Pietarin metrossa räjähdys, 11 kuollut – näin illan tapahtumat etenivät

Pietarin metroräjähdyksessä on kuollut viranomaisten mukaan 11 ihmistä. Räjähdys sattui Sennaja Ploshtshadin ja Tehnologitsheski instituutin metroasemien välillä metrojunan vaunussa.

3.4.2017 15:09 | Päivitetty 4.4.2017 2:44
  • Pietarin metrossa räjähti maanantaina iltapäivällä. Aluksi kerrottiin kahdesta räjähdyksestä, mutta viimeisimpien tietojen mukaan räjähdys sattui metrojunan vaunussa kahden metroaseman välillä.

  • Uutistoimistojen mukaan räjähdyksessä on kuollut 11 ihmistä ja ainakin noin 40 loukkaantunut. Tiedot uhriluvusta vaihtelevat. Iskusta epäillään Interfaxin mukaan 23-vuotiasta keskiaasialaista henkilöä.

  • Presidentti Putin oli Pietarissa pitämässä puhetta räjähdysten tapahtuessa.

  • Oletko paikalla Pietarissa? Ota yhteyttä Ilta-Sanomien toimitukseen: +358 9 122 3420, uutiset@iltasanomat.fi.

Kello 21.06: Presidentti Sauli Niinistö lähetti Vladimir Putinille surunvalittelut. Viestissään Niinistö esitti syvän osanoton omasta sekä Suomen kansan puolesta uhrien omaisille ja läheisille. Samalla hän totesi Suomen tuomitsevan järkyttävän terroriteon jyrkästi.

Kello 20.56: Pietariin on julistettu kolmen päivän suruaika, joka alkaa huomenna tiistaina. Asiasta kertoi kuvernöörin tiedotuspäällikkö Andrei Kibitov Twitterissä.

Kello 20.45: Venäjän parlamentin ylähuoneen eli liittoneuvoston puolustus- ja turvallisuuskomitean puheenjohtajan Viktor Ozerovin mukaan Pietarin valinta kohteeksi saattaa olla kytköksissä presidentti Vladimir Putinin vierailuun. Putin osallistui aiemmin maanantaina Pietarissa mediatapahtumaan.

– Paikan valinta ja räjähdysten ajoitus eivät ole tahattomia. Venäjän presidentti on Pietarissa, jossa järjestetään mediatapahtuma, ja paikalla on paljon toimittajia, Ozerov sanoi.

Kello 20.23: Uutistoimisto Interfaxin lähteen mukaan Venäjällä etsitään kahta epäiltyä. Toinen epäillyistä vei räjähteet metrojunaan, jossa isku tehtiin. Toista puolestaan epäillään pommin jättämisestä Ploshtshad Vosstanian metroasemalle. Lue lisää tästä.

Kello 20.09: Terveysministerin mukaan iskussa kuoli 10 henkilöä, joista seitsemän tapahtumapaikalla ja yksi ambulanssissa. Kaksi muuta kuolivat, kun heidät oli tuotu sairaalaan, kertoo terveysministeri Veronika Skvortsova.

Kello 19.22: Tutkijat ovat BBC:n mukaan sitä mieltä, että kuljettaja teki oikean ratkaisun, kun ei pysäyttänyt metrojunaa asemien välille räjähdyksen jälkeen. Tutkijoiden lausunnon mukaan urheja voisi olla muussa tapauksessa jopa enemmän.

Kello 19.19: Venäjän viranomaiset kertovat Reutersin mukaan aloittaneensa rikostutkinnan terrori-iskuun liittyen. Viranomaiset ja muun muassa pääministeri Dmitri Medvedev ovat aiemmin ilmaisseet, että kyseessä on terrori-isku. Tutkijat pyrkivät kuitenkin selvittämään myös muut mahdolliset skenaariot.

Kello 18.59: Fontankan julkaisemassa kuvassa oleva mies on keski-ikäinen. Hänellä on parta ja musta hattu. Sivuston mukaan mies oli ollut Petrogradskajan metroasemalla 20 minuuttia ennen iskua. Epäillyn mahdollisesta tallentumisesta valvontakameraan kertoi aiemmin uutistoimisto Interfax.

Kello 18.47: Reutersin mukaan venäläissivusto Fontanka on julkaissut kuvan parrakkaasta miehestä, jolla on musta hattu. Fontankan mukaan poliisi etsii miestä räjähdykseen liittyen. Fontankan verkkosivut ovat kaatuneet. Lue lisää tästä.

