IS seurasi tapahtumien etenemistä: Terrori-isku parlamentin luona Lontoossa – 4 kuoli - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

IS seurasi tapahtumien etenemistä: Terrori-isku parlamentin luona Lontoossa – 4 kuoli

Neljä ihmistä on kuollut ja noin 40 loukkaantunut Lontoon parlamentin liepeillä tapahtuneessa välikohtauksessa, jota poliisi pitää terroritekona.

22.3.2017 16:50 | Päivitetty 23.3.2017 11:18
  • Lontoon parlamenttirakennuksen luona tapahtui välikohtaus hieman ennen kello 17:ää Suomen aikaa keskiviikkona.

  • Alustavien tietojen mies oli ajanut päin jalankulkijoita Westminsterin sillalla ja sen jälkeen hyökännyt poliisin kimppuun veitsellä aseistautuneena. Poliisit ovat ampuneet hyökkääjän.

  • Poliisi ilmoitti illalla kuolonuhrien määräksi ainakin neljä henkilöä.

  • Myös 20 ihmistä on loukkaantunut.

  • Oletko paikalla Lontoossa? Ota yhteyttä toimitukseen uutiset@iltasanomat.fi tai numeroon +358 40 141 6672.

Yllä olevalla videolla Britannian ylin terrorisminvastainen viranomainen Mark Rowley tiedotustilaisuudessa.

Torstai n. kello 10.30: Poliisi tarkensi kuolleiden lukumäärää. Poliisin mukaan iskussa kuoli yksi poliisi ja kaksi siviiliä. Kuolleita on yhteensä neljä, sillä poliisi ampui epäillyn hyökkääjän kuoliaaksi. Aiemmin kerrottiin, että iskussa olisi kuollut yhteensä viisi ihmistä.

Kello 00.30: Poliisin mukaan viisi ihmistä kuoli Lontoon iskussa, Reuters kertoo. Poliisi uskoo tietävänsä, kuka iskun tekijä oli. Epäillyn henkilöllisyyttä ei kuitenkaan kerrottu julkisuuteen. Epäillyn uskotaan inspiroituneen kansainvälisestä terrorismista.

Kello 23.34: Ranskalaisten lisäksi Lontoon iskussa loukkaantui viisi eteläkorealaista turistia. Neljä naista ja yksi mies jäivät väkijoukon jalkoihin, kun ihmiset pakenivat autollaan päin jalankulkijoita törmännyttä terroristia.

Lisäksi brittimedia on kertonut romanialaisen miehen ja naisen olleen sillalla loukkaantuneiden joukossa.

Kello 22.28: Eiffel-tornin valot Pariisissa pimennetään puolilta öin (klo 01 Suomen aikaa) Lontoon iskun uhrien muistoksi. Iskussa loukkaantui ainakin kolme ranskalaista lukiolaista.

Kello 22.24: Helsingin poliisi sijoitti keskiviikkoiltana poliisipartion vartioimaan eduskunnan tiloja Lontoon iskun takia. Komisario Patrik Karlsson kertoi illalla, että kahden poliisin partio oli juuri poistumassa paikalta, koska eduskunnassakaan ei enää ollut juuri ketään paikalla.

Kello 22.16: Suomen ulkoministeriön tai Lontoon lähetystön tietoon ei ole tullut, että Lontoon uhrien joukossa olisi suomalaisia.

Kello 22.15: Lontoon sairaaloista kerrotaan, että ainakin kaksi iskussa loukkaantuneista on kriittisessä tilassa. King's Collegen sairaalassa on hoidettu kahdeksaa henkilöä, joista kaksi on kriittisessä tilassa. St Thomas'in sairaalassa vastapäätä Westminsterin siltaa hoidetaan kahta potilasta, jotka ovat vakaassa tilassa.

Ambulansseilla toimitettiin sairaaloihin yhteensä 12 vakavasti loukkaantunutta. Lisäksi kahdeksaa lievempiä vammoja saanutta hoidettiin iskupaikalla.

Kello 21.32: Presidentti Sauli Niinistö on lähettänyt surunvalittelut kuningatar Elisabetille Lontoossa tapahtuneen terrori-iskun johdosta. Viestissään Niinistö tuomitsee useita ihmishenkiä vaatineen iskun.

Presidentti esitti samalla syvän osanoton omasta ja Suomen kansan puolesta uhrien omaisille ja läheisille.

Kello 20.37: Sisäministeri Paula Risikko (kok) totesi, että suojelupoliisi seuraa tilannetta herkeämättä. Turva-arviot täytyy Risikon mukaan tehdä, kunhan tapahtumista saadaan lisää tietoa.

Lontoon veriteko tapahtui parlamenttitalon luona. Risikko korosti, että eduskunnan käynnissä olevassa remontissa kiinnitetään turvallisuusnäkökohtiin erityistä huomiota.

Suomi on valmis antamaan apua, jos sellaiselle on Britanniassa tarvetta, ministeri sanoi.

