42 kuoli ja yli 100 haavoittui USA:n ilmaiskussa moskeijaan – ”Kohteenamme oli rakennus 15 metrin päässä” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

42 kuoli ja yli 100 haavoittui USA:n ilmaiskussa moskeijaan – ”Kohteenamme oli rakennus 15 metrin päässä”

Yhdysvallat kertoi perjantaina tehneensä ilmaiskun Syyriaan.

17.3.2017 6:26 | Päivitetty 17.3.2017 15:28

Yhdysvaltain asevoimien Lähi-idän päämaja Centcom kuitenkin korosti, että iskua ei ollut kohdistettu moskeijaan.

Sotaa seuraava Syrian Observatory for Human Rights kertoi, että torstai-iltana moskeijaan osuneessa iskussa ainakin 46 ihmistä sai surmansa.

Centcomin mukaan kyseessä on isku, jonka raportoitiin osuneen al-Jinehin kylään Pohjois-Syyriassa.

– Kohteenamme ei ollut moskeija vaan noin 15 metrin päässä sijaitseva rakennus. Siinä rakennuksessa oli al-Qaida-verkoston tapaaminen, sanoi Centcomin eversti John J. Thomas.

Thomasin mukaan ilmaiskussa tuhoutui puolet moskeijan viereisestä rakennuksesta, jossa tapaaminen oli käynnissä.

Centcom lupasi tutkia raportit, joiden mukaan yli 40 ihmistä sai surmansa iskun osuessa myös moskeijaan. Centcom kertoi aiemmin, että ilmaiskussa kuoli useita terroristeja.

– Otamme tiedot siviiliuhreista hyvin vakavasti, Thomas painotti.

Ihmisiä etsittiin raunioista

Syrian Observatory for Human Rights kertoi, että useimmat uhreista olivat siviilejä ja isku tehtiin iltarukousaikaan. Haavoittuneita arvioidaan olevan yli 100, ja heistä monet jäivät sortuneen moskeijan raunioihin. Pelastusryhmät yrittivät vetää ihmisiä esiin kivimurskan keskeltä.

Silminnäkijöiden mukaan suuri osa moskeijarakennuksesta sortui iskussa.

Al-Jinehin kylä sijaitsee noin 30 kilometriä länteen Alepposta. Aleppon alueella tekevät ilmaiskuja sekä Syyrian hallinnon ja Venäjän sotilaskoneet että Yhdysvaltain johtaman liittouman koneet.

Yhdysvaltojen johtama liittouma on tehnyt ilmaiskuja Syyriaan vuodesta 2014 alkaen. Äärijärjestö Isistä vastaan kamppaileva liittouma kertoi aiemmin tässä kuussa, että näiden vuosien aikana sen Irakissa ja Syyriassa tekemissä iskuissa on kuollut tahattomasti ainakin 220 siviiliä.

Ilmaiskujen siviiliuhrien lukumäärän on kuitenkin myös arvioitu olevan todellisuudessa korkeampi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?