Ulkomaat

Syyrian kaasuiskussa käytettiin sariinia – ainakin 86 kuoli ja 160 loukkaantui

Julkaistu: , Päivitetty:

Turkissa tehdyissä ruumiinavauksissa paljastui, että kaasuiskun uhrien kuolinsyy oli kemiallinen hyökkäys.
Alustavien tutkimusten perusteella Syyrian kaasuiskussa käytettiin sariinia, kertoo Turkin terveysministeriö. Kolmelle iskussa kuolleelle on tehty ruumiinavaus Turkissa.

Adanan kaupungissa tehdyissä ruumiinavauksissa oli paikalla Maailman terveysjärjestön WHO:n ja kemiallisten aseiden kieltojärjestön OPCW:n edustajia. Tutkimuksia jatketaan Ankarassa ja OPCW on ottanut näytteitä, joita on määrä tutkia järjestön päämajassa Haagissa.

Ministeriön mukaan 31 iskun uhria on tuotu Turkkiin hoitoa varten. Heistä kolme on kuollut sairaalassa.

– Uhreilla oli nestettä ja verta keuhkoissaan. Tulokset viittaavat siihen, että näiden vammojen ja kemiallisten aseiden käytön välillä on yhteys, terveysministeriön lausunnossa todettiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Turkin oikeusministeri Bekir Bozdag sanoi jo aamupäivällä, että ruumiinavauksissa oli viitteitä kemiallisten aseiden käytöstä.

Tiistaiaamuna tehty isku osui kapinallisten hallussa olevaan Khan Sheikhunin kaupunkiin asuinalueelle, jossa yli 160 ihmistä loukkaantui ja vähintään 86 kuoli. 30 uhreista oli lapsia. Osa uhreista on viety hoidettaviksi Turkin puolelle.

Useat tahot syyttävät Bashar al-Assadin hallintoa kemiallisen hyökkäyksen tekemisestä. Syyrian armeija on kiistänyt käyttäneensä iskussa kemiallisia aseita. Maan ulkoministerin mukaan ilmaisku osui kapinallisten asevarastoon, jossa Nusran rintama säilytti kemiallisia aseita

Sariini on äärimmäisen myrkyllinen yhdiste, jonka YK on luokitellut sen joukkotuhoaseeksi. Aineen valmistus ja hallussapito on ollut laitonta vuodesta 1993.


Puolustusvoimien tutkimuslaitoksen räjähde- ja suojelutekniikkaosaston johtaja Markku Mesilaakso kertoi STT:lle, että iskusta saadut tiedot viittaavat hermokaasuun.

– Videot uhrien oireista täsmäävät kuvauksiin hermokaasumyrkytyksen saaneen oireista. Sariini on hermokaasu, mutta ei ole mahdollista ilman laboratorioanalyysejä sanoa kyseessä olleen sariini, Mesilaakso sanoi.

Mesilaakso kertoo, että sariinille altistutaan yleensä hengityksen kautta, mutta iholle tulleet roiskeet voivat myös altistaa uhreja.

– Sariini on nestemäinen helposti haihtuva hermokaasu. Ulkoiset oireet ovat vuotava nenä, pupillien supistuminen, hengitysvaikeudet, pahoinvointi, kuolaaminen, nykiminen, kouristelu, kuolema tukehtumalla. Muut hermokaasut vaikuttavat samalla tavalla, Mesilaakso totesi.