Äärioikeiston Geert Wilders julisti pääministeri Mark Rutten puolueen Hollannin parlamenttivaalien voittajaksi

Myös vapauspuolue on vaalivoittaja, puoluejohtaja totesi yöllä.

Äärioikeistolaisen vapauspuolueen johtaja Geert Wilders on julistanut pääministeri Mark Rutten liberaalit Hollannin parlamenttivaalien voittajaksi, kertoo uutistoimisto Reuters.

Liberaalien johto oli The Guardianin mukaan selkeä, kun äänistä oli laskettu 75 prosenttia. Ovensuukyselyjen perusteella liberaalit olisivat saamassa 31 paikkaa 150-paikkaiseen parlamenttiin. Vapauspuolueelle olisi tulossa 19 paikkaa.

Wilders onnitteli Ruttea voitosta ja sanoi olevansa valmis lähtemään mukaan hallituskoalitioon. Jos hänen puolueensa ei päädy hallitukseen, hän lupaa päättäväistä oppositiopolitiikkaa.

Wildersin mukaan myös vapauspuolue on vaalivoittaja, koska se on saamassa lisäpaikkoja. Mies kuitenkin myönsi, ettei voitto ollut sellainen kuin hän oli etukäteen toivonut.

Geert Wildersin kommentit kiinnostivat mediaa.

– Olisin mieluummin ollut suurin puolue, mutta saimme lisäpaikkoja. Se on tulos, josta voi olla ylpeä, Wilders totesi toimittajille.

Hänen mukaansa vapauspuolueen vaikutus Hollannin politiikkaan on ollut valtava.

Wilders ei ymmärtänyt Rutten kommenttia siitä, että vaalituloksen myötä Hollanti ”sanoi ei vääränlaiselle populismille”.

– En tiedä, mitä hän tarkoittaa. Hän antaa ymmärtää, että on hyviä ja huonoja populisteja. En näe itseäni populistina, mutta hän vihjaa minun olevan huono populisti ja jonkinlainen natsi.

Vaalien tulokset kiinnostavat poikkeuksellisen paljon myös muualla Euroopassa ja maailmassa. Seuraavaksi oikeistopopulistien suosiota mitataan Ranskan huhtikuun presidentinvaaleissa sekä Saksan liittopäivävaaleissa syyskuussa.

Pääministeri Mark Rutte oli juhlatuulella vaalivoiton jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?