruotsiin.

Kello 14.50: Poliisi ei halua kommentoida uhrien ikää tai sukupuolta. Poliisin mukaan kaikkien henkilöllisyys täytyy ensin selvittää.

Kello 14.49: Apulaispääsyyttäjä Hans Ihrmanin mukaan on liian aikaista kommentoida, onko epäillyllä yhteyksiä terroristijärjestöihin. Tutkinnassa ovat miehen käyttämät viestintävälineet.

Kello 14.45: Poliisi vahvistaa: Iskussa kuoli neljä. 15 loukkaantui. Kahdeksan yhä sairaalassa.

Kello 14.39: Poliisiylijohtaja Dan Eliassonin mukaan poliisin tiedot siitä, että heillä on kiinni oikea epäilty ovat vahvistuneet tutkinnan myötä. 39-vuotias mies on pidätettynä epäiltynä todennäköisin syin terroriteosta.

Kello 14.34: Ruotsin poliisijohto on aloittanut tiedotustilaisuuden.

Kello 14.16: Löfven korosti iskupaikalla vieraillessaan, että on liian aikaista vetää poliittisia johtopäätöksiä eilisen tapahtumista. Hän painotti useaan otteeseen, että ruotsalaisen yhteiskunnan tulee jatkaa avoimena.

– Tavoitteena on, että pysymme turvassa. Ruotsi on silti osoittanut (tilanteessa) parhaat puolensa. Yhteenkuuluvuuttamme ei voi koskaan viedä meiltä, valoi pääministeri toivoa.

Kello 14.10: Ulkoministeriö Helsingissä valaistaan illalla Ruotsin väreihin.

Ulkoministeriö kunnioittaa Tukholman iskun uhrien muistoa juhlavalaistuksella illalla Helsingissä. Rakennuksen Merikasarmin julkisivu valaistaan Ruotsin väreihin sinikeltaiseksi.

Asian vahvisti STT:lle ulkoministeriön ajankohtaisviestinnän päällikkö Vesa Häkkinen.

Häkkisen mukaan juhlavalaistuksella kunnioitetaan samalla alkuviikon Pietarin-iskun uhrien sekä parin viikon takaisen Lontoon-iskun uhrien muistoa.

Kello 14.09: Pääministeri Löfven aikoo myöhemmin tänään myös vierailla Karoliinisen instituutin sairaalassa, jossa osaa iskussa loukkaantuneista hoidetaan.

Kello 14.06: Löfven: Ruotsissa pidetään maanantaina kello 12.00 hiljainen minuutin kestävä muistohetki iskun uhrien muistoksi.

Kello 14.03: Ruotsin pääministeri Stefan Löfven on saapunut terrori-iskun tekopaikalle Sergelin torin edustalla. Hän laski kukkia paikalla ja pitää nyt puhetta.

Kello 13.20: Tukholmalaiset teatterit sekä muu kulttuuri- ja viihde-elämä on palaamassa normaalirytmiin eilisen terrori-iskun jälkeen. Monet teatterit, elokuvateatterit ja konserttipaikat olivat eilisillan suljettuina.

Näytökset jatkuvat esimerkiksi Ruotsin kansallisteatteri Dramatenissa. Myös tapahtumapaikan lähistöllä sijaitseva Tukholman kaupunginteatteri avaa ovensa Kulturhusetissa. Samoin konsertit jatkuvat normaalisti esimerkiksi Cirkuksessa.

Myös valtaosa keskustan liikkeistä ja ravintoloista on tavalliseen tapaan auki lukuun ottamatta niitä, jotka sijaitsevat poliisin eristämillä alueilla.

Kello 13.09: Poliisi on vapauttanut 17-vuotiaan nuorukaisen, joka oli pidätetty yhteydestä Drottninggatanin iskusta epäiltyyn 39-vuotiaaseen mieheen, kertoo Expressen. 17-vuotias asui samassa osoitteessa, jossa 39-vuotias oli kirjoilla. Ilmeisesti epäilty ei kuitenkaan asunut asunnossa.

– Hän kävi toisinaan vain noutamassa postinsa, kertoi 17-vuotias lehdelle.

Lue lisää tästä.

