Maria pelkää miehensä karkotusta: ”Haluamme vain elää rauhassa – suuret häät ja oman kodin”

Presidentti Donald Trump on alkanut toteuttaa lupaamiaan laittomien siirtolaisten karkotuksia Yhdysvalloista. Heitä on maassa noin 11 miljoonaa.

Maria ja Alejandro yrittävät kaikkensa, jotta eivät joutuisi karkotetuiksi.

8.4.2017 10:37

Siirtolaispoliisi ICE on iskenyt näyttävästi koteihin ja työpaikoille. Paperittomia on otettu kiinni myös koulujen ja oikeustalojen edustoilta. Toimet ovat saattaneet siirtolaiset kauhun valtaan. Monet ovat ryhtyneet pistämään paperiasioitaan kuntoon maastakarkotuksen pelossa.

”Älä avaa ovea, ellei viranomaisilla ole kotietsintälupaa. Soita asianajajallesi. Ole vaiti. Älä allekirjoita mitään.” Ohjeet on kirjoitettu seinälle siirtolaisia auttavan CHIRLA-järjestön odotushuoneessa siltä varalta, että siirtolaispoliisi ICE koputtaa kotiovelle. Salissa vuoroaan odottaa kymmenkunta ihmistä, kaikki latinoja.

Marian (vas.), Alejandron ja Eugenen perhe tekee kaikkensa pysyäkseen yhdessä. Eugene-tytär on vanhempien peloista autuaan tietämätön.

Heidän joukossaan ovat Maria, 30, ja Alejandro, 34. Isänsä sylissä nukkuu kymmenen kuukautta vanha tyttövauva Eugene. Perhe on tullut hakemaan järjestöstä apua lakiasioihinsa. Ja hyvät neuvot ovatkin tarpeen. Maria ja Alejandro ovat molemmat Guadalajarasta, Meksikosta, mutta tutustuivat toisiinsa vasta Los Angelesissa kolme vuotta sitten.

– Äitini ylitti rajan Yhdysvaltoihin laittomasti yhdessä kahden veljeni ja minun kanssa, kun olin kuusivuotias. Syynä oli se, että isä hakkasi äitiä. Isä jäi Meksikoon, Maria kertoo täydellisellä amerikanenglannilla.

Rajanylitysreissua nainen ei muista, koska oli silloin vasta pikkutyttö.

– Nukuin koko matkan, Maria hymyilee ujosti.

Meksikosta mieleen ovat jääneet hämärästi sukulaiset ja vihreät niityt. Pikku hiljaa nuorelle naiselle alkoi valjeta, ettei ollut uuden asuinmaansa kansalainen.

– Se kolahti toden teolla pyrkiessäni yliopistoon 19-vuotiaana. Äiti oli vasta anonut meille oleskelulupaa ja pelkäsin, etten pääse opiskelemaan, nainen selittää.

Marialle järjestyi kuitenkin opiskelupaikka, kiitos Kalifornian siirtolaismyönteisten lakien.

Siirtolaispoliisi iski Los Angelesissa 7. helmikuuta.

Pitkä tie rajan yli

Alejandro syntyi kaoottisissa olosuhteissa. Hänen vanhempansa olivat juuri eronneet. Raskaana olevan äidin tarkoituksena oli muuttaa Yhdysvaltoihin ja synnyttää siellä, jolloin lapsi saisi automaattisesti maan kansalaisuuden.

Mutta poika päättikin tulla maailmaan jo Meksikossa. Silloin äiti teki raskaan päätöksen. Hän jätti Alejandron omien vanhempiensa hoiviin ja lähti Amerikkaan kahden tyttärensä kanssa – hekin maassa laittomasti. Alejandro kasvoi Meksikossa isovanhempiensa luona.

– Tiesin aina, että he ovat isovanhempiani. Mummo ei koskaan valehdellut minulle, Alejandro selittää espanjaksi.

Kun nuorukainen oli varttunut aikuiseksi, USA alkoi vetää häntä puoleensa.

– Etsin mahdollisuutta parempaan elämään, amerikkalaista unelmaa. Siskoni olivat siinä vaiheessa saaneet Yhdysvaltain kansalaisuuden. Minulla oli heidän luonaan paikka minne mennä, Alejandro perustelee ratkaisuaan.

Elettiin lokakuuta 2006. Alejandro ajoi ensin kotikaupungistaan bussilla Yhdysvaltain rajalle. Miehellä ei ollut passia, viisumista nyt puhumattakaan.

– Tulimme porukalla rajan yli Kaliforniaan, hän kuittaa ykskantaan.

