Dominique-vauvan selästä poistettiin parasiittikaksonen – varpaat kasvoivat yläselästä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Dominique-vauvan selästä poistettiin parasiittikaksonen – varpaat kasvoivat yläselästä

Kymmenkuukautisen vauvalla on edelleen kaksi selkärankaa.

22.3.2017 10:37

Kymmenen kuukautta vanha Dominique-vauva sai viimein uuden mahdollisuuden elämään, kun hänen yläselässään kasvanut parasiittikaksonen poistettiin haastavassa leikkauksessa Yhdysvalloissa.

Dominique syntyi kaksosena, mutta hänen hänen sisarensa ei ikinä kehittynyt kokonaan. Hän syntyi yhdessä niin kutsutun parasiittikaksosen kanssa, jossa alikehittynyt kaksonen oli täysin riippuvainen Dominiquen kehosta.

Kaksosen vyötärö, jalat sekä varpaat kasvoivat Dominiquen yläselästä. Hänellä oli syntyessään myös kaksi lähekkäin kiinnittynyttä selkärankaa.

Leikkauksessa vauvan selästä poistettiin sinne muodostunut parasiittikaksosen vyötärö ja jalat.­

Parasiittikaksosten tapaukset ovat niin harvinaisia, että useimmat niistä tunnettaan kyseisten lasten nimillä.

Ilman nyt tehtyä leikkausta Dominique ei olisi elänyt pitkään. Hänen pieni sydämensä ja keuhkonsa joutuivat toimimaan kahden ihmisen puolesta ja ajan myötä selässä kasvavien raajojen paino olisi aiheuttanut lisää epämuodostumia sekä kipuja.

Norsunluurannikolla elävän vauvan onneksi koitui hyväntekeväisyysjärjestö, joka järjestää lapsille ilmaista terveydenhuoltoa ympäri maailman.

Kymmenenkuinen Dominique lennätettiin Yhdysvaltoihin saamaan hoitoa, jossa hän asui sijaisperheen kanssa. Vain 7 kilometrin päässä Dominiquea hoitavasta sairaalasta asuneet Nancy ja Tim Swabb olivat nähneet kuvan apua tarvitsevasta lapsesta sosiaalisessa mediassa ja päättivät tarttua heti tilaisuuteen.

Haastava leikkaus

Jo ennen leikkausta Dominique joutui viettämään useita tunteja sairaalassa erilaisissa testeissä. Lääkärit halusivat tietää kaiken siitä, kuinka parasiittikaksonen on vauvassa kiinni. Tutkimuksissa lääkärit löysivät vauvalta myös toisen virtsarakon, joka tuli poistaa leikkauksessa.

Useita tunteja kestäneeseen operaatioon osallistui viisi kirurgia ja yli 50 lääkäriä.­

Viidestä kirurgista ja yli 50 eri alojen lääkäreistä koostunut ryhmä osallistui haastavaan operaatioon. Huhtikuun kahdeksantena päivänä ryhmä työskenteli yhteensä kuusi tuntia leikkaussalissa poistaakseen koko parasiittikaksosen vauvan selästä.

Heidän täytyi olla varovaisia, jotta he eivät irrottaneet hermoja tai verisuonia vauvan selkärangasta. Tärkeintä oli, että leikkauksen jälkeen lapsi voisi elää terveen elämän.

Leikkaus onnistui ja Dominique vauva painoi sen jälkeen liki kilon aiempaa vähemmän.

Selässä on vielä jäljellä epänormaali luu, joka tasapainottaa vauvan selkärankaa. Lääkärit käyttivät irrotetun kaksosen jalasta saatua ihoa peittääkseen alueen. Dominiquella on yhä leikkauksen jäljiltä myös kaksi selkärankaa, sillä lääkärit eivät kyenneet määrittelemään kumpaan niistä hänen kehonsa kokonaisuudessaan kiinnittyy hermoineen.

Vauvan aivoista lähtevä hermosto jakautuu kahdeksi ja kulkee molempien rankojen läpi.

Dominiquen uskotaan palautuvan leikkauksesta hyvin, eikä jälkitarkastuksissa ole havaittu mitään ongelmia.­

Viisi päivää leikkauksen jälkeen Dominique kotiutettiin sairaalasta. Lääkärit uskovat kaiken menevän jatkossa hyvin, eikä tarkastuksissa ollut havaittu mitään ongelmia.

Myöskään kahdesta selkärangasta ei uskota koituvan ongelmaa pienen tytön elämässä.

Dominiquen sijaisperhe Yhdysvalloissa hoivaa tätä vielä huhtikuun loppuun saakka, jonka jälkeen hän pääsee vihdoin takaisin oikean perheensä luo Norsunluurannikolle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?