4-vuotias tyttö loukkaantui ilmaiskussa – Isis-taistelijan julma vastaus järkytti isän - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

4-vuotias tyttö loukkaantui ilmaiskussa – Isis-taistelijan julma vastaus järkytti isän

4-vuotiaan tytön tapauksesta on uutisoitu ympäri maailmaa.

4-vuotiaan tytön tapauksesta on uutisoitu ympäri maailmaa.

Julkaistu: 2.4.2017 0:15

Mosulin taisteluiden jalkoihin jääneet siviilit jäivät ilmaiskujen jälkeen täysin Isisin armoille. Äärijärjestö ei halunnut päästää perhettä pois alueelta, sillä heitä tarvittiin ihmiskilviksi.

Yhdysvaltain johtama liittouma on pommittanut Isisin vastaisen taistelun keskiöön joutunutta Mosulin kaupunkia useampaan otteeseen kevään aikana. Ilmaiskuissa on äärijärjestön taistelijoiden lisäksi loukkaantunut useita siviilejä.

Yksi heistä on 4,5-vuotias Hawra, joka makaa tällä hetkellä sairaalassa toipumassa vammoistaan. Hänen kasvonsa ovat kauttaaltaan haavojen peitossa ja kehonsa pahojen palovammojen peittämä. Hawra ei kykene avaamaan silmiään, sillä niistä toiseen on jäänyt sirpale, jota ei vielä ole voitu poistaa. CNN:n haastattelemien lääkäreiden mukaan tytön näkö ei ehkä ikinä enää palaa normaaliksi.

– Alan uskoa, että olisi parempi olla kuollut kuin elää näin. Hawra oli kuin pieni kukka. Hän juoksenteli ja leikki kaiken aikaa. Nyt hänellä ei ole äitiä eikä silmiä, tytön isoäiti huokaa.

Hawran äiti sai perheen mukaan surmansa ilmaiskussa Mosulissa maaliskuun 17. päivänä. Yhdysvaltain johtama liittouma suoritti noina aikoina useita pommituksia läntisen Mosulin alueella, joista on nyt jälkeenpäin saatu useita raportteja siviiliuhreista.

Ennen kohtalokkaan taistelun alkua Hawra, hänen äitinsä ja kaksi sukulaista liikkuivat talojen seiniin tehtyjen reikien kautta naapurustossa suorittaakseen päivittäisiä askareita kuten pyykinpesua ja leipomista.

Hawran isän Ala’a Al-Tain mukaan alueella, jossa he olivat hakemassa suojaa, oli useita jihadisteja. Rakennusten edustalla sijaitsevassa risteyksessä syttyi tulitaistelu ja vain hetkeä myöhemmin ilmaiskut alueella alkoivat.

– Kaikkialla oli pölyä. Äitini alkoi kiljua... Kiviä ja romua satoi rakennukseen, jossa olimme suojassa äitini kanssa. Hän kehotti minua tarkistamaan tilanteen ulkona.

Injured in Mosul, ISIS offered to kill this four-year-old girl https://t.co/vjjHOrxcLI pic.twitter.com/a5FIngNJeF — CNN World (@CNNWorld) April 1, 2017

Jos yllä oleva twiitti ei näy, voit käydä katsomassa sen täältä.

Korttelissa sijainneista taloista kolme oli tuhoutunut maan tasalle. Niiden joukkoon lukeutui talo, jossa hänen vaimonsa ja lapsensa olivat olleet sisällä. Al-Tain saattoi vain kuunnella tyttärensä hiljaista itkua raunioiden alta.

– Hänen päälleen oli pudonnut palkki sekä metallinen kehikko, josta sirpale hänen silmäänsä oli päätynyt. Yritin huutaa hänen äitiään ja sukulaisiani, mutta en saanut mitään vastausta.

Neljävuotias tyttö oli täysin tunnistamaton isän kiskoessa hänet pois raunioista. Hänen ihonsa oli palanut karrelle ja tyttö oli kauttaaltaan pölyn peitossa.

Al-Tain kertoo rukoilleensa Isis-taistelijoita päästämään heidät pois alueelta, mutta hänen saamansa vastaus oli mykistävä.

– Isis-taistelija tarjoutui tappamaan tyttäreni. Hän sanoi, että voisi vain ampua hänet. Mies kysyi minulta, miksi haluaisin pelastaa hänet, kun hän tulee kuitenkin kuolemaan.

Isä ehdotti, että perhe suuntaisi syvemmälle Isisin hallinnoimalla alueella saadakseen lääkärien apua, mutta taistelijat kielsivät heitä poistumasta. Al-Tainin mukaan jihadistiryhmän johtaja halusi, että he pysyisivät alueella ihmiskilpinä.

Päivä ilmaiskun jälkeen Al-Tain löysi vaimonsa ruumiin raunioista.

Kolme päivää myöhemmin Irakin hallinnon joukot saivat alueen hallintaansa ja Hawra pääsi vihdoin hoidettavaksi. Perheen rikkonut ilmaisku ei ollut ainoa eikä tuhoiltaan suurin viimeaikaisista.

Vain muutaman sadan metrin päässä perheen olinpaikasta kerrostalo, jossa noin 100 ihmisen uskotaan olleen piileskelemässä, tuhoutui maan tasalle.

Tuoreimmat osastosta