Alejandro ei halua kertoa matkan yksityiskohtia tai sitä, kuka auttoi joukon rajan yli. Tavallisesti kyseessä on ns. ”kojootti” eli opas, joka on erikoistunut salakuljettamaan ihmisiä rajan yli maksusta. Taival läpi vaikeakulkuisen autiomaan kesti kaksi vuorokautta.

– Oli hirveä nälkä ja jano, mies muistelee.

Hän pääsi turvallisesti perille ja asettui perheensä luo.

– Olin iloinen nähdessäni äitini ja siskoni. Ensimmäinen asia oli löytää töitä, Alejandro kuvailee.

Tällä kertaa taakse jäivät miehen kasvattaneet rakkaat isovanhemmat. Alejandro ei nähnyt heitä vuosiin. Vasta vähän aikaa sitten isovanhemmille viimein myönnettiin turistiviisumi Yhdysvaltoihin.

– Olin niin onnellinen, että itkin heidät nähdessäni, Alejandro myöntää silmät kostuen.

Atlantassa ratsia toi ICE:n kotioville helmikuussa.

Pelko kasvaa

Maria ja Alejandro kohtasivat kolme vuotta sitten Los Angelesissa yhteisen työn merkeissä. Seurusteltuaan tovin he vuokrasivat talon, muuttivat yhteen ja perustivat vitamiineja ja hivenaineita myyvän liikkeen. Pikku Eugene syntyi viime kesänä.

Sillä välin Marian äidille oli myönnetty vihreä kortti, eli työ- ja oleskelulupa Yhdysvaltoihin sen perusteella, että tämä oli paennut Meksikosta perheväkivaltaa. Äiti sai vihreän kortin myös tyttärelleen. Ja nyt tytär puolestaan koettaa auttaa avomiestään.

– CHIRLA-järjestö auttaa minua USA:n kansalaisuuden hakemisessa. Miehelläni ei ole papereita – hän on laiton siirtolainen. Minun olisi ensin saatava USA:n kansalaisuus. Sitten voisimme mennä naimisiin ja Alejandrosta tulisi laillinen, Maria suunnittelee.

Alejandro ei silloinkaan automaattisesti saa vihreää korttia. Viranomaiset voivat vaatia, että hänen on ensin palattava kotimaahansa Meksikoon anomaan siirtolaisviisumia USA:n konsulaatista. Ja sen myöntäminen on täysin amerikkalaisten harkinnasta kiinni. Luvatta USA:han tulleet saavat joskus vuosien tai jopa elinikäisen maahantulokiellon.

 Äitini ylitti rajan Yhdysvaltoihin laittomasti yhdessä kahden veljeni ja minun kanssa, kun olin kuusivuotias. Syynä oli se, että isä hakkasi äitiä.

Presidentti Trumpin valtaanastuminen ja sitä seuranneet ICE-poliisin iskut laittomien siirtolaisten kiinniottamiseksi saivat Marian ja Alejandron tarttumaan tuumasta toimeen ja järjestämään paperiasiansa kuntoon.

– Olemme huolissamme mieheni tilanteen takia, Maria kuvailee.

He ovat kuulleet siirtolaispiirejä kohahduttaneen Guadalupe Garcia de Rayosin tapauksesta. Yli 20 vuotta Arizonassa asunut kahden lapsen äiti karkotettiin helmikuussa kotimaahansa Meksikoon, koska oli työskennellyt väärennetyllä sosiaaliturvatunnuksella. Naisen mies ja lapset jäivät Yhdysvaltoihin. Kaupungilla liikkuu huhuja siirtolaispoliisin ratsioista. Jotkut hakevat turvapaikkaa kirkosta. Toiset eivät uskalla mennä kauppaan tai hakemaan lapsiaan koulusta. Yksityishenkilöt rakentavat siirtolaisille turvahuoneita Anne Frank -henkeen. Siirtolaisjärjestöissä eletään nyt kiireisiä aikoja.

– Helmikuisten ICE-iskujen jälkeen saimme 2 430 puhelinsoittoa neljässä päivässä. Viime vuonna autoimme viittätoista perhettä täyttämään tilapäishuoltajuuden kaavakkeet. Tänä vuonna olemme täyttäneet niitä jo yli 300. Luvattomat siirtolaiset hakevat niitä turvatakseen lastensa tulevaisuuden. Paperi antaa vanhempien osoittamalle henkilölle lapsen tilapäisen huoltajuuden siltä varalta, jos vanhemmat karkotetaan maasta, CHIRLAn tiedottaja Jorge-Mario Gabrillo selittää.

