Suojelupoliisi Lontoon hyökkäyksestä: Yksinäisten susien uhka Suomessa on kohonnut - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Suojelupoliisi Lontoon hyökkäyksestä: Yksinäisten susien uhka Suomessa on kohonnut

Lontoon keskiviikkoinen isku ei kuitenkaan vaikuta Supon arvioon terrorismin uhkasta Suomessa.

Ihmiset sytyttivät kynttilöitä Lontoossa järjestetyssä muistotilaisuudessa torstai-iltana.­

24.3.2017 6:23

Lontoossa koettiin keskiviikkona kauhun hetkiä, kun mies ajoi autolla päin jalankulkijoita Thames-joen ylittävällä Westminsterin sillalla. Tämän jälkeen mies hyökkäsi poliisin kimppuun veitsellä aseistautuneena.

Tapahtuman aikaan sillalla oli runsaasti ihmisiä, joista osaan auto törmäsi kaahatessaan sillalla jalkakäytävälle. Hyökkäyksessä kuoli neljä ihmistä, sekä poliisin ampuma hyökkääjä. Lisäksi kymmeniä ihmisiä loukkaantui.

Uutistoimistojen mukaan terroristijärjestö Isis on ottanut vastuun Lontoon iskusta.

Katso animaatio iskun etenemisestä:

Suojelupoliisin viestintäasiantuntija Verna Leinonen sanoo, että keskiviikkoinen isku Lontoossa ei vaikuta suoraan Supon arvioon terrorismin uhkasta Suomessa.

Suojelupoliisi määritteli jo loppuvuonna 2015 antamassaan arviossa terroriuhkan Suomessa kohonneeksi. Leinosen mukaan arvio on edelleen ajantasainen.

– Suomeen kohdistuva terrorismin uhka on kohonnut, ja tämäntyyppinen yksittäisen toimijan teko on otettu jo uhka-arviossa huomioon. Tällä erää uhka-arviota ei ole syytä muuttaa.

Video: Lontoon isku tallentui valvontakameraan:

Supon uhka-arviossa katsotaan pidempää kehitystä, eivätkä yksittäiset iskut, kuten eilinen Lontoon hyökkäys, joulukuinen Berliinin isku tai viimekesäinen Nizzan isku muuta uhkaa korkeammaksi.

Leinosen mukaan keskiviikkoisella iskulla ei ole välittömiä vaikutuksia Suomeen.

– Lontoon iskulla tai tekijällä ei ole tämänhetkisten tietojen mukaan yhteyksiä Suomeen. Eikä eilinen isku suoraan vaikuta Suomeen kohdistuvaan uhkaan. Tietysti seuraamme ja arvioimme tilannetta jatkuvasti ja teemme työtä sen eteen, että tämmöiset iskut pystyttäisiin Suomessa estämään.

Poliisi tutki iskun jälkiä.­

Leinosen mukaan ei kuitenkaan pidä vähätellä mahdollisuutta, että Euroopassa tapahtuneiden terrori-iskujen kaltaisia hyökkäyksiä voisi tapahtua Suomessakin. Etenkin yksittäisten tekojen uhka on kohonnut.

Yksittäisillä teoilla tarkoitetaan sitä, että mikään järjestö ei suoraan ohjaa tekijää, vaan että tekijä on inspiroitunut järjestön ideologiasta. Yksittäinen teko voidaan suorittaa yksinkertaisiakin välineitä käyttäen.

– Suomeen on muodostunut terrorismia tukevia ryhmiä, jotka ovat kansainvälisesti verkottuneita. Suomi ei ole irrallaan Euroopasta, joten toki tällaisten yksittäisten tekijöiden iskujen uhka on kohonnut täällä meilläkin.

 Suomi ei ole irrallaan Euroopasta, joten toki tällaisten yksittäisten tekijöiden iskujen uhka on kohonnut täällä meilläkin.

Ilta-Sanomat kirjoitti helmikuussa, että verisiä terroritekoja toteuttaneen Isis-järjestön toimintatavoissa on havaittu selvä muutos.

