WP: USA:n hallinnon asiakirjassa tiukkaa tekstiä ohjusiskusta – Venäjälle annetaan kaksi vaihtoehtoa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

WP: USA:n hallinnon asiakirjassa tiukkaa tekstiä ohjusiskusta – Venäjälle annetaan kaksi vaihtoehtoa

The Washington Post on saanut haltuunsa asiakirjan, jossa Yhdysvaltain hallinto käsittelee ohjusiskun perusteita ja sen tuomia haasteita.

7.4.2017 9:49 | Päivitetty 7.4.2017 11:04

Yhdysvallat ampui 59 Tomahawk-risteilyohjusta Syyrian presidentin Bashar al-Assadin joukkojen ilmatukikohtaan varhain perjantaiaamuna Suomen aikaa. The Washington Post sai käsiinsä Yhdysvaltain hallinnon asiakirjan, jossa perustellaan ohjusiskun oikeutus ja kerrotaan haasteet, joiden eteen isku asettaa Yhdysvallat suhteessa Venäjään.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto perustelee iskua sillä, että sen kohteena oli Shayratin tukikohta, joka liittyy hallinnon mukaan Syyrian tiistaiseen kaasuiskuun. Trumpin hallinnon mukaan al-Assad iski omia kansalaisiaan vastaan kemiallisilla aseilla tiistaina Idlibin provinssissa.

Lehti kertoo, että asiakirjan mukaan kemialliset aseet laukaistiin juuri Shayratista. Hallinnon mukaan kyseessä oli sariinia sisältävä hermokaasu. Asiakirjassa huomautetaan, että Syyria ja sen tärkein liittolainen Venäjä ovat vakuuttaneet, että kemialliset aseet on joko hävitetty tai tuhottu. Tiettävästi ilmatukikohta tuhoutui iskussa lähes täysin.

Washington Post kertoo, että juridisesti Yhdysvaltain hallinto perustelee iskua perustuslailla, jonka mukaan presidentillä on valta puolustaa Yhdysvaltain kansallisia intressejä. Tässä tapauksessa intressinä oli ”alueellisen vakauden edistäminen, jota kemiallisten aseiden käyttö uhkaa”. Näin ollen kongressin valtuutusta ei tarvita.

Yhdysvaltain ohjusisku tuhosi Shayratin ilmatukikohdan lähes täydellisesti.

Yhdysvaltain laivasto julkaisi kuvia Tomahawk-risteilyohjusten laukaisusta.

Lehden mukaan asiakirjassa annetaan Venäjälle kaksi vaihtoehtoa: joko se ottaa vastuun ja varmistaa lupauksensa mukaisesti, että al-Assad noudattaa sopimusta kemiallisten aseiden hävittämisestä tai sitten tunnustaa, että se on kyvytön hallitsemaan al-Assadia.

– Venäjän aseman on muututtava, jos Syyrian konfliktiin halutaan koskaan ratkaisu, asiakirjassa todetaan Washington Postin mukaan.

Yhdysvaltain ohjusisku herätti Venäjällä voimakkaan reaktion. Monet venäläispäättäjät uhkailivat, että Yhdysvaltain toiveiden vastaisesti he ennemmin katkaisevat kaiken yhteistyön Lähi-idän alueella. Myös presidentti Vladimir Putin on ottanut asiaan kantaa.

– Presidentti Putin pitää Yhdysvaltain iskuja Syyriaa vastaan aggressiona suvereenia valtiota vastaan, ja se rikkoo kansainvälistä lakia, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoo lausunnossaan TASSin mukaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?