Kello 20.25: Rowleyn mukaan sillalla loukkaantuneista kolme oli poliiseja, jotka olivat palaamassa palkintoseremoniasta.

Kello 20.19: Lontoon iskussa kuoli yksi poliisi ja kaksi Westminsterin sillalla yliajon uhreiksi joutunutta henkilöä. Lisäksi iskun tehnyt terroristiepäilty kuoli poliisin luoteihin. Ainakin 20 ihmistä loukkaantui yliajossa, kertoi Britannian ylin terrorisminvastainen viranomainen Mark Rowley.

Kello 20.06: Poliisi: Lontoon iskussa kuoli neljä ja 20 loukkaantui.

Kello 19.52: Pääministeri Juha Sipilä (kesk) tuomitsee Twitterissä Lontoossa parlamentin lähellä tapahtuneen terrori-iskun. Sipilä ilmaisee osanottonsa uhreille ja heidän perheilleen.

Kello 19.48: BBC:n mukaan Lontoon parlamenttitalon luona terroriepäillyn veitsihyökkäyksen uhriksi joutunut poliisi on kuollut. Asiasta kertoi BBC:lle parlamentin jäsen, joka oli yrittänyt elvyttää puukotettua poliisia. Poliisi menehtyi vammoihinsa hyökkäyspaikalla.

Kello 19.34: BBC:n saamien hallituslähteiden mukaan Britannian terrorismihälytyksen astetta ei olla aikeissa korottaa. Varautumisaste on ollut toiseksi korkeimmalla, ”hyvin todennäköinen” -tasolla jo elokuusta 2014. Seuraava, ja korkein aste on kriittinen, jossa iskun mahdollisuus olisi ”välitön”.

Kello 19.30: Ranskan pääministeri Bernard Cazeneuve vahvistaa Twitterissä, että Lontoon iskussa on loukkaantunut kolme ranskalaista koululaista. He ovat iältään 15–16-vuotiaita ja kotoisin Bretagnesta. Muiden oppilaiden mukaan koululaiset jäivät heitä päin ajaneen terroristin auton alle Westminsterin sillalla.

Kello 19.27: Daily Telegraphin mukaan poliisi etsii yhä mahdollista toista hyökkääjää parlamentin alueelta.

Kello 19.20: BBC:n toimittajan mukaan Lontoon iskussa päin sillalla kävelijöitä ajaneessa autossa epäillään olleen kaksi sisällä kaksi henkilöä.

Kello 19.10: Westminsterin sillan luota joesta nostettu nainen on saanut vakavia vammoja, kertoo Lontoon satamaviranomainen.

Kello 19.08: – Voimme vahvistaa, että olemme hoitaneet ainakin kymmentä uhria Westminsterin sillalla. Useita sairaaloita on asetettu hälytysvalmiuteen tapahtuneen vuoksi, tiedottaa Lontoon ambulanssipalvelu.

Kello 19.05: Ranskan median mukaan kolme Lontoossa loukkaantuneita on ranskalaisia yläkoulun oppilaita.

Kello 18.54: Britannian poliisin mukaan täysi terrorismitutkinta on käynnissä. Lontoon poliisi on kieltäytynyt arvioimasta, onko Lontoon hyökkäys jo ohi vaiko ei. Poliisin mukaan uhreja on lukuisia ja heidän joukossaan on myös poliiseja.

– Tässä vaiheessa emme voi vahvistaa vammojen lukumäärää tai vakavuutta, komentaja BJ Harrington kommentoi lehdistötilaisuudessa.

Kello 18.49: Muun muassa brittilehti Independent kertoo, että viranomaiset ovat pidättäneet kaksi ihmistä Lontoon hyökkäyksen vuoksi.

Kello 18.44: Sky News uutisoi toisenkin henkilön kuolleen Lontoon iskussa. Sky News ei kerro toisen uhrin henkilöllisyydestä tarkemmin. Sky News ei myöskään kertonut, mihin media lähteensä perustaa.

Kello 18.37: Thames-jokeen päätynyt henkilö on pelastettu elossa.

– Westminsterin sillan luota vedestä on pelastettu nainen. Hän on elossa, mutta saa ensihoitoa läheisellä laiturilla. Epäilemme hänen pudonneen veteen sillalta, kertoo Lontoon satamaviranomainen.

Kello 18.33: Skotlannin parlamentti on keskeyttänyt Lontoon terrori-iskun vuoksi keskiviikkoisen tärkeän keskustelun siitä, pitäisikö Skotlannin järjestää kansanäänestys itsenäistymisestä Britannian EU-eron vuoksi.

Kello 18.30: Independent-lehti kertoo useiden henkilöiden vahvistaneen uutistoimistoille, että he olivat myös nähneet ruumiin kelluvan Thames-joessa Westminsterin sillan luona.

