Guardian: Tämä kaikki tapahtuu, kun kuningatar Elisabet kuolee – salainen operaatio London Bridge käynnistyy

Guardianin artikkeli hovin salaisesta London Bridge -operaatiosta osoittaa, ettei kenenkään kuolemaa seuraaviin tunteihin ja päiviin ei ole varauduttu yhtä tarkasti kuin kuningatar Elisabetin.

Brittilehti Guardian paljasti tällä viikolla hyvin yksityiskohtaista tietoa London Bridgeksi kutsutusta suunnitelmasta, joka paljastaa, mitä kuningatar Elisabetin kuoltua tapahtuu.

18.3.2017 8:00

Kuningatar Elisabet II on ollut vallassa 65 vuotta. Theresa Maysta tuli EU-kansanäänestyksen jälkeen kuningattaren 13. pääministeri. Ensimmäinen oli Winston Churchill.

Huhtikuussa 91 vuotta täyttävästä Elisabetista tuli kuningatar vain 25-vuotiaana, kun kuningas Yrjö VI kuoli yllättäen helmikuussa 1952. Kuningattarelle toivotaan tietysti pitkää ikää, mutta brittilehti Guardian paljastaa, että hänen poismenoonsa on varauduttu hyvin yksityiskohtaisesti.

  • Yllä olevalla tuoreella videolla nähdään kuningatar tapaamassa Walesilaiskaartin jäseniä.

Perinteisesti hovin lääkärit ovat valmistelleet kansalaisia hallitsijan kuolinuutiseen kertomalla hallitsijan terveydentilan heikenneen. Kun Elisabet kuolee, hänen silmänsä suljetaan ja seuraava hallitsija ja hänen poikansa Charles nousee kuninkaaksi ja hänen on määrä esiintyä valtionpäämiehenä ensimmäistä kertaa jo samana iltana.

Hovissa on laadittu salainen asiakirja, jolla siirtymä kuningas Charlesin aikaan pyritään hoitamaan mahdollisimman ripeästi. Suunnitelma kantaa nimeä London Bridge. Varsin yksityiskohtaisesti siitä kertovan Guardianin mukaan varautuminen on aloitettu jo 1960-luvulla.

Kenelle kerrotaan ensimmäisenä?

London Bridge ylittää Thames-joen Lontoossa Cityn ja Southwarkin ja on monille tuttu lastenlaulusta London Bridge is falling down, jossa silta romahtaa.

Ensimmäinen viranomainen, joka kuulee kuningattaren kuolemasta on hänen yksityinen sihteerinsä Sir Christopher Geidt. Hän ilmoittaa pääministerille kuolinuutisen lähes lastenlaulun sanoin: London Bridge is down. Jos pääministeri ei ole hereillä, hänet herätetään.

Prinssi Charles (vanhempiensa taustalla) on valmistautunut kuninkaan tehtäviin koko ikänsä.

Uutinen kerrotaan seuraavaksi 15 Britannian ulkopuolella toimivalle hallitukselle, joissa kuningatar on myös valtionpäämies. Sitten tiedon saavat 36 muuta kansainyhteisön jäsentä, joille hän on ollut symbolinen keulakuva.

Milloin media saa tietää?

Tässä vaiheessa me emme tiedä vielä kuningattaren poismenosta, vaikka tieto kulkee kansalaisille huomattavasti nopeammin kuin vuonna 1952, kun Yrjö VI kuoli.

Tiedotusvälineistä BBC sai aiemmin tiedon kuninkaallisten kuolemista ensimmäisenä. Kun Elisabet kuolee, lähtee tieto uutistoimisto Press Associationille, jonka jälkeen se leviää maailmalle. Samalla hetkellä surupukuun pukeutunut lakeija ilmestyy kiinnittämään mustareunaiset ilmoitukset Buckinghamin palatsin porteille.

Miten tiedotusvälineet ovat varautuneet?

Guardianin mukaan esimerkiksi The Timesilla on uutisia kuningattaresta valmiina 11 päiväksi. BBC:llä uutisen kertomista on harjoiteltu useilla eri skenaarioilla – esimerkiksi sellaisella, jossa kuningatar on tukehtunut kalanruotoon. Televisiokanavat ovat tehneet kuninkaallisasiantuntijoiden kanssa kirjallisia sopimuksia siitä, että nämä saapuvat hetken tullen studioon. Uutisankkureille on varattu mustat puvut ja solmiot.

Kuningattaren voinnista huolestuttiin jouluna, kun hän ja prinssi Philip eivät päässeetkään kovan flunssan vuoksi lähtemään suunnitelmien mukaan joululoman viettoon.

Tähän on varauduttu kaikkein yksityiskohtaisimmin

Yksityiskohtaisimmat suunnitelmat on Guardianin mukaan tehty sen varalta, että kuningatar kuolee Balmoralin linnassa Skotlannissa, missä hän viettää kolme kuukautta vuodessa.

Siinä tapauksessa kuningattaren ruumis lepää ensimmäisenä hänen pienimmässä palatsissaan, Edinburghissa sijaitsevassa Holyroodhousessa, kunnes arkku kannetaan Royal Milea pitkin St. Gilesin katedraaliin. Lopulta arkku lähtee kuninkaallisella junalla matkaan Waverleyn asemalta itärannikon päärataa pitkin. Ihmisten odotetaan kerääntyvän radan varteen heittämään kukkia junan kulkiessa ohi.

