Presidentti Niinistö Syyrian tilanteesta: ”Kyllä, Assad on pääsyyllinen”

Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö vaatii, että kansainvälinen yhteisö toimii ripeästi Syyrian tilanteen suhteen.

7.4.2017 12:48

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi medialle hieman kello 12:n jälkeen maailman turvallisuuspoliittista tilannetta, johon on vaikuttanut Yhdysvaltain öinen ohjusisku Syyrian lentotukikohtaan.

Aiemmin perjantaina hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta oli kokoontunut ylimääräiseen istuntoon presidentti Niinistön kanssa. Tapaaminen järjestettiin Niinistön aloitteesta.

Yhdysvallat laukaisi varhain perjantaina Suomen aikaa 59 Tomahawk-risteilyohjusta Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallinnon joukkojen ilmatukikohtaan.

– Tänä aamuna päätin kutsua kokoon niin sanotun TP-utvan. Eräänä ajatuksena oli nopeaan kokoontumiseen se, että halusin vähän itsekin mitata, kuinka hallintomme ja me itse TP-utvassa kykenemme ottamaan kantaa nopeisiin tilanteisiin, Niinistö sanoi.

– Tämä kiire ei ollut dramaattinen.

Esillä keskustelussa oli vakavaa tuhoa aiheuttanut ja kymmeniä surmannut tiistain isku kemiallisilla aseilla Syyriassa. Yhdysvallat syyttää iskusta Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallintoa, ja Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin mukaan ohjusisku tukikohtaan oli vastaus tiistain tapahtumiin.

Syyrian presidentillä Bashar al-Assadilla on suuri vastuu maata ravistelevassa sisällissodassa ja sen aiheuttamista kärsimyksistä.

– Yhdysvallat on käsityksessä, että 4. päivän iskulla ja kemiallisilla aseilla on selvä yhteys lentotukikohtaan, johon Yhdysvallat iski. Pidämme tärkeänä, että kansainvälinen yhteisö toimii nyt todella ripeästi, Niinistö sanoi.

Niinistön mukaan on mahdollista, ettei YK:n piirissä löydetä välttämättä nopeaa ratkaisua.

– Tässä tilanteessa näyttää selvältä, että al-Assad on pääsyyllinen kaikkeen siihen, mitä Syyriassa on nähty.

Ei aio olla yhteydessä Putiniin

Niinistöltä kysyttiin, miltä vaikuttaa asetelma, jossa Venäjä tukee Syyriaa ja Yhdysvallat iskee sitä vastaan, ja voiko siihen liittyvä jännite pahentua.

– Tilanne kehittyy koko ajan, ja pyrimme tarkoin seuraamaan, mitä kaikkea tästä on tulossa. Yhdysvaltain ulkoministeri on menossa Moskovaan lähiaikoina. Silloin ollaan varmasti muutoinkin jo viisaampia.

Yhdysvaltain laivasto julkaisi kuvia Tomahawk-ohjusten laukaisusta. Yhdysvallat tuhosi Syyrian presidentin Bashar al-Assadin hallinnon ilmatukikohdan, koska katsoi, että tiistain kaasuiskun kemialliset aseet olivat tukikohdasta peräisin.

Niinistön mielestä tiistain isku on selvitettävä tarkkaan.

– Kemiallinen ase aiheutti laajaa vahinkoa ja paljon ihmisuhreja. Suomi on sen tuominnut. Jo tuossa yhteydessä pidimme erittäin tärkeänä, että kemiallisten aseiden kieltojärjestö tarkoin selvittää, mistä on ollut kysymys. Suomi on valmis tarjoamaan siihen apua.

Niinistö totesi, että Yhdysvaltain ulkoministerin Rex Tillersonin matkalla Moskovaan on nyt entistäkin suurempi painoarvo.

Ainakaan tällä hetkellä Niinistö ei aio olla yhteydessä Venäjän presidenttiin Vladimir Putiniin tapauksen vuoksi.

– Tilanne kehittyy koko ajan. Me pyrimme seuraamaan tarkoin kaikkea, mitä on tulossa.

Niinistö ei pidä Syyrian perjantaisia tapahtumia uhkana Itämerelle. Hänen mukaansa ei ole ainakaan välitöntä vaaraa siitä, että tapahtumien vaikutus leviäisi Itämerelle ja Suomeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?