Moskovan mielenosoituksessa otettu kuva sai suuren huomion – lue tarina ikoniseksi nousseen otoksen taustalla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Moskovan mielenosoituksessa otettu kuva sai suuren huomion – lue tarina ikoniseksi nousseen otoksen taustalla

Latviassa toimiva venäjänkielinen uutissivusto Meduza haastatteli sosiaalisessa mediassa voimakkaasti levinneessä kuvassa esiintyvää naista.

Moskovassa sunnuntaina tapahtuneessa pidätystilanteessa otettua kuvaa on ehditty verrata jo Raffaellon maalaukseen, joka kuvaa Kristuksen laskemista ristiltä.­

29.3.2017 11:50

Satoja ihmisiä pidätettiin sunnuntaina eri puolilla Venäjää järjestetyissä korruptionvastaisissa mielenosoituksissa. Mielenosoittajien joukossa liikkui myös tapahtumien kulkua taltioineita uutiskuvaajia, joiden otoksia tiedotusvälineet ovat julkaisseet.

Erityisesti yksi protestien yhteydessä kameraan tallentunut kuva on saanut runsaasti huomiota levitessään sosiaalisessa mediassa. Moskovan Tverskaja-kadun varrella otetussa kuvassa ryhmä mellakkapoliiseja kantaa nuorta, valkoiseen takkiin pukeutunutta naista.

Ikoniseksi luonnehdittu kuva on tuonut monille mieleen klassiset maalaukset, ja sen asetelmaa on jo ehditty verrata italialaisen renessanssiajan taidemaalarin Raffaellon vuodelta 1507 peräisin olevaan teokseen, joka kuvaa Kristuksen laskemista ristiltä.

– Uskon, että hyvä uutiskuva voi muistuttaa klassista maalausta melko usein. On ilo, kun työn tulokset löytävät tiensä ihmisten sydämiin, kertoo kuvan ottanut Maxim Shipenkov Mashable-sivustolle.

Sunnuntaina kuvatoimisto EPA:lle työskennellyt Shipenkov sanoo huomanneensa heti, että kuvan asetelma oli onnistunut, vaikka sen saama huomio ei ollutkaan ennakoitavissa. Sittemmin kuvasta ja maalauksesta on ehditty tehdä myös uusia versioita.

pic.twitter.com/htzlijCp50— Mikhail Golub (@golub) 27. maaliskuuta 2017

(Jos kuva ei näy laitteellasi, voit katsoa sen myös täältä.)

Shipenkov kertoo ottaneensa kuvan kaukaa, Tverskaja-kadun toiselta puolelta käsin.

– Seurasin tapahtumaa ottaen kuvia, kuten uutiskuvaajat yleensä tekevät. Pidätyksiä tehtiin paljon, ja tämä kuva on yksi monista, joita minä ja kollegani otimme.

 

Katso ylläolevalta videolta tapahtumia Moskovan mielenosoituksista.

”Olisin voinut lähteä heidän mukaansa itsekin, jos he vain olisivat kertoneet, miksi he pidättävät minut”

Latviassa toimiva venäjänkielinen uutissivusto Meduza selvitti kuvan naisen henkilöllisyyden. Hän on Olga Lozina, joka kertoo sivuston haastattelussa valmistuneensa Moskovan fysiikan ja teknologian instituutista.

Lozina kertoo olleensa palaamasta pikaruokaravintolasta äitinsä ja siskonsa kanssa, kun mellakkapoliisi sulki kadun heidän edestään. Naisen mukaan poliisi ei päästänyt väkijoukkoa etenemään, vaan käski ihmisiä menemään toiseen suuntaan.

Sitten poliisi alkoi pidättää kadulla olleita. Lozina nousi muutaman muun kanssa kadun varressa olevan kukkaistutuksen päälle, jotta näkisi paremmin ympärilleen.

Naisen mukaan poliisi käski kaikkia tulemaan alas. Ihmiset noudattivat käskyä nopeasti, mutta poliisi nappasi kiinni viimeisenä istutuksen päälle jääneen nuoren miehen ja vei tämän poliisiautoon.

– Äitini kysyi poliisilta: ”Miksi pidätätte hänet?” Sitten he tarttuivat äitiini. Ja sitten siskooni. He veivät heidät pois ja minä seurasin tajuamatta, että he pidättäisivät myös minut, Lozina kertoo.

Hän sanoo, etteivät poliisit kohdelleet häntä kovakouraisesti. Tämä näkyy myös kuvassa, jonka perusteella poliisit näyttävät kantavan Lozinaa jopa varoen.

– Olisin voinut lähteä heidän mukaansa itsekin, jos he vain olisivat kertoneet, miksi he pidättävät minut. Mutta en saanut tilaisuutta kysyä. He eivät kerro meille mitään, emmekä tiedä, milloin he päästävät meidät menemään, Lozina kertoi Meduzalle poliisiasemalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?