Johannes Kotkavirran kommentti: Kommentti: Yhdysvallat teki massiivisen ohjusiskun Syyriaan – asettaako Trumpin täyskäännös Yhdysvallat ja Venäjän tulilinjalle? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Yhdysvallat teki massiivisen ohjusiskun Syyriaan – asettaako Trumpin täyskäännös Yhdysvallat ja Venäjän tulilinjalle?

Aikaisemmin Syyriaan iskemistä voimakkaasti vastustaneen Donald Trumpin mieli muuttui, mutta samaan aikaan myös riskit ovat kasvaneet, kirjoittaa Ilta-Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Johannes Kotkavirta.

7.4.2017 7:52

Nyt se vihdoin tapahtui: Yhdysvallat sai tarpeekseen Syyrian hallitsijan Bashar al-Assadin hirmuteoista. Se vastasi Syyrian hallituksen kymmeniä siviilejä aiemmin tällä viikolla tappaneeseen kaasuhyökkäykseen ampumalla 59 Tomahawk-risteilyohjusta Välimeren taistelulaivoiltaan lentotukikohtaan, josta kemialliseen iskuun käytettyjen hallituksen lentokoneiden kerrottiin nousseen.

Iskun taustalla näyttää vaikuttaneen presidentti Donald Trumpin henkilökohtainen järkytys kaasuiskun lukuisista lapsiuhreista. Tästä kertoo presidentin käyttämä tunteikas kieli hänen kommentoidessaan iskua keskiviikkona.

– Eilinen kammottava kemiallinen isku Syyriassa viattomia ihmisiä vastaan, myös naisia, pieniä lapsia, jopa kauniita pieniä vauvoja vastaan, heidän kuolemansa on ihmisyyden loukkaamista, Trump sanoi Jordanian kuninkaan kanssa pitämässä tiedotustilaisuudessa. Hän lisäsi suhtautumisensa Assadiin muuttuneen merkittävästi. Vasta viikkoa aiemmin Yhdysvallat oli väläyttänyt voivansa joustaa vaatimuksestaan Assadin syrjäyttämisestä.

Jos Trumpin mitta täyttyi nyt, herää kysymys, eikö presidentti tiennyt Assadin vuosia harjoittamista toimista ennen tämän viikon iskua. Vuonna 2013 Assadin joukot tekivät Syyriassa kemiallisen iskun, joka surmasi vähintään satoja, joidenkin arvioiden mukaan yli tuhat ihmistä, joukossaan tuolloinkin useita lapsia.

 Iskuun liittyvät riskit konfliktin leviämisestä olisivat olleet vuonna 2013 Obamalla paljon pienemmät kuin mitä ne ovat nyt Trumpin määräämän ohjusiskun kanssa.

Tuolloinen presidentti Barack Obama oli sanonut kemiallisten aseiden käyttämisen omia kansalaisia vastaan tarkoittavan Assadille ”punaisen viivan ylittämistä”. Tapahtuneen jälkeen Obama suunnitteli ohjusiskuja Syyrian hallituksen lentokenttiä ja tykistöä vastaan uusien hyökkäysten estämiseksi.

Iskuja ei lopulta koskaan tehty, sillä varovaisen Obaman johdolla Irakin ja Afganistanin pitkistä sotaretkistä irti pyristelevä Yhdysvallat ei halunnut sotkeutua uuteen konfliktiin Lähi-idässä. Tuolloin yksi sotasuunnitelmien äänekkäimmistä vastustajista oli Donald Trump, joka kehotti Obamaa pitäytymään iskuista Syyriaan.

– Mitä muuta me voimme saada Syyrian pommittamisesta kuin lisää velkaa ja mahdollisen pitkäaikaisen konfliktin, Trump kirjoitti Twitterissä.

Trump myös vaati Obamaa hankkimaan kongressin hyväksynnän mahdollisille toimilleen Syyriassa. Myös myöhemmin vaalikampanjassaan Trump jatkoi Yhdysvaltojen ”maailmanpoliisin” roolin arvostelua.

 Venäjä on tuonut Syyriaan edistyksellisiä ilmapuolustusjärjestelmiään, joita se ei ole toistaiseksi käyttänyt Isisiä vastaan samoilla alueilla taistelevia amerikkalaisia vastaan.

Nyt Trump näyttää tehneen täyskäännöksen sekä Syyrian että muiden asioihin puuttumisen suhteen. Luonnollisesti vuonna 2013 vielä politiikan ulkopuolelta asiaa kommentoinut Trump joutuu presidenttinä miettimään asiaa eri tavalla. Käännös vaikuttaa kuitenkin myös hyvin henkilökohtaiselta.

Mitä tapahtuu seuraavaksi? Iskuun liittyvät riskit konfliktin leviämisestä olisivat olleet vuonna 2013 Obamalla paljon pienemmät kuin mitä ne ovat nyt Trumpin määräämän ohjusiskun kanssa. Syynä on Venäjä, joka on tässä välillä tullut osaksi Syyrian konfliktia, ja josta riippuu mihin suuntaan tilanne maassa kehittyy uuden käänteen jälkeen.

Venäjä on tuonut Syyriaan edistyksellisiä ilmapuolustusjärjestelmiään, joita se ei ole toistaiseksi käyttänyt Isisiä vastaan samoilla alueilla taistelevia amerikkalaisia vastaan. Voiko tilanne muuttua Yhdysvaltojen iskettyä Venäjän liittolaista vastaan tukikohtaan, jossa kerrottiin olleen myös venäläisjoukkoja? Missä määrin kaasuiskussa oli kyse Trumpin ja Yhdysvaltojen reagoinnin testaamisesta? Ja mitä tapahtuu, jos amerikkalaisia lentäjiä kuolee Syyriassa?

Ja koska kysymys on Donald Trumpista, pitää kysyä myös: onko Yhdysvalloilla kunnollista suunnitelmaa tähän kaikkeen vastaamiseen?

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?