Steen Christensen yrittää vapaaksi – Tällaisessa paikassa poliisimurhaaja istuu tuomiotaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Steen Christensen yrittää vapaaksi – Tällaisessa paikassa poliisimurhaaja istuu tuomiotaan

Helsingin poliisimurhaaja yrittää päästä vapaaksi psykiatrisiin hoitoihin erikoistuneesta tanskalaisvankilasta.

24.3.2017 10:18

Kaksi poliisia Helsingissä lokakuussa 1997 murhannut tanskalainen Steen Viktor Christensen yrittää päästä vapauteen elinkautisesta vankeudestaan.

Christensen on jättänyt vapauttamispyynnön Glostrupin alioikeuteen, joka käsitteli anomusta suljettujen ovien takana maanantaina pidetyssä istunnossa. Asianajaja Janus Malcolm Pedersenin mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Christensen yrittää vapaaksi.

– Tätä ennen hän ei ole edes voinut anoa ehdonalaiseen vapauttamista. Tavallisesti elinkautisvanki voi Tanskassa anoa vapauteen 12 vuoden vankeuden jälkeen, mutta koska Christensen on suorittanut kolmea eri tuomiota, niin hänen kohdallaan anomuksen jättäminen oli mahdollista vasta nyt, Pedersen kertoo IS:lle.

Poliisimurhista saamansa elinkautisen lisäksi Christensenillä on ollut istuttavanaan 12 vuoden tuomio pankkiryöstöistä, panttivangin ottamisesta ja pankkiryöstön yhteydessä tehdystä raiskauksesta. Kolmas kärsittävänä ollut tuomio on lyhyempi, Pedersenin mukaan 3,5 vuoden mittainen.

Christensen on nykyään 52-vuotias. Tähänastisesta elämästään hän on viettänyt vankilassa yhteensä lähes 25 vuotta. Pedersenin mukaan Christensen suorittaa rangaistustaan tällä hetkellä Herstedvesterin vankilassa Kööpenhaminassa.

Steen Christensen oikeuden edessä helmikuussa 1998.

Herstedvester on suljettu laitos, joka on erikoistunut psykiatrista tai psykologista hoitoa tarvitseviin vankeihin. Vankilanjohtaja Hanne Høegh Rasmussen kertoo, että siellä on tällä hetkellä 158 vankia. Heistä kymmenen on naisia.

– Suurin osa vangeistamme on vaarallisia tai vakavia rikoksia tehneitä kuten henkirikollisia, raiskaajia, vakaviin henkilöön kohdistuneisiin rikoksiin syyllistyneitä. Valtaosa istuu pitkää tuomiota tai on elinkautisvankeja, Rasmussen kertoo.

Hän ei voi salassapitosäännösten takia kertoa mitään yksittäiseen vankiin kuten Christenseniin liittyvää, vaan hän kuvailee vankilan oloja yleisellä tasolla. Herstedvester on vakaville rikollisille tarkoitettu suljettu vankila, mutta se ei silti ole korkeimman turvallisuustason rangaistuslaitos.

– Meille ei sijoiteta jengirikollisia tai terrorismista tuomittuja, Rasmussen sanoo.

Vankilan osastoja ei pääsääntöisesti ole eristetty tiukasti toisistaan, vaan vangit käyvät esimerkiksi työpajoissa ja harrastuksissa sekaisin eri osastoilta. Herstedvesteriin siis otetaan vain vankeja, joiden voidaan olettaa pärjäävän muiden vankien kanssa.

Herstedvesterin vankilan pääportti. Vankila on erikoistunut psykiatrista tai psykologista hoitoa tarvitseviin vankeihin.

Herstedvester on erikoistunut psykiatrista tai psykologista hoitoa tarvitseviin vankeihin, mutta vankimielisairaala se ei ole, vaan Tanskan oikeusministeriön alainen vankila.

Siellä on töissä neljä psykiatria, jotka huolehtivat hoidosta ja tarvittaessa ohjaavat esimerkiksi psykoottiseen tilaan ajautuneen vangin sairaalahoitoon. Laitoksessa on myös psykologisia palveluja persoonallisuushäiriöisille vangeille, joiden terapiat tahtovat hyvin pitkäkestoisia ja haastavia.

Talon kautta kulkee myös lyhyempiä tuomioita saaneita seksuaalirikollisia, joiden hoidon tarve arvioidaan ja jotka sitten ohjataan eteenpäin.

Vain harvoilla Herstedvesterin vangeista on mahdollisuus päästä vankilasta lomille itsenäisesti.

– Tavallisesti vangit Tanskassa pääsevät vankilasta itsenäisesti lomille tai voivat käydä ulkopuolella töissä tai opiskelemassa. Meidän vangeistamme vain harvat pääsevät lomalle ilman vartijaa.

Lisäksi vain pieni osa paikan vangeista voi Rasmussenin mukaan saada luvan yöpyä vankilan ulkopuolella.

Herstedvesterin sisäpihaa.

Herstedsvesterin vankilassa on tällä hetkellä 158 vankia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?