Kello 12.52: Tukholmassa poliisi kehottaa ihmisiä välttämään keskusta-alueita, kertoo STT. Viranomaisten mukaan eilisen iskun selvittely jatkuu edelleen ja poliisi saattaa joutua laajentamaan eristysalueita. Poliisin mukaan kyseessä ei ole ehdoton käsky vaan pikemminkin vetoomus epäselvyyksien välttämiseksi.

Kello 12.26: STT:n mukaan neljä terrori-iskussa haavoittuneista on saanut vakavia vammoja. Haavoittuneet ovat teho-osastolla. Joukossa ei ole lapsia.

Kello 12.10: Expressenin mukaan 11-vuotias tyttö on edelleen kateissa terrori-iskun jäljiltä. Lehden mukaan tytön perhe etsii häntä sosiaalisessa mediassa. Poliisi ei ole vahvistanut tietoa.

– Kukaan ei tiedä mitään. Hän on vain kadonnut, yksi tytön sukulaisista kertoo lehdelle.

Kello 11.26: Aftonbladetin toimittajalle puhuneen nimettömän poliisilähteen mukaan iskusta epäillyt mies oli keskustellut verkossa teon loppuvaiheessa tuntemattoman henkilön kanssa. Poliisi ei ole kommentoinut sitä, epäilläänkö miehellä olleen rikoskumppaneita.

Kello 10.53: Viranomaislähteet ovat kertoneet SVT:lle, että kuorma-autosta löytynyt räjähde oli reppuun pantu omatekoinen pommi. Lähteiden mukaan pommi ei räjähtänyt, mutta epäilty iskun tekijä sai siitä palovammoja. STT:n mukaan poliisi ei ole vahvistanut tietoja. Myöskään Ruotsin turvallisuuspoliisin Säpon johtaja Anders Thornberg ei halunnut kommentoida asiaa televisiohaastattelussa.

Kello 10.32: Expressenin mukaan poliisi on vahvistanut hakeneensa useita ihmisiä kuulusteltavaksi terrori-iskuun liittyen. Poliisi ei kuitenkaan ole kertonut tarkemmin, kuinka monesta ihmisestä on kyse, ja missä päin Ruotsia he ovat.

Kello 9.56: SVT:n mukaan terrori-iskussa käytetyssä kuorma-autosta on löydetty räjähteitä sisältävä laukku. Asiasta ovat kertoneet kanavalle useat poliisilähteet.

Kello 7.07: Uutistoimisto TT:n mukaan iskussa haavoittuneista kuusi ihmistä on päässyt kotiin. Sairaalahoidossa on yhä yhdeksän ihmistä.

Kello 6.28: Ulkoministeriöstä kerrotaan Ilta-Sanomille, ettei kuolleiden tai loukkaantuneiden joukossa tiedetä olevan suomalaisia. Tätä ei kuitenkaan voida sulkea pois.

Kello 5.37: Ruotsin poliisi kommentoi pidätystä uutistoimisto TT:lle.

– Hänet on pidätetty tutkinnassa, joka koskee epäiltyä terroritekoa, sanoo poliisin tiedottaja Towe Hägg TT:lle.

Kello 4.56: Iskun jälkeen kiinniotettu 39-vuotias mies on pidätetty todennäköisin syin epäiltynä terroristisista murhista, sanoo syyttäjänlaitoksen tiedottaja Ruotsin televisio SVT:lle.

Aftonbladetin mukaan uzbekkimiehen epäillään ajaneen iskussa käytettyä kuorma-autoa ja myös varastaneen sen aiemmin. Expressenin mukaan poliisi ei ole kuitenkaan vielä voinut todentaa miehen ajaneen kuorma-autoa. Lue lisää täältä.

 

Kello 3.32: Ruotsin yleisradioyhtiö SVT kertoo, että iskuun liittyen on tehty toinen kiinniotto Hjulstan lähiössä Tukholmassa. Expressen kertoi jo aiemmin Hjulstassa perjantai-iltana olleesta poliisioperaatiosta, jonka päätteeksi poliisi kuljetti käsirautoihin laitetun miehen pois paikalta.

SVT:n poliisilähteen mukaan miehen ja aikaisemmin kiinniotetun 39-vuotiaan uzbekkimiehen välillä saattaa olla yhteys. Viranomaiset eivät ole vahvistaneet toista kiinniottoa.

