Putin: Yhdysvaltain ohjusisku rikkoo kansainvälisiä lakeja - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Putin: Yhdysvaltain ohjusisku rikkoo kansainvälisiä lakeja

Venäjän Kremlin tiedottaja on kommentoinut, miten presidentti Vladimir Putin ja hänen hallintonsa näkevät Yhdysvaltain ohjusiskun Syyriaan.

7.4.2017 9:10

Yhdysvallat laukaisi varhain perjantaiaamuna Suomen aikaa 59 Tomahawk-ohjusta Syyrian presidentin Bashar al-Assadin joukkojen ilmatukikohtaan. Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hallinto on perustellut iskuja Syyrian tiistaisella kaasuiskulla, joka kohdistui al-Assadin omiin kansalaisiin.

Syyrian ja al-Assadin tärkein liittolainen Venäjä tuomitsee Yhdysvaltain iskut. Kreml katsoo, että ohjusiskut rikkoivat kansainvälistä lakia. Kremlin mukaan iskujen tarkoituksena on viedä huomio pois Irakin korkeasta siviiliuhrien määrästä.

Iskut herättivät Venäjällä heti voimakkaan vastareaktion. Monet venäläispäättäjät uhkasivat, että iskut saattavat tuhota Yhdysvaltain ja Venäjän välisen yhteistyön Syyriassa.

Muun muassa TASS kertoo, että Kreml vahvistaa, että presidentti Vladimir Putin on samaa mieltä. Putinin mukaan kyseessä on hyökkäys suvereenia valtiota vastaan.

– Presidentti Putin pitää Yhdysvaltain iskuja Syyriaa vastaan aggressiona suvereenia valtiota vastaan ja se rikkoo kansainvälistä lakia, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoo lausunnossaan.

Putinin mukaan isku voi johtaa siihen, että Trumpin valinnan jälkeen paljon puhuttua Venäjän ja Yhdysvaltain yhteistä terrorisminvastaista koalitiota ei koskaan synny. Kremlin mukaan ohjusisku aiheutti merkittävää vahinkoa Yhdysvaltain ja Venäjän välisille suhteille.

Syyria on voimakkaasti kiistänyt, että se olisi syyllistynyt kaasuiskuun. Kreml pysyy kannassaan, että al-Assadin hallinnolla ei ole kemiallisia aseita. Yhdysvallat katsoo Syyrian ja Venäjän rikkoneen lupauksensa aseiden hävittämisestä tai tuhoamisesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?