USA:n iskun jäljet paljastuvat Syyriassa: ”Lentotukikohta on lähes kokonaan tuhoutunut” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

USA:n iskun jäljet paljastuvat Syyriassa: ”Lentotukikohta on lähes kokonaan tuhoutunut”

Yhdysvaltain yöllä risteilyohjuksilla tekemä isku tuhosi lähes täysin kohteena olleen lentotukikohdan Syyriassa.

7.4.2017 9:02 | Päivitetty 7.4.2017 14:05

Kostona siviilien kaasupommituksesta tehty isku kohdistui Shayratin sotilaslentokentälle Homsin lähellä varhain perjantaina.

Syyrian armeijan mukaan iskussa kuoli kuusi ihmistä ja lentotukikohta kärsi vakavia vahinkoja.

– Kello 3.42 Yhdysvallat suoritti räikeän hyökkäyksen ohjuksilla yhteen lentotukikohtaamme keskisellä alueella surmaten kuusi ihmistä ja haavoittaen useita sekä aiheutti merkittäviä vahinkoja, kertoi armeijan edustaja televisiossa annetussa ilmoituksessa.

Syyria ei täsmentänyt, olivatko uhrit sotilaita vai siviileitä.

Lontoossa toimiva, Syyrian tilannetta valvova Syrian Observatory for Human Rights -järjestö kertoi aiemmin aamulla, että USA:n ohjukset surmasivat ainakin neljä syyrialaissotilasta ja ”käytännössä tuhosivat kentän”.

– Yksi kuolleista oli prikaatikenraali (air commodore), väittää Syrian Observatory for Human Rights.

– Lentotukikohta on lähes kokonaan tuhoutunut. Kiitorata, polttoainevarikko ja ilmapuolustusasemat on räjäytetty kappaleiksi.

Venäläisen uutistoimiston mukaan Yhdysvaltain isku aiheutti ”merkittäviä vahinkoja ja kaikki tukikohdan koneet on tuhottu”.

Syyrin asevoimat eivät ole vielä kommentoineet järjestön väitteitä tappioista. Järjestön mukaan iskussa haavoittui lisäksi useita kymmeniä sotilaita.

Homsin kuvernöörin mukaan iskussa kuoli viisi ja haavoittui seitsemän. Hän ei usko iskun uhrimäärän merkittävästi enää nousevan. Kuvernöörin mukaan isku aiheutti myös siviiliuhreja lentotukikohdan läheisyydessä olevassa kylässä.

Syyria ehti siirtää koneensa?

Tukikohdasta käsin operoivat Syyrian ilmavoimien Suhoi 22, Suhoi 24 ja Mig 24 -lentokoneet.

Libanonilaisen al-Mayadeen -tv-kanavan mukaan Syyrian ilmavoimat ehti kuitenkin evakuoida suurimman osan lentokoneistaan ennen Yhdysvaltain iskua.

Yhdysvallat oli varoittanut iskusta etukäteen Venäjää, jolla on sotilaita sijoitettuna Shayratin lentokentälle. Tietojen mukaan USA vältti iskemästä kentällä kohteisiin, joissa venäläisten tiedettiin olevan.

Shayratin lentotukikohta.

Tämä tiedetään:

  • Yhdysvaltain presidentti Donald Trump määräsi suuren ohjusiskun Syyriaan kostoksi kemiallisilla aseilla tehdystä hyökkäyksestä, jonka tekijänä Yhdysvallat pitää Syyrian presidentti Bashar al-Assadin hallintoa.

  • 59 täsmäohjusta ammuttiin Shayratin lentokentälle. Yhdysvallat uskoo, että tiistain tuhoisa kemikaalihyökkäys tehtiin tältä kentältä. Iskussa käytettiin Tomahawk-risteilyohjuksia.

  • Iskuun osallistuivat alukset USS Ross ja USS Porter Välimereltä. Ohjukset ammuttiin Suomen aikaa arviolta kaksikymmentä vaille viisi perjantaiaamuna.

  • Iskussa kuoli Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan neljä Syyrian armeijan sotilasta. Isku lähes tuhosi lentotukikohdan, joka oli Syyrian toiseksi suurin. Sen lentokentällä oli ainakin Suhoi-22-, Suhoi 24- ja MiG-23-hävittäjiä.

  • USA ilmoitti iskusta etukäteen Venäjälle sotilasväylien kautta. Samaa kanavaa käytetään muun muassa, kun Yhdysvaltojen ja Venäjän lentokoneet Syyriassa ovat vaarassa törmätä.

  • Venäjä on tuominnut iskun. Lisäksi se on vetäytynyt toistaiseksi ilmaturvallisuussopimuksesta, jonka mukaan Yhdysvallat ja Venäjä koordinoivat ilmavoimiensa toimintaa Syyriassa. Venäjä on myös kutsunut YK:n turvallisuusneuvoston koolle iskun vuoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?