Kello 3.06: Expressen julkaisee verkkosivullaan valvontakameravideon, joka näyttää kuinka Drottninggatania kävelleet ihmiset väistävät ohi kiitävää kuorma-autoa viime hetkellä. Lue lisää täältä.

Kello 1.53: Ruotsin poliisi kertoo verkkosivuillaan, ettei aio tiedottaa enempää Tukholman epäillystä terrori-iskusta ennen lauantaiaamua.

Kello 1.42: Suomen ulkoministeriöllä ei yöllä noin yhdeltä Suomen aikaa ollut tietoa siitä, onko Tukholman uhrien joukossa suomalaisia. Ulkoministeriön viestintäpäivystyksestä sanottiin STT:lle, että suomalaisuhrien mahdollisuutta ei voi vielä sulkea pois. Neljän Tukholmassa kuolleen ja viidentoista haavoittuneen ihmisen kansallisuuksista ei toistaiseksi ole tietoa.

Kello 1.30: Paikan päällä Tukholmassa olevien Ilta-Sanomien toimittajan ja kuvaajan mukaan eristyksiä on illan aikana purettu ja esimerkiksi osaan Drottninggatanista pääsee jälleen. Varsinainen rikospaikka on yhä eristetty.

Poliisi oli lauantaina eristänyt alueen aidoilla Åhlensin edessä.

Kello 1.12: Expressen kertoo poliisin ottaneen kiinni toisen miehen Tukholman iskun jälkeen. Lehti on julkaissut kuvia, joissa poliisit vievät käsirautoihin laitettua miestä Hjulstassa poliisioperaation päätteeksi. Poliisi ei ole vahvistanut toista iskuun liittyvää kiinniottoa. Lue lisää täältä.

Kello 0.29: Aftonbladetin mukaan kiinniotettu 39-vuotias mies on Uzbekistanin kansalainen. Miehen kerrotaan matkustaneen junalla Märstaan, jossa hän kiinnitti huomiota oudolla käytöksellään kaupassa ennen kiinniottoa. Lue lisää tästä.

PERJANTAI 7.4.2017:

Kello 23.46: Aftonbladet kertoo, että poliisin Märstassa kiinniottama 39-vuotias mies osoittanut verkossa kiinnostusta terroristijärjestö Isisiä kohtaan. Lehden mukaan neljän lapsen isä on muun muassa ladannut Facebookiin Isisin propagandavideoita. Lue lisää tästä.

Kello 23.38: Hyökkäyksessä käytetyn kuorma-auton kuljettaja yritti estää autonsa varastamisen heittäytymällä sen eteen juuri ennen Tukholman iskua, kertovat Dagens Nyheter ja Expressen. Auton omistavan panimoyhtiön mukaan kaappareita olisi ollut vain yksi, mutta asiasta ei ole täyttä varmuutta. Lue lisää tästä.

Kello 22:48: Ruotsin pääministeri Stefan Löfven puhui ruotsalaisille tiedotustilaisuudessa myöhään perjantai-iltana.

– Terroristit eivät voi koskaan alistaa meitä, hän sanoi.

Löfvenin mukaan terroristit haluavat luoda vaikutelman, ettei mikään olisi enää entisellään.

– Terroristit haluavat, että olemme peloissamme. He haluavat meidän muuttavan käytöstämme, pääministeri totesi.

Kello 22:42: Ruotsin suojelupoliisi Säpo vahvistaa, että Märstassa on otettu kiinni poliisin etsimä mies. Säpo kuitenkin kertoo, että kuorma-auton kuljettaja on edelleen vapaana.

Neljä ihmistä kuollut ja 15 loukkaantunut terrori-iskussa. Loukkaantuneista yhdeksän on loukkaantunut vakavasti.

Kello 22:13: ISTV teki suoran lähetyksen hiljaisesta Tukholman keskustasta. Suora lähetys on päättynyt.

 

Kello 21.45: Poliisi on vahvistanut Aftonbladetille ottaneensa kiinni yhden henkilön epäiltynä osallisuudesta iskuun.

Kello 21.32: Aftonbladetin tietojen mukaan Märstassa on otettu kiinni mies, joka väittää olevansa syyllinen Tukholman iskuun. Lue lisää tästä.

Kello 21.22: Viranomaisten mukaan sairaalassa on kuollut yksi iskun uhri. Lisäksi hoidettavana on 15 loukkaantunutta. Iskussa on kuollut yhteensä neljä ihmistä.