Kello 18.20: Uhreja hoitavan St Thomas' -sairaalan lääkärin mukaan yksi nainen on kuollut vammoihinsa. Lisäksi useita muita ihmisiä on loukkaantunut. Lääkärin mukaan vammat ovat ”katastrofaalisia”.

Kello 18.16: Lontoon suosittu turistinähtävyys, London Eye -maailmanpyörä on vastapäätä parlamenttia Thamesin toisella puolella on suljettu.

Kello 18.13: Uutistoimisto PA kertoo, että autosta on löytynyt epäilyttävä paketti ja poliisin pommiryhmää tutkii asiaa. Parlamentin evakuointia on siksi lykätty.

Kello 18.02: Britannia on ollut toiseksi korkeimmassa terrorismihälytysvalmiudessa. Tänään on kulunut tasan vuosi Brysselin terrori-iskuista lentokentällä ja metrossa.

Kello 17.51: Scotland Yard kehoittaa Lontoossa olevia välttämään tiettyjä alueita.

”Poliisi pyytää ihmisiä välttämään liikkumista seuraavilla alueilla: Parliament Square; Whitehall; Westminster Bridge; Lambeth Bridge; Victoria Street aina Broadwayn risteykseen sekä Victoria Embankment välillä Embankment tube. Tämä on tarpeen, jotta hälytysajoneuvot pääsevät hoitamaan käynnissä olevaa välikohtausta.”

Kello 17.45: Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia on pidetty ajan tasalla Lontoon iskusta.

– Sain juuri päivitystä Lontoosta. Isoja uutisia, Trump totesi mennessään kokoukseen Valkoisen talon Roosevelt-huoneeseen.

Kello 17.41: Westminsterin sillalla Lontoossa useita ihmisiä on joutunut silminnäkijöiden mukaan auton yliajamaksi, kertoo BBC. Ainakin osa sai vakavia vammoja.

Aiemmin kerrottiin, että poliisi on ampunut parlamentin luona aseistetun hyökkääjän, joka puukotti poliisia.

Pääministeri Theresa May on evakuoitu parlamentista, ja hän on kunnossa.

Kello 17.36: Britannian poliisi kertoo heidän pitävän välikohtausta parlamentin luona ”terrori-iskuna”, tämän hetkisten tietojen valossa.

Kello 17.26: Daily Mailin mukaan veitsihyökkääjä oli ajanut nelivetoautolla päin ihmisiä Westminsterin sillalla ennen kuin kävi poliisin kimppuun. Lehden mukaan yliajossa loukkaantui ”yli 10” jalankulkijaa ja pyöräilijää.

Kello 17.17: Alustavien tietojen perusteella poliisi on ampunut aseistetun hyökkääjän, joka puukotti poliisia.

Kello 17.13: Parlamentissa oleva BBC:n toimittaja Laura Kuenssberg kertoo useiden parlamentaarikkojen kuulleen ”kolme tai neljä laukausta”.

– Kuului kova pamaus. Kirkumista. Kaaosta. Sitten lisää laukauksia. Aseistettuja poliiseja kaikkialla, tviittaa Independentin politiikan toimittaja Tom Peck.

Lontoon liikennelaitos kertoo, että Westminsterin metroasema on suljettu poliisin käskystä.

Kello 17.09: Alahuoneen edustajan mukaan yksi uhreista on poliisi, jota on puukotettu parlamentin alueella.

Kello 17.07: Uutistoimisto Reutersin välittämissä valokuvissa näkyy kaksi, ”voimakkaasti vertavuotavaa” henkilöä makaamassa Westminsterin sillalla.

Kello 17.05: Aseistautuneet poliisit ovat ampuneet epäiltyä hyökkääjää parlamentin luona, kertoo parlamentin alahuoneen edustaja Reutersin mukaan.

Kello 17.00: BBC.n mukaan parlamenttitalon ja Westminsterin palatsin ulkopuolella on ammuttu laukauksia. Rakennusten sisäänkäynnit on suljettu.

BBC kertoo useiden poliitikkojen ja toimittajien tviitanneen kuulleensa kovia rysäyksiä rakennusten ulkopuolelta.

Silminnäkijät ovat myös kertoneet nähneensä veitsellä aseistautuneen miehen palatsin pihalla.

Kello 16.56: Poliisi ilmoittaa hoitavansa Westminsterin sillan välikohtausta ”ampuma-asetapauksena”.

We were called at approx 2:40pm to reports of an incident at #Westminster Bridge. Being treated as a firearms incident - police on scene— Metropolitan Police (@metpoliceuk) March 22, 2017

Kello 16.52: Viranomaisten mukaan parlamenttitalo on eristetty. Silminnäkijät kertovat poliisien juosseen Parlamentin sisäänkäyntejä kohti.

Reutersin valokuvaaja kertoo nähneensä ainakin ”tusinan verran loukkaantuneita” Westministerin sillan luona parlamentin edustalla. Kahta ihmistä hoidetaan vammojen vuoksi.

Parlamentti ilmoittaa keskeyttäneen työskentelynsä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?