Kello 18.11: Paikallisessa sosiaalisessa mediassa VKontaktessa paikalliset käyttävät BBC:n tunnistetta #Domoi, joka tarkoittaa kotia. Tarkoituksena on tarjota tai pyytää kyytiä kotiin muilta. Kaupungin liikenne ruuhkautui iskun jälkeen pahoin.

Kello 18.07: Tiedot uhreista vaihtelevat yhä. Venäjän terveysministeriön mukaan kuolleita on 10 ja loukkaantuneita 47.

Kello 18.02: Suomen ulkoministeri Timo Soini (ps) ilmaisi ulkoministeriön Twitteri-tilillä olevansa järkyttynyt ja suruissaan Pietarin metron hirvittävistä tapahtumista. Samalla hän esitti osanottonsa.

Kello 17.33: Tiedot uhrien määrästä vaihtelevat. Viimeisimmän venäläisviranomaisilta saadun tiedon mukaan heitä on noin 20. Kansallisen terrorisminvastaisen komitean mukaan kuolonuhreja on yhdeksän, kun aiemmat tiedot kertoivat kymmenen ihmisen kuolleen.

Kello 17.29: Pääministeri Juha Sipilä (kesk) on esittänyt Twitterissä osanottonsa räjähdyksen uhrien läheisille. Sipilä kirjoittaa järkyttyneensä kuulutaan metrossa sattuneesta räjähdyksestä.

Shocked to hear about the explosions in the St. Petersburg metro. Sincere condolences to the families and friends of those affected.— Juha Sipilä (@juhasipila) 3. huhtikuuta 2017

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Kello 17.22: Reutersin mukaan metroasemalta Pietarista löydetty räjähde on tehty vaarattomaksi, kertoi kansallinen terrorisminvastainen komitea. Viranomaiset eivät aiemmin olleet aiemmin vahvistaneet tietoja, joiden mukaan Ploshtshad Vosstanian metroasemalta olisi löydetty räjähtämätön pommi.

Kello 17.17: Ulkopoliittisen instituutin tutkija arvioi STT:lle, että Pietari saattoi valikoitua iskun kohteeksi, koska presidentti Putin tapasi siellä tänään Valko-Venäjän presidentin. Lue lisää tästä.

Kello 17.08: Myös uutistoimisto RIA Novostin lähde kertoo, että Ploshtshad Vosstanian metroasemalta olisi löydetty räjähtämätön pommi. Viranomaiset eivät kuitenkaan ole vahvistaneet tietoa.

Kello 17.06: Pietarissa asuva suomalaismies kertoi Ilta-Sanomille puhelimitse, että tilanne kaupungin keskustassa on tällä hetkellä varsin rauhallinen. Hänen mukaansa ainoastaan liikenne on ruuhkautunut pahemmin kuin tavallisesti ruuhka-aikaan, kun metro ei kulje ja bussit ovat täynnä. Tiedotusvälineiden mukaan taksit ja Uber ovat ruuhkautuneet pahoin.

Kello 16.51: Uutistoimisto Tass kertoo, että Venäjän valtakunnansyyttäjän viraston mukaan Pietarin räjähdyksessä on kyse terrori-iskusta. Lue lisää tästä.

Kello 16.46: Fontaka-sivuston mukaan myös Pietarin Pulkovon lentokentällä on lisätty turvatoimia metroiskun jälkeen.

Kello 16.38: Interfaxin mukaan kotitekoinen räjähde oli jätetty metrojunan vaunuun, joten kysymyksessä ei ollut ilmeisesti itsemurhaisku.

Katso allaolevalta videoilta yhteenvetoa tapahtumista ja kuvaa tapahtumapaikoilta.

 

Kello 16.30: Myös Interfaxin lähteen mukaan räjähdys sattui kahden metroaseman välillä metrojunan vaunussa. Sisäasiainministeriöstä on kerrottu RBTH:lle, että isku tehtiin sellaiseen aikaan, jolloin metrossa on paljon ihmisiä, mutta ei kova ruuhka. Iskut sattuivat noin kello 14.30 paikallista aikaa. RBTH:n mukaan lähde on puhunut terrori-iskusta.

Kello 16.21: Suomen ulkoministeriöllä ei ole tietoa suomalaisuhreista. Pietarin alueella asuu ulkoministeriön arvion mukaan noin 500–1 000 suomalaista. Turisteja seudulla arvioidaan olevan useita satoja. Lue lisää tästä.

Kello 16.19: Uutistoimisto Reutersin lähteen mukaan räjähdyksiä olisikin sattunut vain yksi. Räjähdys sattui lähteen mukaan Sennaja Ploshtshadin ja Tehnologitsheski instituutin metroasemien välillä.