Kello 21.10: Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen kertoi Suomen sisäministeriön tiedotustilaisuudessa, että poliisi on lisännyt partiointia Helsingissä.

Tukholman terrori-iskussa ei kuitenkaan poliisin mukaan ole viitteitä Suomeen.

– Suomen poliisilla on valmius pysäyttää tällainen rekka tai kuorma-auto. Suunnitelmiin kuuluu tämäntyyppinen suorituskyky, Kolehmainen sanoi. Lue lisää täältä.

Kello 21.05: Ruotsin radiossa työskentelevä ja Tukholman iskun keskelle joutunut Martin Svenningsen kertoi Expressenille yrittäneensä auttaa kuolevaa uhria.

– Se oli vaistomaista ja olin hämmästynyt, kuinka moni toimi ja halusi auttaa muita. Yritimme elvyttää häntä, mutta se oli myöhäistä. Kumarruin hänen ylleen ja suljin hänen silmänsä.

Lue lisää tästä.

Kello 20.57: Poliisin tiedottaja Lars Byström kertoo Aftonbladetille, ettei poliisi ole vielä tavoittanut harmaaseen huppariin pukeutunutta miestä, josta julkaisi aiemmin perjantai-iltana kuvia.

Kello 20.52: Kaksi kuulusteluihin haettua henkilöä ei Aftonbladetin poliisilta saamien tietojen mukaan epäillä rikoksesta.

Kello 20.49: Aftonbladet kertoo, että metro on alkanut toimia ainakin osittain. Viiveitä kuitenkin on, eivätkä metrot pysähdy T-centralenin tai Hötorgetin asemilla.

Kello 20.15: IS:n tavoittama Kaisla Kuuskoski on Tukholmassa parhaillaan Kulturhusetin edessä. Hän näkee Åhlensin tavaratalon, jonka edessä poliisi on eristänyt ison alueen ja kiertää häätämässä ihmisiä kauemmas. Helikopteri pörrää yllä ja jonkun verran näkyy ambulansseja.

– Metro ei kulje. Ihmiset kyselevät, miten he pääsisivät kotiin, Kuuskoski kertoo.

– Takseja ei näy. Keskustaan pääseminen on vaikeata ja joka paikassa ruuhkaa.

Kello 20.11: Poliisi on Aftonbladetin mukaan kertonut verkkosivuillaan aloittaneensa tutkinnan epäillystä terrori-iskusta. Tutkintaa ei kommentoitu lehdelle tarkemmin. Kuolleiden tai loukkaantuneiden määrää poliisi ei ole täsmentänyt. Uutistoimisto TT:n poliisilähteen mukaan kuolleita on 3 ja loukkaantuneita 8.

Kello 20.02: Aftonbladetin tietojen mukaan Tukholman poliisi on ottanut kiinni kaksi henkilöä kuulusteluja varten. Poliisi ei kuitenkaan kertonut, mistä tai milloin henkilöt on haettu kuulusteltaviksi.

Kello 19.49: Kymmenettuhannet ovat matkalla kotiin Tukholman ydinkeskustasta jalan, koska metro- ja junaliikenne on pysähdyksissä keskustan alueella iskun takia.

Kello 19.47: Aftonbladet on näyttänyt nettisivuillaan pyörivässä live-lähetyksessä valvontakamerakuvaa vaatekaupasta Drottninggatanin kävelykadulla. Kamera kuvaa liikkeen ulko-ovea, josta syöksyy kovaa juosten sisään viisi henkilöä. Juuri kun viimeinen ehtii sisälle, näkyy videolla, kuinka oven edestä ajaa erittäin kovaa vauhtia iso kuorma-auto pitkin kävelykatua. Viimeinen kauppaan tullut pelastuu yliajolta vain sekunnilla.

Kello 19.41: Expressenin tietojen mukaan sairaaloissa hoidetaan kahdeksaa iskussa loukkaantunutta. Kolme on hoidossa Söderin sairaalassa ja viisi Karolinska-sairaalassa.

Kello 19.40: Ruotsalaiset matkapuhelinverkot Tele2 ja Comviq ovat avanneet ilmaiseksi kaikki yhteydet Ruotsissa vuorokauden ajaksi. Ne eivät veloita asiakkaitaan puheluista, tekstiviesteistä, datayhteyksistä ja nettiyhteyksistä Ruotsissa. Ilmainen yhteys on avattu perjantaina 7. huhtikuuta alkaen kello 14.45 Ruotsin aikaa ja loppuu lauantaina 8. huhtikuuta kello 14.45 Ruotsin aikaa.

