Britit ovat saamassa oman Kaljakellunnan – viranomaiset huolestuivat: ”Hyvin harkitsematon idea”

rac

Julkaistu:

Britannia
Tapahtuma on määrä järjestää Newcastlea halkovalla Tyne-joella heinäkuun ensimmäisenä päivänä.
Vantaanjoella vuosittain järjestettävä Kaljakellunta-tapahtuma on saamassa brittiversion, kertoo Sky News. Facebookiin on perustettu sivu River Tyne Booze Cruise -nimiselle tapahtumalle, joka on määrä järjestää Newcastlen läpi virtaavalla Tyne-joella 1. heinäkuuta.

Sivu oli kerännyt keskiviikkoon mennessä reilut 12 000 tykkääjää, ja tapahtuman järjestäjät kertovat odottavansa tapahtumaan noin 3 000 osallistujaa. Tapahtumaa on jo ehditty epäillä huijaukseksi, mutta järjestäjät vakuuttavat muuta.


– Tiedoksi huijauksesta puhuville ihmisille...se ei ole sitä. Kyse on suomalaisesta perinteestä nimeltä Kaljakellunta. Koettuani sen itse, ajattelin, että tämä on sitä, mitä Englanti tarvitsee. Hieman hupia. Nauttikaa videosta, kirjoittaa sivun perustaja jakamansa Youtube-videon yhteydessä.

Kyseinen video on kuvattu Vantaanjoella vuonna 2015.

Pelastusliivien käyttöä suositellaan

Kaljakellunnan ideana on lipua kumiveneillä ja vastaavilla kulkuvälineillä pitkin Vantaanjokea olutta ja muita alkoholijuomia nauttien.

Suomessa Kaljakellunnan suosio on kasvanut vuosi vuodelta, mutta se on saanut myös huomattavaa kritiikkiä osakseen. Osa kritiikistä juontaa juurensa siitä, että tapahtumalla ei ole virallista järjestäjää, joka ottaisi vastuun sen mukana tulevista lieveilmiöistä.


Yksi kritiikin aihe on ollut suuri roskamäärä, jonka kaljakellujat jättävät jälkeensä. Närää ovat herättäneet myös joen varrella sijaitsevien rakennusten laitureille nousevat ja tarpeitaan tekevät osallistujat.

Alkoholin ja vesillä liikkumisen yhdistelmässä on omat riskinsä, mutta vakavilta onnettomuuksilta on Suomessa tähän mennessä vältytty. Tyne-joelle kelluntaa suunnittelevat painottavat, että jokainen osallistuu tapahtumaan omalla riskillään. Sivulla suositellaan myös pelastusliivien käyttöä.

”Virtaus on voimakas, ja joessa on paljon rojua”

Newcastlen ympäristön tapahtumista uutisoivan Chronicle-lehden mukaan paikallinen poliisi ja pelastusviranomaiset ovat ilmaisseet huolensa kelluntatapahtumaa koskien.

– Tämä on kokonaisuudessaan hyvin harkitsematon idea. Ensinnäkin tarvitaan soutamista, jotta voidaan edetä kolme ja puoli mailia pitkin Tyne-jokea. Se ei ole tyyni joki ja sillä kulkee paljon liikennettä, sanoo Tynemouthin vapaaehtoista pelastuspalvelua edustava Peter Lilley lehdelle.

– Meillä on nollatoleranssi, mitä tulee alkoholin ja vesillä liikkumisen yhdistämiseen. Epäilemättä on riski, että joku hukkuu, mikäli tämän kaltainen tapahtuma järjestetään, Lilley jatkaa.

Myös Notrthumbrian poliisin tiedottaja toteaa, että Tyne on luonteeltaan kaukana siitä, että se sopisi kaljakellumiseen.

– Virtaus on voimakas, ja joessa on paljon rojua. Useat alukset käyttävät vesireittiä joka päivä, tiedottaja kertoo.

Poliisin mukaan kumiveneet eivät ole soveliaita joella liikkumiseen ja yli laidan putoaminen aiheuttaa todellisen vaaran.

– Ymmärrämme, että ihmiset haluavat nauttia kesästä ja pitää hauskaa, mutta meidän velvollisuutemme on varmistaa ihmisten turvallisuus ja käyttää siihen tarvittavia keinoja, poliisi toteaa.

Katso jutun pääkuvana olevalta videolta tunnelmia kaljakellunnasta Vantaanjoelta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt