Elina, 60, kertoo, miten haksahti hurmurimajurin ansaan – ”Hänen äänensä vaikutti minuun fyysisesti”

Kun Elina Juusola tajusi tulleensa huijatuksi, hän päätti käyttää rankkaa kokemustaan muiden auttamiseen.

Australiassa asuva suomalainen Elina Juusola auttaa tätä nykyä muita romanssihuijauksen uhreja.

6.4.2017 20:26

Australiassa nuoruutensa ja uudelleen vuodesta 1995 saakka asunut suomalainen tutkija Elina Juusola, 60, kävi kesällä 2014 läpi ankeaa kautta elämässään. Hän oli menettänyt vastikään äitinsä ja kärsi myös terveysongelmista.

– Olin hyvin huonossa kunnossa, masentunut ja tylsistynyt. Sitten Facebookissa tuli vastaan ilmoitus, jossa sanottiin, että jos olet yli 40-vuotias, niin voit liittyä ilmaiseksi jäseneksi deittisivustoon, Juusola kertoo.

Juusola tapasi sivuston kautta muutamia australialaisia miehiä kahvin ja elokuvan merkeissä, mutta tapaamiset eivät johtaneet mihinkään.

Tämän jälkeen nainen sai kaksi yhteydenottoa miehiltä, jotka asuivat ulkomailla. Toinen miehistä ei puhunut kunnolla englantia, joten verkkohuijauksista kuullut Juusola arveli miehen olevan huijari.

Toinen miehistä, puoliksi brittiläiseksi ja puoliksi australialaiseksi esittäytynyt majuri onnistui kuitenkin herättämään Juusolan kiinnostuksen.

Stephen-niminen mies kertoi olevansa Britannian armeijan majuri suorittamassa palvelusta rauhanturvajoukoissa Afganistanissa. Mies sanoi olevansa iältään Juusolaa joitain vuosia nuorempi ja väitti vaimonsa, lapsensa ja vanhempiensa olevan kuolleita.

– Kun kysyin, mitä mieltä hän on siitä, että minä olen häntä niin paljon vanhempi, hän sanoi, ettei se ei ole mikään este. Tarkistin myös, mitä juuri silloin tapahtui Afganistanissa, ja kaikki tiedot täsmäsivät. Hän oli hyvin taitava, Juusola kuvailee.

Juusola ja mies aloittivat noin kaksi kuukautta kestäneen kommunikoinnin, jossa viestit lensivät päivittäin. Sähköpostien lähettelynä alkanut yhteydenpito vaihtui muutaman viikon sisällä tekstiviestittelyyn ja Skype-keskusteluihin. Juusolan mukaan mies puhui täydellisellä brittiaksentilla.

– En kuitenkaan koskaan nähnyt häntä, koska hän sanoi, että hänen kameraansa ei voi käyttää. Keskustelimme ja lähettelimme viestejä joka päivä, usein myös yöllä.

Imartelu ja hellät viestit saivat koukkuun

Juusolan mukaan miehen viestien sävy muuttui hyvin romanttiseksi ja intiimiksi vain muutaman päivän jälkeen.

– Hänen kommenttinsa mukailivat sitä, mitä minä ajattelin ja sanoin. Hän oli aina samaa mieltä ja hyvin sympaattinen. Hänen äänensä puhelimessa vaikutti minuun fyysisesti niin, että voin paremmin. Se oli hyvin emotionaalista, nainen kuvailee.

Juusola tajusi vasta jälkeenpäin, että mies sai hänet imartelun, rakkaudenosoitusten ja myötäilyn avulla koukkuun.

– Huijari pyrkii saamaan sinut niin rakastuneeksi, ettet ajattele järkevästi. Hän kertoi minulle asioita, kuten, että olen hänen elämänsä suuri rakkaus, ja että hän ei koskaan löydä minua parempaa. Se oli todella voimallista tekstiä, sydän siinä ihan kurtistui.