 

Kello 19.38: Pariisin Eiffel-torni pimennetään illalla kunnioitukseksi Tukholman asukkaille, kirjoittaa Pariisin pormestari Anne Hidalgo Twitterissä.

– Barbarismi on iskenyt Ruotsia sydämeen. Ajatukseni ovat uhrien, loukkaantuneiden ja heidän perheidensä luona.

La barbarie a frappé la Suède en son cœur. Mes premières pensées vont aux victimes, aux blessés et à leurs proches. #Stockholm— Anne Hidalgo (@Anne_Hidalgo) 7. huhtikuuta 2017

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen myös tästä.

Kello 19.30: Suomen ulkoministerin Timo Soinin mukaan useat suomalaiset väistivät tilanteessa kuorma-autoa.

– Kyseessä on raukkamainen, ilmeinen terroriteko, joka on isku Ruotsia, läheistä naapurimaata kohtaan. Esitän surunvalitteluni Ruotsille ja ruotsalaisille, Soini sanoi.

Soinin mukaan toistaiseksi ei ole tiedossa, että iskussa olisi suomalaisuhreja. Vaihtoehtoa ei kuitenkaan voida sulkea pois.

– Suomalaisia on ollut tapahtumapaikalla hyvinkin lähellä, hän sanoi.

Lue Timo Soinin kommentit kokonaisuudessaan täältä.

Kello 19.13: Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola kommentoi Tukholman iskuja MTV:n kello 19 uutisissa.

– Riittää, että on motivoitunut ja fanaattinen ihminen, että kykenee tällaisen iskun tekemään.

– Pelkona on, että iskujen sarja on mahdollinen. Toivotaan, että näin ei ole, Aaltola sanoi MTV:n uutislähetyksessä.

Kello 19.12: TallinkSiljan laivat odottavat matkustajia satamassa Tukholman terroriteon aiheuttamien liikenneviivästyksien vuoksi. Lue lisää tästä.

Kello 19.08: Rajavartiolaitos tehostaa valvontaa Helsingin satamissa ja lentokentällä Tukholman tapahtumien takia, kertoo Suomenlahden merivartiosto Twitterissä.

Kello 18.57: Ruotsin poliisin tiedotustilaisuus päättyi. Tilaisuuden anti oli kiteytetysti, ettei poliisilla ei ole vielä tietoa mahdollisesta tekijästä. Ketään ei ole otettu kiinni epäiltynä.

Poliisi julkisti kuvan harmaaseen huppariin pukeutuneesta miehestä, josta toivotaan lisää tietoja. Poliisin mukaan miestä ei kuitenkaan vielä pidetä epäiltynä. Kuva otettu Åhlensin tavaratalon liepeillä tapahtuma-aikaan. Lue lisää tästä.

Pääministeri Stefan Löfven vieraili iskupaikalla lauantaina iltapäivällä.

Kello 18.54: Poliisin mukaan ei ole ilmennyt mitään muita tapauksia, jotka olisivat yhteydessä Drottninggatanin iskuun. Poliisi ei myöskään voi vahvistaa tietoja mahdollisista ammuskelutapauksista eri puolilla kaupunkia.

Kello 18.50: Ruotsin suojelupoliisin päällikkö Anders Tornberg kertoo, että Ruotsi työskentelee yhteydessä ulkomaisten tahojen kanssa tapauksen selvittämiseksi.

Tornbergin mukaan Ruotsin terrorihälytystasoa ei ole tarpeen nostaa, vaan se pysyy samalla ”kohonnut riski” -tasolla, mikä on ollut voimassa vuodesta 2010. Taso on kolmas asteikolla yhdestä viiteen. Tilannetta tarkkaillaan.

Kello 18.46: – Valitettavasti kyseessä ei ollut yllätys. Vastaavaa on tapahtunut aiemmin muualla Euroopassa, totesi Ruotsin keskusrikospoliisin päällikkö Mats Löfving.

Hän esitteli tiedotustilaisuudessa kuvan harmaaseen huppariin pukeutuneesta miehestä, josta toivotaan tietoja. Kuva on otettu iskupaikalla tapahtuma-aikaan.

