Venäjällä heräsi ankara ensireaktio USA:n ohjusiskuihin: ”He heittivät bensaa liekkeihin”

Venäläiset päättäjät ovat muun muassa uhanneet Yhdysvaltain ja Venäjän yhteistyön loppumisella Syyriassa.

7.4.2017 8:47

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump määräsi laivaston hävittäjät ampumaan yli 50 Tomahawk-risteilyohjusta Syyrian presidentin Bashar al-Assadin joukkojen Shayratin ilmatukikohtaan.

Trumpin hallinnon mukaan iskun syynä on hallinnon toteuttama kaasuisku Syyrian kansalaisia kohtaan tiistaina. Yhdysvaltain mukaan Syyrian kemikaaliaseet olivat juuri Shayratin tukikohdasta peräisin.

Yhdysvallat kertoo varoittaneensa Venäjää etukäteen iskuista. Venäjä on al-Assadin tärkein liittolainen, ja Syyrian hallinnon tukeminen on ollut tärkeä teema Venäjän ulkopolitiikassa. Venäjä ei siis riemuitse siitä, että Yhdysvallat päätti toteuttaa ohjusiskunsa.

– Venäläinen puolustus- ja turvallisuuskomitean puheenjohtaja Viktor Ozerov on vaatinut YK:n turvallisuusneuvoston kokoon kutsumista, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Katri Pynnöniemi sanoi Ilta-Sanomille perjantaiaamuna.

Loppuuko yhteistyö Syyriassa?

Katri Pynnöniemen mukaan Ozerov olisi vaatinut myös sitä, että Venäjä lopettaa kaiken yhteistyön Yhdysvaltain kanssa Syyriassa. Maat ovat kehnoista väleistään huolimatta koordinoineet ilmaiskuja yhdessä.

Duuman puolustuskomitean varapuheenjohtaja Andrei Krasnov kuvailee RIA Novostille, että Yhdysvaltain ohjusisku oli ”holtitonta ja vastuutonta toimintaa”. Hänen mukaansa se voi epävakauttaa Lähi-idän tilannetta ennestään ja johtaa uusiin sotilaallisiin konflikteihin sekä laajentaa vanhoja.

– Yhdysvallat haluaa hämmentää Lähi-idän suurta roihua, ja laukaisemalla 50 taktista risteilyohjusta he heittivät bensaa liekkeihin, hän kuvailee RIA Novostille.

Venäjän kansainvälisten suhteiden komitean johtaja Konstantin Kosatshev kommentoi RT:lle pettyneenä, että Yhdysvaltain isku tappaa yhteistyön terrorisminvastaisessa taistelussa.

– Venäläiset risteilyohjukset osuvat terroristeihin ja amerikkalaiset risteilyohjukset osuvat hallinnon joukkoihin, jotka oikeastaan johtavat taistelua terroristeja vastaan. Pelkään, että sellainen lähestymistapa johtaa siihen, että Trumpin valinnan jälkeen paljon puhuttu ajatus Venäjän ja Amerikan terrorisminvastaisesta koalitiosta kuolee jo ennen syntymistään, Kosatshev sanoi.

”Kovemmat lausunnot Duumasta”

Kreml ei ollut vielä perjantaina kahdeksan aikaan aamulla antanut virallista lausuntoaan. Maan ulkoministeriön tiedottajan Maria Zaharovan mukaan lausunto tulee niin pian kuin mahdollista.

– Duumaa on yleensä käytetty siihen, että kovemmat lausunnot tulevat siellä. Heillä ei kuitenkaan ole päätösvaltaa, joten en siitä vielä vetäisi suuria johtopäätöksiä, Katri Pynnöniemi sanoo.

Katri Pynnöniemi sanoo, että Venäjällä on ollut kova kanta jo ennen iskua. YK:n turvallisuusneuvoston kokouksessa Venäjän edustaja kertoi, että heillä on tiedossaan Yhdysvaltain suunnitelma. Edustaja varoitti, että iskulla voi olla ”negatiivisia seurauksia”.

– Meidän on ajateltava negatiivisia seurauksia ja kaikkea vastuuta, jos sotilaallisia toimia tapahtuu. Ne ovat niiden harteilla, jotka ovat aloittaneet niin kyseenalaisen ja traagisen yrityksen, Venäjän YK:n varalähettiläs Vladimir Safronkov kommentoi hieman ennen iskuja.

Syyrian hallinto ja Venäjä ovat kiistäneet, että al-Assadin hallinto olisi tietoisesti iskenyt syyrialaisten kimppuun kemiallisilla aseilla. Yhdysvaltain mukaan Venäjä ja Syyria ovat pettäneet lupauksensa hävittää kemialliset aseet.

– Venäjä on korostanut, että he ovat Syyriassa al-Assadin kutsusta. Se on tärkeää heidän diplomatiassaan ja ulkopolitiikassaan, Katri Pynnöniemi sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?