Jorge-Mario Gabrillon selän takana ovat Chirlan toimintaohjeet. Niillä ohjeistetaan siirtolaispoliisin käyntien varalle.

Epävarmuus, kaaos ja kärsiminen ovat nyt siirtolaisten jokapäiväistä arkea. Mutta jotain hyvääkin on tapahtunut.

– Eräs perheenisä kertoi minulle taannoin, että pelko on johtanut uteliaisuuteen ottaa selville omat oikeudet itsensä ja tulevaisuutensa suojaamiseksi. Olemme nyt siinä pisteessä. Ihmiset ymmärtävät, että tämä on hyvin erikoislaatuinen tilanne. Heidän on tehtävä voitavansa selvitäkseen ja tavoitellakseen amerikkalaista unelmaansa, Gabrillo ruotii.

Kuukausittain 18 000 pidätystä

Kiinniotettujen siirtolaisten lukumäärä Trumpin kaudella on pysynyt samana kuin Obaman. ICE pidättää kuukausittain noin 18 000 laitonta siirtolaista. Presidentin määräyksestä kodinturvavirasto Homeland Security alkoi tällä viikolla julkaista viikottaista listaa siirtolaisten tekemistä rikoksista ja niistä lainvalvontapiireistä, jotka eivät auta siirtolaisviranomaisia karkotuksissa. Noin 600 kaupunkia tekee vain rajoitetusti yhteistyötä ICE:n kanssa. Perusteluna on se, että siirtolaiset eivät uskalla ottaa yhteyttä paikalliseen poliisiin, jos pelkäävät, että seurauksena saattaa olla maastakarkotus. Los Angeles on yksi tällaisista kaupungeista. Täällä asuu noin 375 000 laitonta siirtolaista.

– Karkotettujen määrä ei ehkä ole suuren suuri, mutta siirtolaisvastaiset puheet sitäkin suurempia, Jorge-Mario Gabrillo summaa.

 Paperi antaa vanhempien osoittamalle henkilölle lapsen tilapäisen huoltajuuden siltä varalta, jos vanhemmat karkotetaan maasta.

Monessa siirtolaiskodissa on perheenjäseniä erilaisilla statuksilla. Vanhemmat saattavat olla laittomia, ulkomailla syntyneillä lapsilla voi olla DACA-asetuksen tuoma tilapäinen työ- ja oleskelulupa ja USA:ssa syntyneillä lapsilla maan kansalaisuus. Tällaisen perheen vanhempien karkotus merkitsee samalla koko perheen hajoamista. Siksi Maria ja Alejandrokin ovat täällä. Pariskunta on vasta viime viikolla aloittanut monimutkaisten lakiasioidensa setvimisen.

– Trumpin valtaantulo kannusti meitä pistämään paperiasiamme kuntoon, varsinkin nyt, kun meillä on lapsi. En halua, että perheemme hajotetaan, Maria painottaa.

Trumpin siirtolaisasetus on saanut tuhannet sen vastustajat liikkeelle. Helmikuussa mieltä osoitettiin Chicagossa.

Nuoren parin yllä aistii näkymättömän mustan pilven. Pikku Eugene herää ja katsoo vierasta uteliaasti silmiin. Lapsi on onnellisen tietämätön perheensä kiperästä tilanteesta. Tytön isä on kaikesta huolimatta rauhallinen.

– Pelkään, mutta uskon, että Jumala huolehtii meistä, katolilainen Alejandro virkkoo.

Hänen asenteensa on kovia kokeneille latinoille tyypillisen optimistinen. Marialle toivoa antaa se, että hänen veljensä sai juuri USA:n kansalaisuuden. Mutta monet muut sukulaiset ovat vielä vailla papereita. Pariskunta kiittää CHIRLA-järjestöä saamastaan tuesta ja ilmaisesta lakiavusta.

– Haluamme vain elää rauhassa – viettää suuret häät ja hankkia oman kodin. Mutta emme pysty ostamaan taloa niin kauan kuin emme ole laillisia. Toivomme parempaa tulevaisuutta, Maria haaveilee.

Sitä hän ja muut samassa asemassa olevat saattavat joutua odottamaan vielä pitkään. Presidentti Trumpin kaudella amerikkalainen unelma on luisumassa käsistä miljoonilta siirtolaisperheiltä.

Maria ja Alejandro ovat CHIRLAn toimistossa hakemassa apua lakiasioihin. He haluavat jäädä Yhdysvaltoihin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?