Muutaman kuukauden jälkeen mies meni itse asiaan. Juusola uskoo, että mies osasi aavistaa tarkalleen, koska hetki rahan pyytämiselle olisi kypsä.

– Juttelimme kesä-heinäkuun, ja loppukesästä hän sitten alkoi pyytää rahaa. Meni vähän aikaa, ennen kuin suostuin antamaan rahan.

Tarvitsi rahaa saadakseen paketin perille

Mies kertoi Juusolalle olevansa jäämässä eläkkeelle ja lähdössä Afganistanista Englantiin hoitamaan asiansa kuntoon. Hän sanoi aikovansa matkustaa tämän jälkeen Juusolan luo Australiaan. Mies selitti lähettäneensä kotimaahansa arvoesineitään, muun muassa paketin täynnä mitaleita ja kultaa.

– Hän kertoi paketin jääneen kiinni Dubain tulliin ja tarvitsevansa rahallista apua saadakseen paketin perille. Lähetin hänelle rahan, mutta heti kun olin suorittanut maksun, ajattelin, että tässä on jotain vikaa.

Ensimmäiseksi ja viimeiseksi jääneen, noin 1500 euron suuruisen maksusuorituksen jälkeen mies pyysi Juusolalta lisää rahaa, mutta naisen rahahana oli nyt tyrehtynyt.

– Sanoin, että olet armeijan majuri, miten sinulla ei olisi rahaa. Sitten hän kertoi myyvänsä Rolexinsa.

Tajuttuaan tulleensa huijatuksi Juusola pyysi muualla asuvaa poikaansa selvittelemään miehen taustoja verkosta.

– Ajattelin, että jos tämä mies on oikeasti näin ihana, en halua hänen tietävän, että olen tutkinut häntä.

Pojan suoritettua tutkimuksia selvisi, että ”Stephenin” valokuva ja nimi yhdistyivät lukuisiin verkkohuijausta käsitteleviin nettikeskusteluihin.

– Poikani lähetti minulle kaikki linkit, jotka hänestä netistä löytyi, mutta sanoi, että ”äiti, älä klikkaa niitä, sinun ei tarvitse tietää, mitä kaikkea hänestä on kirjoitettu.”

”Rakastan sinua todella paljon”

Juusola teki ilmoituksen poliisille, josta sanottiin, ettei tapahtuneelle ole mitään tehtävissä, koska tekijä toimi ulkomailta käsin, ja koska huijattu summa oli jäänyt pieneksi.

Viimeisessä viestissään petolliselle ”majurille” Juusola paljasti tietävänsä, että mies on huijari. Tämän jälkeen hän poisti miehen kaikista yhteydenottokanavista, ettei hän voisi yrittää luikerrella takaisin.

– Kiitin häntä tästä kokemuksesta ja sanoin, että minulla on ollut hauskaa, mutta valitettavasti se ei ollut totta. Hän vastasi, ettei voi koskaan löytää ketään yhtä erityistä kuin minä, ja sanoi rakastavansa minua todella paljon. Hän ei myöntänyt olevansa huijari.

Tajuttuaan että poliisi on tapauksen suhteen voimaton, Juusola päätti alkaa itse toimia muiden auttamiseksi. Viime vuonna ilmestyi Juusolan esikoiskirja, verkon romanssihuijauksia käsittelevä Love on the Line – How to Recover from Romance Scams Gracefully and Without Victimisation.

– Minun tapaustani ei voinut auttaa, mutta päätin, että muunnan sen tunteen luovaksi työksi ja kirjoitan tapahtuneesta kirjan. Aloin tutkia kirjaa varten sitä, miten tällaiset huijaukset tapahtuvat, ja minkälaisia huijaustyyppejä on.