Kello 18.43: Ruotsin poliisijohto aloitti tiedotustilaisuuden Tukholman iskusta. Poliisiylijohtaja Dan Eliassonin mukaan poliisi ei ole tavoittanut kuorma-auton ajajaa.

Kello 18.38: Ruotsin entinen pääministeri Carl Bildt vertaa Twitterissä iskua Euroopan aiempiin terrori-iskuihin.

– Anasta kuorma-auto tai auto ja törmää sillä väkijoukkoon. Se näyttäisi olevan terroristien uusin keino. Berliini. Lontoo. Nyt Tukholma.

Steal a lorry or a car and then drive it into a crowd. That seems to be the latest terrorist method. Berlin. London. Now Stockholm.— Carl Bildt (@carlbildt) 7. huhtikuuta 2017

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Kello 18.36: Hovin tiedottaja on kertonut Aftonbladetille, että kuningasparin matka Brasiliaan keskeytetty ja kuningaspari palaa iskun vuoksi Ruotsiin.

Kello 18.31: Myös Ruotsin puolustusvoimat tarkkailee Aftovbladetin mukaan tilannetta Tukholman keskustassa.

Kello 18.24: Kaikki elokuvateatteriketju SF:n teatterit pidetään suljettuina perjantai-iltana Tukholman alueella ”turvallisuussyistä”, kertoi yhtiön tiedottaja TT:lle. Hänen mukaansa teatterit avataan huomenna, mikäli mitään uutta ei ilmene.

Kello 18.21: Poliisin mukaan Tukholman kaikki metro- ja paikallisjunaliikenne on pysäytetty, kertoo Aftonbladet. Lennot Tukholman Arlandan ja Bromman lentokentillä kulkevat normaalisti Tukholman iskusta huolimatta.

Kello 18.05: – Jos ensimmäiset raportit ovat totta, on tässä paljon yhtäläisyyksiä Berliinin ja Nizzan terrori-iskujen kanssa, arvioi terrorismitutkija Michael Jonsson Expressenille.

Kello 18.01: Tukholman poliisi on julkaissut uuden tiedotteen tapahtuneesta:

”Eri puolilta kaupunkia on tullut ilmoituksia ammuskelusta/paukahduksista. Tietoja ei voida tällä hetkellä vahvistaa.”

Poliisin mukaan keskusrautatieasema on tyhjennetty ihmisistä.

Ketään ei ole otettu kiinni teosta epäiltynä.

”Ottaen huomioon (aiemmat) tapahtumat Euroopassa ei voida laskea pois terrori-iskun mahdollisuutta”, poliisi tiedottaa.

Kello 17.53: Aftonbladetin lähteiden mukaan maastopukuun pukeutunut mies on pidätetty. Poliisi kuitenkin etsii lehden tietojen mukaan ilmeisesti yhtä miestä tapaukseen liittyen, joka on yhä vapaalla jalalla. Miehellä on lehden tietojen mukaan vihreä takki, valkoiset kengät ja harmaa huppari. Hänen uskotaan olevan epäilty hyökkääjä.

Kello 17.46: Iskussa käytetty kuorma-auto on tutkittu, eikä poliisi löytänyt siitä räjähdysaineita, kertoo Aftonbladet.

Kello 17.45: Aiemmat tiedot Fridhemsplanilla mahdollisesti tapahtuneesta ammuskelusta olivat vääriä, kertoo TT. Paikalla olevan poliisin mukaan heillä ei ole mitään havaintoja ammuskelusta.

Kello 17.44: Suomen ulkoministeriö kertoo Twitterissä, että useita suomalaisia on poliisin eristämällä alueella Tukholman keskustassa. Kaikkiin ei saada yhteyttä. Loukkaantuneista suomalaisista ei ministeriön mukaan kuitenkaan ole tietoa.

Ruotsin poliisin julkaisema kuva epäillystä miehestä.

Kello 17.42: Poliisi tehostaa valvontaa Helsingin keskustassa, kertoo Helsingin poliisin viestintäjohtaja Juha Hakola STT:lle. Näkyvää valvontaa on lisätty paikoilla, joilla on paljon ihmisiä, esimerkiksi asema-alueella.