Viime aikoina Isis on pyrkinyt innostamaan kaukana tai täysin erillään keskusorganisaatiostaan olevia toimijoita iskujen toteuttajiksi ja tarjoamaan terroritekoa aikoville neuvoja ja rohkaisua.

– Isil (tunnetaan myös Isis-nimellä) on pyrkinyt siirtämään toiminnan ytimeltä ulkokehälle. Propagandassa on pyritty aktivoimaan iskuihin ihmisiä, joilla ei ole varsinaisia yhteyksiä järjestöön. Järjestö pyrkii toimimaan inspiraation ja neuvon lähteenä eikä suunnittelemaan ja toteuttamaan itse kaikkea, suojelupoliisin terrorismintorjunnan yksikön erikoistutkija Pekka Hiltunen kertoi tuolloin IS:lle.

Hiltusen mukaan Isis pyrkii toimimaan neuvonantajana iskua suunnitteleville ja vastaamaan heidän yhteydenottoihinsa.

– Isilin ydin on läsnä erilaisissa sosiaalisen median alustoissa. Se pyrkii olemaan tavoitettavissa, Hiltunen kommentoi.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola­

Ulkopoliittisen instituutin Aaltola: Yksinäiset sudet suurin terroristiuhka

Suomen viranomaiset ovat kertoneet johdonmukaisesti jo vuosia, että suurin Suomeen kohdistuva terroriuhka koskee yksinäisiä susia: iskuja tekevien ryhmien ulkopuolella itsenäisesti toimivia henkilöitä.

– Kyllähän se näin on. Ajatuksena on ollut, että suunnitelmalliset isot terrori-iskut, jotka tehdään terroriverkostojen myötävaikutuksella, niiden kohteena Suomi on täysin toissijainen, toteaa Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

Aaltola sanoo, että terroristin näkökulmasta Suomi ei ole mielenkiintoinen kohde. Manner-Euroopan sydänalueille tehtynä iskun huomioarvo on huomattavasti suurempi kuin syrjäisessä Suomessa.

– Tästä näkökulmasta yksinäisten susien ilmiö on sellainen, joka ei noudata kaavaa. Kotoinen yksinäinen susi saattaa nähdä Suomen hyvinkin relevanttina kohteena, hän kertoo.

 Kotoinen yksinäinen susi saattaa nähdä Suomen hyvinkin relevanttina kohteena.

Sellaiseen on Aaltolan mukaan varauduttu. Viranomaiset ovat saaneet oppia muun muassa koulusurmista, joissa on monia yhteneviä piirteitä terrorismia suunnittelevien yksinäisten susien toimintaan. Islamilainen radikalismi ja siitä ammentavat yksinäiset sudet ovat kuitenkin hankalia tapauksia, asiantuntija huomauttaa. Yksinäinen susi tarjoaa melkoisen vastustajan mille tahansa turvallisuuskoneistolle.

– Siihen liittyy mielenterveysongelmia, syrjäytymistä ja radikalisoitumista. Niitä ongelmia on vaikea huomata, jos yksinäinen susi ei liiku yhteisöissä, esimerkiksi koulussa.

Aaltola toteaa lisäksi, että terrorismi ei synny tyhjiössä, vaan yksinäiset sudet imevät vaikutteita esimerkiksi netissä toimivilta äärisivustoilta ja karismaattisilta saarnamiehiltä.

– Eivät yksinäiset sudet aivan yksinäisyydessä elä, vaan heillä on usein omat verkostonsa, useimmiten verkossa.

Suomella on onneksi muutamia valtteja terrori-iskujen ehkäisyyn. Tämä on pieni, harvaan asuttu maa, jossa on suhteellisen homogeeninen väestö. Täällä huomataan helposti, jos joku käyttäytyy arjessa poikkeuksellisesti, jonka lisäksi suomalaiset luottavat viranomaisiin. Aaltolan mukaan on kuitenkin vaarallista ajatella, että Suomi olisi lintukoto.

– Iskun mahdollisuus täytyy ottaa vakavasti, koska jos sitä ei oteta, Suomesta tulee pehmeä kohde. Se saa Suomen näyttämään paikkana, jossa kiinnijäämisen riski on pieni joko iskun tekemiseen tai muualla toteutettavan iskun valmisteluun.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?