Pian Juusolalle selvisi, että hänen tuolloisessa kotikaupungissaan Brisbanessa on petoksen uhreille tarkoitettu tukiryhmä. Hän liittyi ryhmään, koska halusi tietää mitä siellä tehdään. Ryhmässä hän tutustui useisiin muihin huijausten uhreihin sekä verkkopetosyksikön poliiseihin.

Tuosta saakka Juusola on valistanut ihmisiä romanssihuijauksista puhumalla asiasta julkisesti muun muassa paikallisissa kirjastoissa järjestetyissä tilaisuuksissa ja tukemalla huijauksen uhreja tukiryhmässä.

– Olisi tärkeää, että ihmiset oppisivat tunnistamaan sosiaalisessa mediassa ne merkit, joista voi päätellä kyseessä olevan valeprofiili. Emme pääse koskaan teknologiasta eroon, eivätkä huijaukset ole teknologian syy. Huijareita tulee vain enemmän ja enemmän.

”Kuin kuolemaa surisi”

Juusola kertoo tuntevansa itsensä onnekkaaksi, koska hän tajusi tulleensa huijatuksi vain muutaman kuukauden yhteydenpidon ja yhden maksusuorituksen jälkeen.

Monia uhreja huijarit roikuttavat otteessaan kuukausitolkulla saaden saaliikseen jopa satoja tuhansia euroja.

– Olen käynyt kirjastoissa puhumassa tästä aiheesta, ja ihmiset ovat tulleet puhumaan minulle. Eräs henkilö oli menettänyt 150 000 Australian dollaria, ja toinen jopa talonsa, mutta he sanoivat, että se ei ollut kaikista kauheinta. Kamalinta heistä oli se, että menetti luottamuksen maailmaan.

Juusola sanoo huijatuksi joutumisen ravistelleen hänenkin elämäänsä voimakkaasti, siitä huolimatta, että rahallinen tappio jäi moniin vastaaviin tapauksiin verrattuna pieneksi.

– Menetys on tunnepuolella. Kun menetät ihmisen, johon olet luottanut, niin se on kuin kuolemaa surisi. Tultuani huijatuksi olin hirveässä depressiossa.

Hän on myös kiitollinen perheelleen, joka on tukenut häntä vastoinkäymisessä sen sijaan että olisi syyllistänyt häntä herkkäuskoisuudesta. Juusolan mukaan moni jättää ilmoittamatta huijauksesta häpeän tunteen vuoksi.

– Itse en tunne tästä yhtään häpeää, koska en tunne että tämä on minun syyni, Juusola lopettaa.

Australiassa asuva suomalainen Elina Juusola auttaa tätä nykyä muita romanssihuijauksen uhreja.

Juusolan romanssihuijauksia käsittelevä kirja ilmestyi vuonna 2016.

Elina Juusolan 4 vinkkiä: Näin tunnistat romanssihuijauksen

Profiilissa on erittäin vähän kuvia ja tekstiä. Usein kuva saattaa olla myös julkisuuden henkilö. ”Ihmiset eivät välillä tunnista, vaikka profiilikuvassa olisi prinssi Harry”, Juusola kuvailee.

Juusolan mukaan miehiä huijataan mallien kuvilla ja naisia puolestaan armeijan työntekijöiden profiileilla. ”Naiset tykkäävät auktoriteettiasemassa olevista miehistä, siksi huijarit usein tekeytyvät esimerkiksi insinööriksi tai majuriksi”, Juusola sanoo.

Hellyttelysanoja aletaan viljellä usein lähes välittömästi ja niitä viljellään keskusteluissa runsaasti. ”Jos henkilö sanoo heti seuraavana päivänä, että rakastan sinua, tulisi hälytyskellojen soida.”

Myös erikoiseen tai liian viralliselta kuulostavaan kielenkäyttöön ja lauserakenteisiin kannattaa kiinnittää huomiota. Joskus huijarit kopioivat lauseita ja termejä esimerkiksi Wikipediasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?