Kello 17.39: Expressenin mukaan kiinni olisi otettu kaksi henkilöä. Toinen otettiin kiinni Olof Palmen kadulta ja toinen Klara norra Kyrkogatanilla.

Kello 17.35: Suuri osa Tukholman ydinkeskustasta ja esimerkiksi Sergelin torin alueesta on eristetty, kertoo uutistoimisto TT. Paikalla olevan TT:n toimittajan mukaan ihmisiä on pyydetty lähtemään pois ydinkeskustasta. Myös Suomen ulkoministeriö kertoo Ruotsin poliisin kehottaneen välttämään Sergelin torin aluetta.

#Tukholma'n keskustassa laaja alue eristetty, metro ja junaliikenne suljettu. Ruotsin poliisi kehottaa välttämään Sergelin torin aluetta— Ulkoministeriö (@Ulkoministerio) 7. huhtikuuta 2017

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Kello 17.30: Suojelupoliisi: Terrorismin uhka-arvio toistaiseksi ennallaan. Voimassaolevan uhka-arvion mukaan yksittäisten terrorististen väkivallantekojen uhka on kohonnut myös Suomessa.

Kello 17.28: Expressenin mukaan poliisi on evakuoinut Tukholman keskusrautatieaseman. Asemalla on raskaasti aseistautuneita poliiseja.

Kello 17.27: Tukholman alueen sairaalat on asetettu katastrofivalmiuteen, kertoo Aftonbladet.

Kello 17.26: Suomen ulkoministeriö kertoo Twitterissä, että Tukholman puhelinverkossa on ruuhkaa. Ministeriö selvittää suomalaisten tilannetta, mutta toistaiseksi suomalaisuhreista ei ole tietoa.

Kello 17.20: Aftonbladetin mukaan tällä hetkellä Tukholman keskusrautatieaseman ympäristössä tapahtuu jotain. Ihmiset juoksevat lehden mukaan pitkin Vasagatania ja myös poliisit juoksevat aseidensa kanssa.

Kello 17.18: Presidentti Sauli Niinistö: Olen järkyttynyt Tukholmassa tehdystä iskusta. Viattomia ihmisiä on kuollut ja loukkaantunut tässä mielipuolisessa terroriteossa.

 

Kello 17.13: Iskun kohteeksi joutunut Åhlensin tavaratalo on tyhjennetty, kertoo Expressen. Asiakkaita pidettiin aiemmin sisällä rakennuksessa turvallisuussyistä.

Kello 17.11: Kuningas Kaarle Kustaa on kommentoinut hyökkäystä.

– Koko kuninkaallinen perhe on tyrmistynyt iltapäivän hyökkäyksestä Tukholmassa. Tapauksen taustat ja laajuus eivät ole vielä tiedossa. Seuraamme tilanteen kehitystä, mutta ajatuksissamme ovat jo uhrit ja heidän perheensä.

Kello 17.09: Ruotsin poliisi on vahvistanut uutistoimisto TT:lle, että iskussa on kuollut kolme ihmistä ja kahdeksan on loukkaantunut.

Kello 17.05: Pääministeri Stefan Löfven sanoo Expressenin mukaan, että yksi henkilö on otettu kiinni. Hänen mukaansa Ruotsiin on hyökätty ja kaikki viittaa siihen, että on isku oli terroriteko. Lue lisää tästä.

Kello 16.51: Ruotsin poliisi epäilee SVT:n mukaan, että Drottninggatanin isku olisi terrori-isku. Ruotsin valtiopäivätalo on suljettu.

Kello 16.50: Metro on pysäytetty Tukholmassa. Ruotsin viranomaisten mukaan myös junaliikenne Tukholman keskustan ohi on pysäytetty.

Kello 16.48: Vahvistamattomien Dagens Nyheterin tietojen mukaan laukauksia olisi vaihdettu Fridhemsplanilla Tukholmassa.

Kello 16.47: Expressenin mukaan kuorma-auto kaapattiin aiemmin päivällä Soap Bar -nimisen ravintolan edestä. Lue lisää tästä.

 

 

Kello 16.46: Poliisi on kehottanut välttämään liikkumista Tukholman keskustassa. Drottninggatanin alueen kauppojen työntekijöitä on kehotettu pysymään liikkeissä sisällä. Kungsgatanilla on poliiseja mellakkavarusteissa.