Kello 16.15: Silminnäkijöiden mukaan räjähdykset aiheuttivat paniikkia maan alla ja useiden lähteiden mukaan räjähdys sattui vaunussa. Eräs silminnäkijä kuvaili, kuinka vaunusta tuprusi savua ja ihmiset olivat verisiä. Lue lisää tästä.

Kello 16.13: Venäläisen Fontaka-sivuston mukaan metrosta olisi löydetty pommi, joka ei räjähtänyt. Tietoa ei kuitenkaan ole vielä vahvistettu.

Kello 16.01: Pietarin metron räjähdyksissä on loukkaantunut 50 ihmistä, vahvistaa kuvernöörin tiedotuspäällikkö Andrei Kibitov Twitterissä. Loukkaantuneita hoitaa 17 ambulanssia.

Kello 15.58: Moskovan metrossa on lisätty turvatoimia Pietarin tapahtumien vuoksi, mutta toistaiseksi metro toimii muuten normaalisti.

 

Kello 15.56: Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin mukaan Putin on jo poistunut Pietarista.

Kello 15.53: Venäläismedia: Pietarin metro on kokonaan suljettu kello 15.40 paikallista aikaa. Aiemmin kerrottiin, että seitsemän asemaa on suljettu.

Kello 15.52: Interfax: Kuvernöörin toimiston mukaan loukkaantuneita on ainakin 50.

Kello 15.50: – Olen jo keskustellut turvallisuusviranomaisten johdon kanssa. He selvittävät räjähdysten syytä, kertoo presidentti Putin, joka on Pietarissa tapaamassa Valko-Venäjän presidentti Alexander Lukashenkoa.

Kello 15.39: Presidentti Putin: ”Tutkimme kaikkia syitä räjähdykseen, mukaan lukien terrorismi”.

Kello 15.37: Metroasemat sijaitsevat Pietarin keskustan alueella niin sanotun sinisen metrolinjan varrella. RIA Novostin mukaan seitsemän linjan asemaa on suljettu.

 

Kello 15.35: Räjähdys tapahtui samaan aikaan kun presidentti Putin piti puheettaan Pietarissa.

Kello 15.31: Räjähdyksiä on tapahtunut Sennaja Ploshtshadin ja Tehnologitsheski instituutin metroasemilla, uutisoi RIA Novosti.

Metroasemat sijaitsevat keskusta-alueella tai sen lähellä saman metrolinjan varrella.

Gazeta.ru siteeraa turvallisuusviranomaista, jonka mukaan kyse voi olla terroriteosta.

– Asemien evakuointi on käynnissä. Ihmisiä on loukkaantunut. Metrojunassa on toistaiseksi tuntemattomasta syystä tapahtunut räjähdys, tiedottavat Pietarin metron viranomaiset.

Kello: 15.26: Life News kertoo, että kuolleita ja loukkaantuneita on ainakin 30. Lääkäreiden mukaan uhrimäärä saattaa nousta.

Kello 15.20: Kremlin tiedottajan mukaan presidentti Vladimir Putinia on tiedotettu tapahtuneesta.

Venäläiset uutisvälineet kertovat Pietarin metrossa tapahtuneen räjähdyksen. Räjähdys tapahtui Sennaja Ploshtshadin eli Heinätorin metroasemalla maanantaina. Metroasema sijaitsee keskusta-alueella.

Gazeta.ru siteeraa turvallisuusviranomaista, jonka mukaan kyse voi olla terroriteosta.

Ria-uutistoimisto kertoo kahdesta räjähdyksestä kahdella asemalla.

Interfaxin mukaan kyseessä oli pommi, joka oli täytetty irtosirpaleilla.

Life Newsin mukaan useita ihmisiä on loukkaantunut räjähdyksessä metroasemalla. Paikalla on silminnäkijöiden mukaan ainakin kahdeksan ambulanssia.

Life Newsin nettisivuilla on kuvia metrojunan räjähtäneistä ovista sekä loukkaantuneista ihmisistä junalaiturilla.

Ainakin kolme metroasemaa on suljettu Pietarissa.

CONFIRMED: Unidentified device exploded in #SaintPetersburg metro https://t.co/4CrRYXz0Sp pic.twitter.com/eW5GSTt0X9— RT (@RT_com) 3. huhtikuuta 2017

Jos kuva ei näy oikein, voit katsoa sen tästä.

UPDATE: Several people feared dead in #SaintPetersburg metro #blast https://t.co/4CrRYXz0Sp pic.twitter.com/1khfM6cJXW— RT (@RT_com) 3. huhtikuuta 2017

Jos video ei näy oikein, voit katsoa sen tästä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?