Venäjän ulkoministeriöltä hulvaton aprillipila: ”Jos tahdotte pyytää häiritsemään vaaleja, painakaa 3” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjän ulkoministeriöltä hulvaton aprillipila: ”Jos tahdotte pyytää häiritsemään vaaleja, painakaa 3”

Venäjän ulkoministeriön aprillipila liittyi muun muassa hakkereihin ja vaalien häirintään.

Julkaistu: 1.4.2017 19:54

Ministeriön aprillipilassa suurlähetystön puhelinvaihde auttaa soittajia, jotka etsivät Venäjän hakkereita tai pyytävät häiritsemään vaalejaan.

Venäjän ulkoministeriö on julkaissut Twitter-tilillään hulvattoman aprillipilan, jossa suurlähetystön puhelinvaihde auttaa soittajia, jotka etsivät esimerkiksi avukseen Venäjän hakkereita tai pyytävät häiritsemään vaaleja.

– Tilataksenne puhelun venäläiseltä diplomaatilta poliittiselle vastustajallenne, painakaa 1, alkaa vaihteen viesti.

– Käyttääksenne venäläisten hakkereiden palveluja, painakaa 2. Jos tahdotte pyytää häiritsemään vaaleja, painakaa 3, ja odottakaa seuraavaa vaalikampanjaa, jatkuu viesti, joka kuullaan videolla sekä venäjäksi että englanniksi.

Министерство иностранных дел России разработало пилотную аудиозапись автоответчика для российских дипломатических миссий за рубежом pic.twitter.com/eLl8Jgcgzt— МИД России 🇷🇺 (@MID_RF) 1. huhtikuuta 2017

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Sergei Lavrovin johtaman ministeriön aprillipilasta uutisoi maailmalla muun muassa USA Today, jonka mukaan ministeriöstä on vahvistettu uutistoimisto AP:lle, että kysessä todellakin oli aprillipila.

Pilan voi nähdä Venäjän kuittina Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ympärillä vellovaan vyyhtiin, jossa pyritään selvittämään Trumpin vaalikampanjan yhteyksiä Venäjään.

Yhdysvaltain viranomaiset syyttivät lokakuussa virallisesti Venäjää maan presidentinvaaleihin vaikuttamisesta, ja venäläishakkereiden epäillään paljastaneen myös demokraattien Hillary Clintonin ja tämän kampanjan sähköposteja.

Myös tammikuussa julkaistun tiedusteluraportin mukaan Venäjä ja presidentti Vladimir Putin yrittivät pelata vaaleissa Donald Trumpin pussiin heikentääkseen Clintonin mahdollisuuksia. Venäjä on kiistänyt kaikki syytökset.

Venäjä-kytkökset olivat syynä myös Trumpin turvallisuusneuvonantajan Michael Flynnin eroon tämän oltua virassaan vain 24 päivää. Flynn oli jättänyt kertomatta varapresidentti Mike Pencelle yhteydenpidostaan Venäjän Washingtonin-suurlähettilään Sergei Kisljakin kanssa. Yhteydenpito tapahtui siirtymäkaudella ennen kuin Flynn aloitti kansallisen turvallisuuden neuvonantajan virassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?