Kello 16.44: Reutersin poliisilähteen mukaan kuolleita on ainakin 2 ja loukkaantuneita useita.

Kello 16.42: Uutistoimisto TT:n mukaan Drottningatanilla on useita loukkaantuneita. Paikalla oleva toimittaja kertoo näkevänsä ainakin kymmenen poliisiautoa ja vähintään viisi ambulanssia. Poliisi on eristänyt alueen Drottninggatanin ja Kungsgatanin risteyksen tuntumassa. Paikalla on myös runsaasti hoitohenkilökuntaa.

Kello 16.36: Tukholman poliisi kertoo tiedotteessa, että kuorma-auto on ajanut ihmisten päälle Drottninggatanilla, lähellä Klarabergsgatania. Poliisin mukaan tietoja laukauksista ei vielä ole voitu vahvistaa. Poliisin saamien tietojen mukaan laukauksia olisi ammuttu Åhlensissa tai sen lähellä. Poliisin mukaan loukkaantuneiden määrästä tai vammojen vakavuudesta ei vielä ole tietoa.

Kello 16.33: Ulkoministeriöstä kerrotaan STT:lle, ettei tällä hetkellä ole tiedossa, että Tukholman uhrien joukossa olisi suomalaisia. Sitä ei kuitenkaan voida sulkea pois. Suomalaisia on Tukholmassa runsaasti.

Kello 16.31: Suomen Ruotsin-suurlähetystön lehdistöneuvos Niina Hyrsky oli kävelemässä Drottningsgatanilla ja puhui puhelimessa, kun ihmiset viittoivat häntä väistämään.

– Yhtäkkiä ihmiset alkoivat juoksemaan sivuille ja minullekin viitottiin, että pois, Hyrsky kertoi Ilta-Sanomille. Lue lisää tästä.

Kello 16.27: SVT:n paikalla olevan toimittajan mukaan poliisiauto ajaa ympäri Tukholman keskustaa ja varoittaa kovaäänisen kautta terrorivaarasta.

Kello 16.26: Samassa yhteydessä, kun kuorma-auto ajoi Tukholman ydinkeskustassa väkijoukkoon Drottninggatanilla, nähtiin miehen juoksevan aseen kanssa, kertoo Aftonbaldetin toimittaja paikalta.

Aamuyöhön mennessä osaan Drottninggatania pystyi jälleen kulkemaan poliisin purkaessa alueen eristystä.

Kello 16.24: Uutistoimisto Reutersin mukaan kolme ihmistä on kuollut.

Kello 16.23: Expressen kertoo, että silminnäkijöiden mukaan kadulla makaa elottomalta vaikuttavia ihmisiä.

Kello 16.20: Aftonbladetin tapahtumapaikalla olevan toimittajan mukaan poliisi on varoittanut, että kyseessä voi olla terrori-isku.

Kello 16.19: Aftonbladetin suoraa lähetystä tapahtumapaikalta voit seurata tästä.

Kello 16.18: Ruotsalaislehti Aftonbladetin mukaan kuorma-auto ajoi ihmisjoukkoon perjantaina iltapäivällä Drottninggatanilla aivan Tukholman keskustassa. Lehden mukaan auto ajoi päin Åhlensin tavarataloa ja sekä autosta että tavaratalosta nousee savua. Ihmiset pakenevat paikalta.

Tukholman poliisi kertoo Twitterissä saaneensa ilmoituksen, että ihmisiä on loukkaantunut tilanteessa.

2017-04-07 14:53, Kontroll person/fordon, Stockholm Samtal om fordon skadat persoenr på Norrmalm https://t.co/GYl8hw1sJr— Polisen Stockholm (@polisen_sthlm) 7. huhtikuuta 2017

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Aftonbladetin toimittajan mukaan kuorma-auto on ilmeisesti ajanut päin tunnettua Åhlensin tavarataloa.

– Näin, kuinka sadat ihmiset juoksivat. He juoksivat henkensä edestä, kuvaili tilanteen nähnyt Anna lehdelle.

Tukholman keskusta oli hiljainen perjantai-iltana terrori-isku jäljiltä. Ilta-Sanomat oli paikalla raportoimassa tilanteesta.

Poliiseja Tukholman keskustassa.

Järkyttyneitä ihmisiä Vasagatanilla lähellä Drottninggatania.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?