Kuten kaikissa muissakin skenaarioissa, palaa kuningattaren ruumis lopulta Buckinghamin palatsin valtaistuinsaliin. Liput lasketaan salosta koko maassa ja kellot kumisevat.

Miten kuolema vaikuttaa kansalaisiin?

Britannian uskotaan pysähtyvän tyystin, kun pitkäaikainen hallitsija on poissa ja lamauttavan myös maan talouden. Mirrorin ja Daily Mail ovat aiemmin ennakoineet, että suruaika kestää 12 päivää.

Kuolinpäivänä pörssi, pankit ja monet kaupat sulkeutuvat, mutta parlamentti kokoontuu mahdollisimman. Business Insiderin mukaan kaikki viihdeohjelmat keskeytetään. BBC:n lähetykset keskeytyvät kaikilla kanavilla suru-uutisen takia. Jalkapallo-ottelut sen sijaan saatetaan pelata – näin tehtiin ainakin silloin, kun Yrjö VI kuoli.

Britannia suri vuonna 1997 auto-onnettomuudessa kuollutta prinsessa Dianaa. Kuningatar Elisabetin kuoleman uskotaan olevan kansalle aikanaan vähintään yhtä suuri isku.

Kansallislaulu soi, ja ihmiset painavat mieleensä, missä olivat, kun Elisabet II kuoli. Ihmiset lähtevät töistä kotiin aiemmin. Kansallisteatteri sulkeutuu, jos kuolinuutinen tulee ennen kello 16:ta. Kaikki pelit on kielletty kuninkaallisissa puistoissa.

Myöhemmin tapahtuu myös liuta muutoksia: esimerkiksi kansallislaulu, passit ja rahat täytyy muuttaa, koska kuningatar on niissä kaikissa läsnä.

Milloin hautajaisia vietetään ja milloin kansalaiset voivat hyvästellä kuningattaren?

Yhdeksän päivän kuluttua järjestettävät hautajaiset julistetaan vapaapäiviksi. Ennen hautajaisia kuningattaren arkku on Westminsterin palatsissa, missä kansalaiset saavat hyvästellä hänet. Arkku tuodaan sinne Guardianin mukaan neljä päivää kuoleman jälkeen ja seppeleet sen päällä vaihdetaan joka päivä.

Vuonna 2002 kuolleen kuningataräiti Elisabetin kävi hyvästelemässä yli 200000 kansalaista, kun arkku oli Westminsterin palatsissa.

Big Benin kello jylisee hautajaisaamuna kello 9 vaimennetuin lyönnein. Hautajaisvieraita Westminster Abbeyssä on 2­000. Hautajaisiin saattavat osallistua myös kuningattaren rakkaat corgit. Myös Edvard VII:n koirat osallistuivat aikoinaan isäntänsä hautajaisiin.

Myös hautajaispäivänä maa pysähtyy kello 11. Vuonna 1952 tämä tarkoitti esimerkiksi sitä, että Lontoosta New Yorkiin matkalla olevan lennon matkustajat nousivat seisomaan koneessa sen tehdessä matkaa Kanadan yllä.

Mirror ja Guardian ennakoivat, että kuningatar haudataan St. Georgen kappeliin Windsorin linnassa, missä myös hänen vanhempansa lepäävät. Business Insider huomauttaa, että kuningatar on kuitenkin saattanut päätyä Sandringhamiin tai Balmoraliin, jotka ovat hänelle tärkeitä paikkoja.

Charlesin ensiaskeleet hallitsijana

Liput nousevat Guardianin mukaan takaisin salkoon kuningattaren kuolemaa seuraavana päivänä kello 11, koska Charles julistetaan St. Jamesin palatsissa kuninkaaksi.

Tämän jälkeen Charles lähtee kierrokselle, jolla hän poikkeaa Edinburghissa, Belfastissa ja Cardiffissa kuningattarelle järjestettävissä muistotilaisuuksissa sekä tapaa hallintoa.

Prinssi William on isäänsä Charlesia suositumpi kansan keskuudessa. Vaikka moni sitä toivoo, Charlesia ei olla ohittamassa perimysjärjestyksessä.

Viralliset kruunajaiset järjestetään vasta myöhemmin, kun kuningatarta on surtu sopivaksi katsottu aika, kertoo Business Insider. Elisabet kruunattiin esimerkiksi noin 1,5 vuotta isänsä kuoleman jälkeen.

Miten käy Brittiläisen kansainyhteisön?

Kuningattaren johtaman Brittiläisen kansainyhteisön hallitsijuus ei kuitenkaan ole periytyvää, eikä tulevan johtajan valitsemisproseduuria ole olemassa.

Guardianin mukaan hovi on yrittänyt varmistaa Charlesin asemia, mutta lopulliseen ratkaisuun ei kuitenkaan ole vielä päästy. Kun kuningatarta ei enää ole, voi moni yhteisön maa haluta katkaista siteet vanhaan valtarakennelmaan.

Cornwallin herttuattaresta Camillasta tulee lain mukaan kuningatar, kun Charles julistetaan kuninkaaksi.

Mikä on Camillan rooli?

Lain silmissä Charlesin vaimosta Camillasta tulee Guardianin mukaan kuningatar, koska titteli annetaan automaattisesti kuninkaan puolisolle – siitäkin huolimatta, että kuninkaallinen perhe on ilmoittanut tämän käyttävän prinsessapuolison titteliä. Selvyys Camillan titteliin tulee olla päivä sen jälkeen, kun kuningatar on kuollut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?