Maailman suurin ydinsukellusvene Suomenlahdelle: kylmän sodan superalus, jonka ydinkärjillä olisi pystynyt ”tuhoamaan kokonaisen valtion” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Maailman suurin ydinsukellusvene Suomenlahdelle: kylmän sodan superalus, jonka ydinkärjillä olisi pystynyt ”tuhoamaan kokonaisen valtion”

Maailman suurin yhä käytössä oleva ydinsukellusvene vierailee Itämerellä ensimmäistä kertaa.

Typhoon-luokan ydinsukellusvene.­

5.4.2017 11:15 | Päivitetty 5.4.2017 12:05

Neuvostoliiton aikainen TK-208 ”Dmitri Donskoi” -ydinsukellusvene ottaa osaa Venäjän laivaston paraatiin Kronstadissa Pietarin edustalla heinäkuun lopulla.

172 metriä pitkä Akula-luokan jättisukellusvene on sijoitettuna Severodvinskiin Vienanmerellä. Jo liki 40-vuotias sukellusvene toimii nykyisin uusien ballististen ohjusten koelaukaisualustana.

Kylmän sodan aikoina Akula (suom. Hai)-luokan sukellusveneet olivat Neuvostoliiton ykköstykki ydinhyökkäysten vasta-aseena. Se kantoi 20 ohjusta ja jopa 200 ydinkärkeä, joilla kykeni ”tuhoamaan kokonaisen valtion”.

Mikäli presidentti Vladimir Putin allekirjoittaa lopullisen määräyksen toukokuussa, on Dmitri Donskoin tarkoitus lähteä tulevana kesänä Vienanmereltä Barentsinmeren kautta pitkin Norjan rannikkoa Pohjanmerelle. Sieltä sukellusvene ajaa pinta-ajossa Skagerrakin salmen kautta Itämerelle, kertoo The Barents Observer.

Sukellusvenebongareille tarjoutuukin harvinainen mahdollisuus nähdä jättisukellusvene, kun se alittaa Øresundin sillan. Veden syvyys tuossa kohden salmea on 15 metriä.

Dmitri Donskoi jatkaa Suomenlahdelle suunnaten Helsingin ja Tallinnan välistä päämääräänsä Pietariin.

Myös superristeilijä Kronstadiin

Izvestia-lehden mukaan valmistelut Dmitri Donskoin kesämatkaa varten on jo aloitettu. Koskaan aiemmin ei Itämerellä ole nähty näin isoa ydinsukellusvenettä. Niiden aktiivikäyttö olisikin ollut mahdotonta Itämeren mataluuden vuoksi.

Pietarissa sukellusvene on tarkoitus olla esillä myös Kansainvälisillä meripuolustusmessuilla, jotka järjestetään 28.6.–2.7.

Venäjän laivasto lähettää Kronstadin Laivastopäivään 30.7. myös yhden suurimmista sotalaivoistaan. Kahdella ydinreaktorilla varustettu 250-metrinen taisteluristeilijä Pjotr Velikij on sijoitettuna Severomorskin Kuolan niemimaalle.

Dmitri Donskoi

  • Vanhin rakennetuista kuudesta Akula (Natokoodi Typhoon)-luokan sukellusveneestä.

  • Otettu käyttöön joulukuussa 1981.

  • Muista Akuloista kolme on romutettu ja kaksi poistettu käytöstä.

  • Akula tunnettaan myös Tom Clancyn kirjasta ja siitä tehdystä elokuvasta Punaisen lokakuun metsästys.

  • Voimanlähteinä kaksi 2x190 MW:n ydinreaktoria.

Ympäristöjärjestö huolestui reaktoreista

Oslossa päämajaansa pitävä norjalainen ympäristöjärjestö Bellona on huolissaan ikääntyneen ydinsukellusveneen ilmaantumisesta Pohjolan vesille.

– Olen huolissani siitä, että liki 40-vuotias ydinsukellusvene, jossa on kaksi varsin isoa reaktoria aikoo matkata pitkin Norjan rannikkoa Itämerelle. Pohjoismaiden viranomaisten täytyy pitää huolta, että matkan tarkka aikataulu on tiedossa, jotta voidaan olla valmiudessa. On myös tärkeätä saada vakuutus, ettei aluksella ole mukana ydinaseita, kommentoi Bellonan johtaja, ydinfyysikko Nils Bøhmer The Barents Observerille.

Muokattu klo 12.03: Vaihdettu jutun kuva. Alunperin kuvassa oli Shchuka-B -luokan sukellusvene (Natokoodilla Akula). Venäläisen Akula-luokan Natokoodi on Typhoon.

Typhoon-luokan ydinsukellusvene.­

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?