The Times: Pohjois-Irlanti voi jatkaa EU-jäsenenä – jos liittyy Irlantiin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

The Times: Pohjois-Irlanti voi jatkaa EU-jäsenenä – jos liittyy Irlantiin

Brittilehden käsiinsä saaman kirjeen mukaan Pohjois-Irlanti voisi pysyä automaattisesti EU:n jäsenenä, jos kansanäänestyksessä päätettäisiin liittymisestä Irlantiin.

Times perustaa väitteensä Britannian brexit-ministeri David Davisin nationalistiselle pohjoisirlantilaispoliitikolle lähettämään kirjeeseen, jonka lehti on saanut käsiinsä.

28.3.2017 16:39

Vaikka Britannia äänesti viime kesänä Euroopan unionista eroamisen puolesta, ei Pohjois-Irlannin ero unionista tule välttämättä tapahtumaan, paljastaa brittilehti The Times.

Lehden mukaan Britannian hallitus on ilmoittanut, että Pohjois-Irlanti voi palata unionin jäseneksi halutessaan, jos päätös liittyä yhdistyneeseen Irlantiin saa enemmistön tuen taakseen kansanäänestyksessä.

Brexit-päätös on aiheuttanut huolta Pohjois-Irlannista, koska sen myötä rajanylityksen Irlantiin on odotettu vaikeutuvan, kun maiden välisestä rajasta tulisi samalla EU:n ulkoraja.

Asiantuntijat ovat lehden mukaan verranneet Pohjois-Irlannin tilannetta Saksojen yhdistymiseen vuonna 1990. Tuolloin entinen Itä-Saksa pääsi EU-jäseneksi automaattisesti yhdistyttyään Länsi-Saksan kanssa.

Times perustaa väitteensä Britannian brexit-ministeri David Davisin nationalistiselle pohjoisirlantilaispoliitikolle Mark Durkhanille lähettämään kirjeeseen, jonka lehti on saanut käsiinsä.

– Mikäli valtaosa Pohjois-Irlannin kansalaisista äänestäisivät tahtovansa olla osa yhdistynyttä Irlantia, kunnioittaa Britannian hallitus päätöstä ja sitoutuu mahdollistamaan sen. Tässä tapauksessa Pohjois-Irlannista tulisi suoraan osa olemassa olevaa EU-maata, eikä sen tarvitsisi hakea unionin jäsenyyttä itsenäisenä maana, Davis kirjoitti Timesin mukaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?