Syyria: USA:n ohjusiskussa kuoli yhdeksän siviiliä – surmatuista neljä lapsia

Syyrian mukaan Yhdysvaltain ilmaiskussa perjantaina yönä kuoli yhdeksän siviiliä.

7.4.2017 13:09 | Päivitetty 7.4.2017 14:23

Syyrian valtiollisen uutistoimiston SANAn mukaan ohjusiskuissa kuoli yhdeksän siviiliä, joista neljä oli lapsia. Ohjukset osuivat siviilialueille Shayratin lentotukikohdan läheisyydessä Homsin kaupungin edustalla.

  • Artikkelin videolla näkyy Syyrian armeijan kommentit iskusta.

SANAn mukaan siviilit asuivat tukikohdan viereisessä samannimisessä Shayratin kylässä. Uutistoimiston mukaan kylästä kuoli viisi siviiliä, joista kolme oli lapsia.

– Lisäksi amerikkalainen ohjus osui al-Hamratin kylään tappaen neljä siviiliä, joista yksi oli lapsi. Seitsemän muuta siviiliä haavoittui kun ohjus iskeytyi heidän koteihinsa al-Manzulissa, 4 kilometriä Shayratin lentotukikohdasta, SANA tiedottaa.

Aiemmin Homsin kuvernööri Talal Barazi oli sanonut seitsemän ihmisen kuolleen.

Venäjän puolustusministeriö kertoi, että iskussa kuoli neljä syyrialaista sotilasta. Kaksi on kateissa ja kuusi haavoittunut. Lisäksi kuusi korjaushalleissa ollutta syyrialaista sotilaskonetta on tuhoutunut.

Tämä tiedetään

  • Yhdysvaltain presidentti Donald Trump määräsi suuren ohjusiskun Syyriaan kostoksi kemiallisilla aseilla tehdystä hyökkäyksestä, jonka tekijänä Yhdysvallat pitää Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallintoa.

  • 59 täsmäohjusta ammuttiin Shayratin lentokentälle. Yhdysvallat uskoo, että tiistain tuhoisa kemikaalihyökkäys tehtiin tältä kentältä. Iskussa käytettiin Tomahawk-risteilyohjuksia.

  • Iskuun osallistuivat alukset USS Ross ja USS Porter Välimereltä. Ohjukset ammuttiin Suomen aikaa arviolta kaksikymmentä vaille viisi perjantaiaamuna.

  • Iskussa kuoli Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan neljä Syyrian armeijan sotilasta. Isku lähes tuhosi lentotukikohdan, joka oli Syyrian toiseksi suurin. Sen lentokentällä oli ainakin Suhoi-22-, Suhoi 24- ja MiG-23-hävittäjiä.

  • USA ilmoitti iskusta etukäteen Venäjälle sotilasväylien kautta. Samaa kanavaa käytetään muun muassa, kun Yhdysvaltojen ja Venäjän lentokoneet Syyriassa ovat vaarassa törmätä.

  • Venäjä on tuominnut iskun. Lisäksi se on vetäytynyt toistaiseksi ilmaturvallisuussopimuksesta, jonka mukaan Yhdysvallat ja Venäjä koordinoivat ilmavoimiensa toimintaa Syyriassa. Venäjä on myös kutsunut YK:n turvallisuusneuvoston koolle iskun vuoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?