Asiantuntija Pietarin terroriteosta: Putin voi hyötyä pommi-iskusta

Vanhempi tutkija ei usko olleen sattumaa, että isku sattui Vladimir Putinin vieraillessa Pietarissa.

4.4.2017 5:45

Venäjän sisäpolitiikkaan erikoistunut vanhempi tutkija Jussi Lassila Ulkopoliittisesta instituutista ei ole iskusta yllättynyt, sillä iskuja on Venäjällä on pidemmällä ajanjaksolla ollut lukuisia – vaikka pari viime vuotta onkin ollut hiljaisempaa.

– Ainoa mikä tässä oli uutta, oli se, että isku tapahtui ensi kertaa Pietarissa. Eihän siitä ole kuin joitain vuosia, kun Volgogradissa räjähti pommi. Moskovassahan näitä iskuja on ollut metrossa ja julkisilla paikoilla niin monia, etten edes muista kaikkia.

Hän ei usko olevan sattumaa, että isku sattui samaan aikaan, kun kaupungissa vieraili presidentti Vladimir Putin.

– Valtion päämies vierailee tietyssä kaupungissa, ja yhtäkkiä siellä pamahtaa pommi. Luulen, että tällä on jonkinlainen yhteys. Kyllä tässä on varmasti on haluttu joko antaa jokin signaali, tai sitten on pyritty jopa johonkin massiiviseen iskuun, joka ei ole kokonaisuudessaan onnistunut.

Lassilan mukaan monet Venäjällä aiemmin tehdyt terrori-iskut on yhdistetty Kaukasiaan, mutta Venäjän osallistuttua Syyrian sotaan maanantaisen iskun taustat voivat osoittaa myös Lähi-itään.

– Lähes kaikki terrori-iskut Venäjällä ovat liittyneet Tshetshenian sotaan ja siitä seuranneeseen jännitteeseen ja konfliktiin. Jos tässä jotain syyllisiä lähdetään hakemaan, niin Kaukasia on varmaan se ilmeisin ilmansuunta, ja nyt on myös tämä Syyria-ulottuvuus mukana.

Vanhempi tutkija uskoo, että Putin ja Venäjän hallinto tulevat lähipäivinä ohjaamaan huomiota siihen, että tilanne on täysin viranomaisten hallinnassa.

– Vanhojen viitteiden perusteella luulen, että viranomaiset ja hallinto pyrkivät ensin osoittamaan siihen suuntaan, että tässä oli suunnitteilla massiivinen terrori-isku, joka onnistuttiin minimoimaan näin pieneksi. Siihen viittaa sekin, että on väitetty löytyneen muitakin, räjähtämättömiä pommeja. Toki on myös oikeasti mahdollista, että oli useita pommeja.

Kunniakysymys Venäjälle

Hän pitää todennäköisenä, että Venäjä haluaa iskun jälkimainingeissa korostaa myös terrorismin torjumisen tärkeyttä ja omia ulkopoliittisia toimiaan taistelussa terrorismia vastaan.

– Se on ollut Venäjälle kunniakysymys, että siellä on ollut vakaata, ja Euroopassa on ollut iskuja. Pitäisin aika ihmeellisenä, jos Putin ei yrittäisi käyttää tätä jollakin tavalla sen korostamiseksi, kuinka määrätietoisesti he tulevat tuhoamaan terrorismin.

Lassilan mukaan Pietarin isku tullee näkymään Venäjällä konkreettisesti jo pian kiristyneinä turvatoimina ja tarkastuksina. Koska Putinin linja nojaa vahvasti sisäisen turvallisuuden ja vakauden korostamiseen, vanhempi tutkija ei pidä myöskään mahdottomana sitä, että isku tulisi vaikuttamaan positiivisesti Putinin asemaan.

– Tällaisessa tilanteessa kaikenlainen poikkeustoimien lisääminen on perinteisesti vahvistanut presidentin suosiota. Siinä mielessä teon varjolla hallinto saa mahdollisuuden kansalaisyhteiskuntaa kuristaviin toimiin. Voidaan puuttua kaikenlaiseen hallinnon näkökulmasta epäilyttävään toimintaan terrori-isku mielessä pitäen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?